Πέμπτη 1 Δεκ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Εμμένει στη θέση του ο Αντωνίου-«Το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό, όχι νομικό»

  04/08/2022 13:29
Εμμένει στη θέση του ο Αντωνίου-«Το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό, όχι νομικό»

Εμμένει στη θέση του ο Αντωνίου-«Το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό, όχι νομικό»

  04/08/2022 13:29

Επανήλθε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΑΥ, Θωμάς Αντωνίου, μετά την ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία ανέφερε πως το θέμα «αφορά τη νομιμότητα της  συγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ, που επηρεάζει και όλες τις αποφάσεις  που αυτό λαμβάνει. Αφορά επίσης την υποχρέωση κάθε διοικητικού οργάνου να παρέχει τα εχέγγυα της αμερόληπτης κρίσης, δηλαδή να είναι, αλλά και να φαίνεται ότι είναι,  αμερόληπτο». 

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Αντωνίου τόνισε πως το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό και όχι νομικό. «Είδα την ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Προσωπικά δεν είμαι νομικός, δεν μπορώ να κρίνω την νομική πτυχή», ανέφερε ο κ. Αντωνίου. «Όπως ανέφερα στην επιστολή που απέστειλα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», συνέχισε, «θεωρώ και κρίνω ότι το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό και δεν είναι νομικό». Συνεχίζοντας, είπε ότι «στον βαθμό όμως, που ο Γενικός Ελεγκτής κρίνει ότι είναι νομικό, στη θέση του θα αποτεινόμουν στη Νομική Υπηρεσία ή σε κάποιο νομικό». Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αντωνίου έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να τον διευκολύνει να κάνει πολιτικό χειρισμό της κατάστασης, όπως δήλωσε την Τετάρτη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι νέοι τριγμοί, τα ερωτήματα για ασυμβίβαστο και οι συγκυρίες για Αντωνίου

Περαιτέρω ο κ. Αντωνίου είπε πως «δεν γνωρίζω αν ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είναι νομικός ή είναι στην εξουσιοδότηση του να κρίνει τα θέματα περί ασυμβιβάστου, να εκδίδει νομικές γνωματεύσεις και μονομερώς να δικάζει και να καταδικάζει». Για τα υπόλοιπα περί ασυμβιβάστου, ο κ. Αντωνίου παραπέμπει στη νομική γνωμάτευση που απέστειλε ο Οργανισμός και σε ό,τι έχει αναφέρει στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι η θέση αυτή, έχει εκφραστεί από τον κ. Ανωνίου και στην χθεσινή του ανακοίνωση, στην οποία κατήγγειλε ενέργειες και ανοίκειες επιθέσεις από θεσμικούς και εξωθεσμικούς παράγοντες, οι οποίες ενέχουν «σαφή πολιτική διάσταση, εφόσον θεωρώ πως απώτερος τους στόχος είναι το ίδιο το Σύστημα Υγείας της χώρας μας».

Η ανακοίνωση του Γενικού Ελεγκτή

Σημειώνεται ότι, στην ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αναφέρεται πως το θέμα, «αφορά τη νομιμότητα της συγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ, που επηρεάζει και όλες τις αποφάσεις που αυτό λαμβάνει. Αφορά επίσης την υποχρέωση κάθε διοικητικού οργάνου να παρέχει τα  εχέγγυα της αμερόληπτης κρίσης, δηλαδή να είναι, αλλά και να φαίνεται ότι είναι,  αμερόληπτο». 

Μάλιστα προσθέτει πως, «πριν λίγες ημέρες, όταν το θέμα ηγέρθη από το ΚΕΒΕ, ο κ. Αντωνίου δήλωνε ότι «αν  ο οποιοσδήποτε θέλει να κάνει έλεγχο είναι ευπρόσδεκτος». Ξαφνικά, ο δήθεν  ευπρόσδεκτος έλεγχος χαρακτηρίζεται ως «ανοίκειες επιθέσεις», οι οποίες «εκπορεύονται  από θεσμικούς φορείς». Συνεπώς, για σκοπούς προάσπισης των θέσεων μας και  απόκρουσης των κατηγοριών που έχουμε δεχθεί, δίνουμε στη δημοσιότητα τη χθεσινή  επιστολή μας». 

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «η σύζυγος του κ. Αντωνίου συνεβλήθη με τον ΟΑΥ τον Δεκέμβριο του 2020. Όπως  φαίνεται ο ίδιος να παραδέχεται, ουδεμία γνωμάτευση ζήτησε ο ΟΑΥ επί του θέματος και  ουδεμία ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου έγινε τότε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά στον Θωμά Αντωνίου ο Οδυσσέας-«Υπάρχει προφανές θέμα ασυμβίβαστου»

Ως δεύτερο σημείο προσθέτει πως, «όπως αναφέρει ο κ. Αντωνίου, προέκυψε τον Νοέμβριο του 2021 ζήτημα με τη  σύζυγο άλλου μέλους, μετά από καταγγελία, και τότε λήφθηκε γνωμάτευση από το «νομικό  τμήμα του ΟΑΥ», δηλαδή από ένα υπάλληλο του ΟΑΥ. Πρώτον, η περίπτωση εκείνη δεν  ήταν η ίδια γιατί η σύζυγος του μέλους είναι οδοντίατρος μη συμβεβλημένη με το ΓΕΣΥ.  Δεύτερον, τίθενται τα εύλογα ερωτήματα, γιατί δεν ζητήθηκε γνωμάτευση από εξωτερικό  νομικό σύμβουλο, γιατί δεν διερευνήθηκε έστω και τότε η περίπτωση του ίδιου του  Προέδρου του ΟΑΥ, και τρίτον γιατί δεν ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας για την περίπτωση  του κ. Αντωνίου. Σε σχέση με το θέμα αυτό σημειώνουμε ότι, αναζητώντας σήμερα την  καταγγελία στο αρχείο της Υπηρεσίας μας, δεν μπορέσαμε να την εντοπίσουμε και συνεπώς  δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμός του κ. Αντωνίου ότι η Υπηρεσία μας ήταν  ενήμερη. Επίσης, η επιστολή του ΟΑΥ του Νοέμβρη του 2021, με την οποία ενημέρωνε τον  Υπουργό για την καταγγελία, δεν κοινοποιήθηκε στην Υπηρεσία μας και συνεπώς κάθε περί  του αντιθέτου αναφορά είναι ψευδής. Εν πάση περιπτώσει, οι δύο υποθέσεις είναι  διαφορετικές».

«Δεν έχουμε αντιληφθεί», συνεχίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία, «ποια αμοιβή θεωρεί ο κ. Αντωνίου, ή θεωρείται από αυτούς  που υιοθετούν το επιχείρημα αυτό, ότι έχει αποποιηθεί. Ο κ. Αντωνίου είναι μη εκτελεστικός  πρόεδρος ημικρατικού οργανισμού και, με βάση Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που  αφορά όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς, λαμβάνει αποζημίωση ύψους €100 ανά  συνεδρία και επίδομα παραστάσεως της τάξης των €1000 ετησίως. Αυτό δεν είναι μισθός  αφού δεν είναι εκτελεστικός πρόεδρος, αλλά κάποιου είδους αμοιβή ως αποζημίωση. Αυτό  λαμβάνει και ο Πρόεδρος της CYTA, της ΑΗΚ κ.λπ. Είναι γεγονός ότι, ειδικά στους μεγάλους  ημικρατικούς οργανισμούς, οι Πρόεδροι αφιερώνουν συχνά αρκετό χρόνο που δεν  αποζημιώνεται. Αυτό όμως δεν τους καθιστά δικαιούχους μισθού, ούτε φυσικά και τους θέτει  υπεράνω του νόμου». 

Μάλιστα η Ελεγκτική Υπηρεσία, έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή που απέστειλε χθες προς τον υπουργό Υγείας και τον πρόεδρο και τα μέλη της επιτροπής Ασυμβίβαστου. Στην επιστολή μεταξύ άλλων σημειώνει πως μετά από καταγγελία από το ΚΕΒΕ, η Ελεγκτική Υπηρεσία διεξήγαγε έλεγχο και διαπίστωσε ότι η σύζυγος του Θωμά Αντωνίου, είναι συμβεβλημένη με τον ΟΑΥ στην ειδικότητα της φυσιοθεραπείας.

Σε άλλο σημείο της επιστολής η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει πως, «προφανώς ο κ. Αντωνίου έχει άμεσο κα προσωπικό συμφέρον σε σχέση με την παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας που παρέχονται δυνάμει τον διατάξεων του Νόμου του ΟΑΥ, αφού τα εισοδήματα της συζύγου του από τον ΟΑΥ, αποτελούν εισοδήματα της οικογένειας και επηρεάζουν ευθέως και άμεσα προσωπικά και τον ίδιο.

«Θεωρούμε προφανές, ότι το πιο πάνω ασυμβίβαστο δεν αίρεται, ούτε αντιμετωπίζεται με τυχόν αποχώρηση του κ. Αντωνίου από συγκεκριμένες συνεδρίες του Διοικητικού Συμβουλίου. Άλλωστε, εάν αναλογιστεί κανείς ότι το ύψος της αμοιβής ενός φυσιοθεραπευτή εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από τον συνολικό Προϋπολογισμό του ΟΑΥ, από το μέρος του Προϋπολογισμού που θα κατανεμηθεί στους φυσιοθεραπευτές, από το είδος και τις πρόνοιες της τυπικής σύμβασης που υπογράφουν οι παροχείς υπηρεσιών φροντίδας υγείας, από τις διαδικασίες ελέγχου των παροχών, από τα μέτρα που λαμβάνονται εναντίον παροχών σε περιπτώσεις παραβίασης των συμβάσεών τους με τον ΟΑΥ κ.λπ., γίνεται αντιληπτό πως το πρόβλημα είναι τόσο διάχυτο και εκτεταμένο, εξ ου και η απόφαση του νομοθέτη να καθορίσει πως η αποχώρηση από κάποια συνεδρία (όπως προβλέπει το εδάφιο (2) του άρθρου 8) δεν αποτελεί ικανοποιητική θεραπεία σε τέτοιες περιπτώσεις και να θέσει τούτο ως ασυμβίβαστο», υποδείκνυε μεταξύ άλλων η Ελεγκτική Υπηρεσία.

O Γενικός Ελεγκτής, πάντως δεν έμεινε μέχρι εκεί, αφού ανήρτησε την απάντηση του στο twitter, την οποία συνόδευσε με μια φράση από τον Νίκο Καζαντζάκη. «Σωτηρία θα πει να λυτρωθείς απ’ όλους τους σωτήρες», έγραψε με ειρωνική διάθεση ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σείεται ο ΟΑΥ, απασφάλισε ο Αντωνίου-Σκιές για… φάγωμα

«Για να διευκολυνθεί η άλωση του ΓεΣΥ»

Την απόφαση του κ. Αντωνίου να θέσει την παραίτησή του ενώπιον του Νίκου Αναστασιάδη σχολίασε και ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Μάριος Ηλιάδης, χαρακτηρίζοντας τη δυσάρεστη εξέλιξη, η οποία υπάρχει τρόπος να αποτραπεί. «Ο κ.Αντωνίου έχει ομολογουμένως προσφέρει σημαντικότατο έργο τόσο στον ΟΑΥ όσο και στην προσπάθεια να λειτουργήσει αποδοτικά και προς όφελος των πολιτών το ΓεΣΥ, και θα ήταν τραγικό και ανεπανόρθωτο χτύπημα στο σύστημα να αφεθούν εκείνοι που απεργάζονται την κατάρρευση του ΓεΣΥ και τον έχουν επί σκοπού στοχοποιήσει, να πετύχουν την απομάκρυνση του από την θέση του», δήλωσε.

«Η υπόσκαψη του κ. Αντωνίου και η εξώθηση του σε παραίτηση με απαράδεκτες, ανοίκειες και ανήθικες επιθέσεις εναντίον του και της οικογένειας του, είμαστε βέβαιοι ότι δεν έχουν προσωπικά κίνητρα, αλλά αποσκοπούν στο να τον απομακρύνουν από την Προεδρία του ΟΑΥ, για να διευκολυνθεί και επιτευχθεί η άλωση και του Οργανισμού και του ΓεΣΥ», πρόσθεσε ο κ. Ηλιάδης, καλώντας τον Πρόεδρο του ΟΑΥ να μην διευκολύνει όσους τον θέλουν εκτός του Οργανισμού και να κάνει δεύτερες σκέψεις.

Ο υποψήφιος καλεί, επίσης, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να δράσει αποφασιστικά και χωρίς καθυστερήσεις και δικαιολογίες, προτάσσοντας ασπίδα προστασίας στον κ. Αντωνίου και το ΓεΣΥ.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας