Καταγγελία στο Υπ. Υγείας για ιατρικό κέντρο που διαφημίζει θεραπεία long covid

«Ασθενείς με long covid συμπτώματα ταξιδεύουν σε ιδιωτικές κλινικές σε Κύπρο, Γερμανία και Ελβετία για να λάβουν θεραπείες», έγραψε η βρετανική εφημερίδα The BMJ και το Υπουργείο Υγείας τέθηκε σε συναγερμό για παραπληροφόρηση των πολιτών από ιατρικό κέντρο στη Λάρνακα. Στο άρθρο της η δημοσιογράφος της εφημερίδας καταγράφει ιστορίες πολιτών που προχώρησαν σε θεραπείες όπως η περίπτωση ατόμου που επισκέφθηκε το ιατρικό κέντρο στη Λάρνακα και πλήρωσε για τη διαφημιζόμενη «πειραματική» θεραπεία, περίπου 1.700 ευρώ.

Μετά τη δημοσίευση του άρθρου, η δημοσιογράφος μέσω email ενημέρωσε και κατήγγειλε το ιατρικό κέντρο στο Υπουργείο Υγείας και στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ). Όπως πληροφορείται ο REPORTER, στη συνέχεια τέθηκε υπόψιν των ιατρικών υπηρεσιών, οι οποίες προχώρησαν σε ανάλογες ενέργειες, αφού η θεραπεία, δεν προσφέρεται από την επιστημονική κοινότητα ούτε είναι σε θέση τη δεδομένη στιγμή να αξιολογήσει τα δεδομένα για οποιαδήποτε τέτοια θεραπεία.

Συγκεκριμένα οι ιατρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, προχώρησαν σε ελέγχους για τους οποίους είναι εξουσιοδοτημένες να προχωρεί, ως δηλαδή έφορος ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και αρμόδια αρχή για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Από την έρευνα, όπως αναφέρει αρμόδια πηγή από το Υπουργείο Υγείας, διαπιστώθηκε πως από απάντηση που πήραν από την κατασκευαστική εταιρεία που παρέχει στο ιατρικό κέντρο το μηχάνημα μετάγγισης αίματος, δεν ενδείκνυται για θεραπείες long covid και οι ιατρικές υπηρεσίες θα εξετάσουν εάν προκύπτουν ποινικά αδικήματα.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, εκπρόσωπος του ιατρικού κέντρου ανέφερε ότι όλες οι θεραπείες που προσφέρονται βασίζονται πάντα στην ιατρική και κλινική αξιολόγηση από τους γιατρούς και τον κλινικό διατροφολόγο τους, τη διάγνωση μέσω αιματολογικών εξετάσεων με εργαστηριακή παρακολούθηση σύμφωνα με την ορθή ιατρική πρακτική. Σημειώνεται ωστόσο, πως το συγκεκριμένο ιατρικό κέντρο δεν αδιοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και μόνο η Αστυνομία μπορεί να προχωρήσει, εάν παραστεί ανάγκη, σε αναστολή λειτουργίας του.

Την ίδια ώρα ο νομικός σύμβουλος του ΠΙΣ, Θανάσης Κορφιώτης ξεκαθάρισε στον REPORTER πως, «εάν από τις έρευνες φανεί ότι εμπλέκεται οποιοδήποτε γιατρός και διαπράττεται πειθαρχικό αδίκημα, θα εξεταστεί. Το ποινικό κομμάτι είναι θέμα της Αστυνομίας και του Γενικού Εισαγγελέα,  όχι του ΠΙΣ».

Τα εάν προκύπτουν εν τέλει, ποινικά αδικήματα αυτό αναμένεται να τεθεί στο μικροσκόπιο των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, ενώ δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξουν εξελίξεις για την υπόθεση.

Την είδηση επιβεβαίωσε ερωτηθείς σχετικά και ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα σημειώνοντας πως λειτουργοί του Υπουργείου Υγείας έχουν επισκεφτεί το συγκεκριμένο κέντρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρωτόγνωρη η συνύπαρξη κορωνοϊού και ευλογιάς των πιθήκων-Σε εγρήγορση η Κύπρος

Ανησυχούν τα νέα συμπτώματα της long covid

Πάντως, νέα μελέτη από βρετανούς επιστήμονες κατέδειξε πως οι μακροχρόνιες παρενέργειες της ασθένειας κορωνοϊού, δηλαδή η long Covid, προκαλεί επιπλέον προβλήματα όπως απώλεια μαλλιών και μειωμένη λίμπιντο.

Τα συχνά αναφερόμενα μακροχρόνια συμπτώματα, όπως η κόπωση και η δύσπνοια, έχουν σημαντική επίδραση στις καθημερινές δραστηριότητες, την ποιότητα ζωής και την ικανότητα εργασίας των ανθρώπων. Μάλιστα, σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine, Βρετανοί επιστήμονες κατέγραψαν 62 συμπτώματα που σχετίζονται με τη long covid. Στη συγκεκριμένη μελέτη αναλύθηκαν ηλεκτρονικά αρχεία πρωτοβάθμιας περίθαλψης από περισσότερα από 450.000 άτομα στην Αγγλία με επιβεβαιωμένη διάγνωση Covid και 1,9 εκατομμύρια άτομα χωρίς προηγούμενο ιστορικό Covid, από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021. Έγινε αντιστοίχηση των δύο ομάδων πολύ στενά από άποψη των δημογραφικών, κοινωνικών και κλινικών χαρακτηριστικών τους και αξιολογήθηκαν σχετικές διαφορές στην αναφορά 115 συμπτωμάτων στους γενικούς ιατρούς.

Τα συμπτώματα αυτά είναι περισσότερα από τα 20, που είχαν αναγνωριστεί το προηγούμενο διάστημα, ανέφερε μιλώντας στον REPORTER, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, δρ Πέτρος Καραγιάννης, και τόνισε πως με αυτά τα δεδομένα οι ασθενείς χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Σε εκείνους που έχουν έντονα και μακροχρόνια προβλήματα, σε εκείνους που παρουσιάζουν συμπτώματα που δεν είναι συχνά όμως είναι αναγνωρίσιμα όπως, η πτώση των μαλλιών και η μειωμένη λίμπιντο. Στην τελευταία και πιο μικρή ομάδα, είναι εκείνοι που εξακολουθούν να παρουσιάζουν συμπτώματα βήχα και δύσπνοια. «Είναι υπό παρακολούθηση όλα αυτά, αλλά φαίνεται ότι το long covid, δεν είναι αποτέλεσμα μόνο για κάποιους που νόσησαν σοβαρά και νοσηλεύτηκαν, αλλά υπήρχαν πολλοί που ασθένησαν ήπια και εξακολουθούν να έχουν αυτά τα συμπτώματα».

Παράλληλα ο κος Καραγιάννης σημείωσε πως, μέχρι να ανακαλυφθεί γιατί υπάρχουν αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ δύσκολο να αναπτυχθεί κάποια θεραπεία. «Η θεραπεία είναι ανάλογα με την περίπτωση και δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα, απλά περιμένουμε. Έχουμε δουλειά ακόμη. Θα πρέπει να βρεθούν τρόποι να αντιμετωπιστεί».

Τα συμπτώματα long covid, που έχουν θεωρηθεί ως βασικά συμπτώματα είναι, η κόπωση, ο βήχας, η δύσπνοια, ο πόνος στο στήθος, οι καρδιακές ανωμαλίες, η πνευμονική εμβολή, οι γνωστικές διαταραχές, οι διαταραχές ύπνου, η εφίδρωση κατά την διάρκεια του ύπνου, τα συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες, οι μυϊκοί πόνοι, προβλήματα συγκέντρωσης και πονοκέφαλος.

Στην Κύπρο, υπάρχουν οι ειδικοί γιατροί που παρακολουθούν ασθενείς με long covid και ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) διαθέτει κλίνες. Σήμερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, φιλοξενούν τρεις ασθενείς με long covid, δύο στη Λευκωσία και ένα στη Λεμεσό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πτωτική τάση κρουσμάτων το Σαββατοκύριακο-Αισιόδοξος ο Χατζηπαντέλα

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα