Σκαλίζουν τις «αναγεννησιακές» θεραπείες του ιατρικού κέντρου οι Αρχές

Προεκτάσεις προσλαμβάνει η υπόθεση του ιατρικού κέντρου στη Λάρνακα που διαφήμιζε παράνομες θεραπείες για long covid -δηλαδή θεραπείες σε ασθενείς που νόσησαν με covid και παρουσιάζουν μακροχρόνια συμπτώματα- μετά την ενδελεχή έρευνα από τις ιατρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και την έφοδο από την Αστυνομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έφοδος Αστυνομίας στο ιατρικό κέντρο που διαφημίζει θεραπεία long covid

Αν και οι αρμόδιες υπηρεσίες προχώρησαν σε συστάσεις προς το ιατρικό κέντρο τον Ιούλιο, αφού είχε αρχικά διαπιστωθεί, μετά από επιστολή του Υπουργείου Υγείας προς την εταιρεία που προμήθευε το μηχάνημα που χρησιμοποιούσαν, πως δεν ενδείκνυται για τις παράνομες θεραπείας για long covid, το κέντρο συνέχιζε να διαφημίζει τις θεραπείες του.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνο Αθανασίου, κατά τις έρευνες των αρμοδίων υπηρεσιών διαφάνηκε πως για διάφορες άλλες θεραπείες που διαφήμιζε το κέντρο ως θεραπείες αναγεννησιακής ιατρικής γινόταν χρήση ανθρώπινων κυττάρων (εμβρυικά κύτταρα), όπως επίσης υπάρχουν αναφορές, οι οποίες αξιολογούνται, πως προχωρούσαν σε θεραπείας με τη χρήση ομφάλιου λώρου που προμηθεύονταν από χώρες του εξωτερικού.

Στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκονται και οι γιατροί του ιατρικού κέντρου, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον είχαν άδεια εξάσκησης του επαγγέλματος από τον Ιατρικό Συμβούλιο, όπως και από ποιες χώρες προμηθεύονταν τα ανθρώπινα κύτταρα.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, το ιατρικό κέντρο σε πολλές περιπτώσεις προχωρούσε σε πακέτα προσφορών, εάν ο πελάτης επέλεγε σειρά από ακριβές θεραπείες. Για παράδειγμα, εάν κάποιος αγόραζε τη θεραπεία με τα ανθρώπινα κύτταρα, λάμβανε δώρο θεραπεία έκχυσης βιταμινών. 

Πάντως από την έφοδο της Αστυνομίας στο ιατρικό κέντρο, κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, το πελατολόγιο του κέντρου και ανθρώπινα κύτταρα τα οποία σφραγίστηκαν,  ενώ τμήμα του κέντρου έχει κλείσει για να βοηθηθούν οι εξετάσεις των Αρχών.

Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση, είχε έρθει αρχικά στο φως μετά από καταγγελία προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας από Βρετανίδα δημοσιογράφο, η οποία είχε γράψει τον Ιούλιο πως ασθενείς με long covid συμπτώματα ταξιδεύουν σε ιδιωτικές κλινικές στην Κύπρο για να λάβουν θεραπείες.

Μετά τη δημοσίευση του άρθρου, η δημοσιογράφος μέσω email ενημέρωσε και κατήγγειλε το ιατρικό κέντρο στο Υπουργείο Υγείας και στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ). Όπως πληροφορήθηκε ο REPORTER, οι ιατρικές υπηρεσίες προχώρησαν σε ανάλογες ενέργειες, αφού η θεραπεία δεν προσφέρεται από την επιστημονική κοινότητα, ούτε είναι σε θέση τη δεδομένη στιγμή να αξιολογήσει τα δεδομένα για οποιαδήποτε τέτοια θεραπεία.

Συγκεκριμένα οι ιατρικές υπηρεσίες, είχαν προχωρήσει αρχικά σε ελέγχους για τους οποίους είναι εξουσιοδοτημένες να προχωρεί, ως δηλαδή έφορος ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και αρμόδια αρχή για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, όπου είχε διαπιστωθεί η παράνομη χρήση του μηχανήματος για long covid. Όπως είχε αναφερθεί στο δημοσίευμα, εκπρόσωπος του ιατρικού κέντρου είχε πει ότι όλες οι θεραπείες που προσφέρονται βασίζονται πάντα στην ιατρική και κλινική αξιολόγηση από τους γιατρούς και τον κλινικό διατροφολόγο τους, τη διάγνωση μέσω αιματολογικών εξετάσεων με εργαστηριακή παρακολούθηση σύμφωνα με την ορθή ιατρική πρακτική. Κάτι που εν τέλει αποδείχθηκε παράνομο.

Την ίδια ώρα ο νομικός σύμβουλος του ΠΙΣ, Θανάσης Κορφιώτης ξεκαθάρισε στον REPORTER πως, «εάν από τις έρευνες φανεί ότι εμπλέκεται οποιοδήποτε γιατρός και διαπράττεται πειθαρχικό αδίκημα, θα εξεταστεί. Το ποινικό κομμάτι είναι θέμα της Αστυνομίας και του Γενικού Εισαγγελέα,  όχι του ΠΙΣ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγελία στο Υπ. Υγείας για ιατρικό κέντρο που διαφημίζει θεραπεία long covid

Δειτε Επισης

Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
«Βεντέτα» πίσω από τη ρατσιστική συμπεριφορά και τις ύβρεις στο Tik Tok-Παραπέμφθηκε σε δίκη ο 62χρονος
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα