Τετάρτη 17 Αυγ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Στο κόκκινο οι σχέσεις γιατρών και ΟΚΥπΥ, δεν αποκλείουν πιο δυναμικά μέτρα

  05/07/2022 12:33
Στο κόκκινο οι σχέσεις γιατρών και ΟΚΥπΥ, δεν αποκλείουν πιο δυναμικά μέτρα

Στο κόκκινο οι σχέσεις γιατρών και ΟΚΥπΥ, δεν αποκλείουν πιο δυναμικά μέτρα

  05/07/2022 12:33

Στο κόκκινο, είναι οι σχέσεις των κρατικών ιατρών και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), μετά την τρίωρη στάση εργασίας στην οποία προχώρησαν οι γιατροί των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραλύουν τα ΤΑΕΠ οι γιατροί λίγο πριν τις τελικές αποφάσεις για τα εφημερεύοντα

Αν και είχαν προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, αλλά και με τον Οργανισμό, οι γιατροί, μέσω της συντεχνίας τους (ΠΑΥΣΚΙ), εξαπέλυσαν πυρά εναντίον του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, λόγω των ελλείψεων προσωπικού και των διαχρονικών προβλημάτων που έχουν να αντιμετωπίσουν στα ΤΑΕΠ.

Προσερχόμενος στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας, είπε πως η τρίωρη στάση εργασίας ήταν προειδοποιητική για να δοθούν κάποια μηνύματα, τόσο σε αυτούς που αποφασίζουν, όσο και σε αυτούς θα που θα πρέπει επιτέλους να εφαρμόσουν τα μέτρα ή ενέργειες για τις οποίες έχουν συσταθεί ως οργανισμός.

Σημείωσε μάλιστα πως έχουν μπουχτίσει από τις υποσχέσεις. «Είμαστε μακριά από αυτά που προσδοκούσαμε και εμείς και ο κάθε πολίτης. Δεν μπορούμε πλέον να λαμβάνουμε τις ευθύνες άλλων γιατί είμαστε γιατροί. Η προειδοποίηση έχει σταλεί και από εκεί και πέρα να πω και στον ΟΚΥπΥ, πως πρέπει να αντιληφθεί και να σταματήσει να εκδίδει τέτοιου ύφους ανακοινώσεις, ότι δήθεν εμείς ταλαιπωρούμε τους ασθενείς».

Σε ερώτηση εάν θα συναντηθούν με τον ΟΚΥπΥ, ο κος Κούμας είπε εναπόκειται στον Οργανισμό εάν θα καθοριστεί συνάντηση και πως έχουν κουραστεί να αποστέλλουν επιστολές και να μην λαμβάνουμε απαντήσεις.

Τα πράγματα είναι διαφορετικά, σημείωσε, ακόμη και συνάντηση να γίνει θα γίνει εφόσον θεωρούμε ότι θα αποδώσει. «Αν δεν αποδώσει είμαστε ήδη σε συνεννόηση με τα μέλη μας και αντιλαμβάνεστε πως τα μέτρα μπορεί να γίνουν πιο δυναμικά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξαπέλυσαν πυρά κατά του ΟΚΥΠΥ οι γιατροί-«Απύθμενο θράσος»

Την ώρα που γίνονταν οι πιο πάνω αναφορές, ο ΟΚΥπΥ, διαμήνυσε πως θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός πως από τη στιγμή που υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση για την Τετάρτη, με σκοπό να συζητήσουν τα προβλήματα που απασχολούν τους γιατρούς, αυτοί προχώρησαν με στάση εργασίας.

Μιλώντας στον REPORTER, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, είπε πως δεν τηρήθηκε το εργασιακό δίκαιο, ούτε υπήρξε διαβούλευση, ούτε δόθηκε έγκαιρη προειδοποίηση στον Οργανισμό.

Επίσης σύμφωνα με τον κ. Χαριλάου, την Τετάρτη είχε προγραμματιστεί συνάντηση του ΟΚΥπΥ με τους γιατρούς για να συζητηθούν όλα τα ζητήματα και να τύχουν της ανάλογης ενημέρωση, ενώ δεν υπάρχει πρόβλημα υποστελέχωσης γιατί δεν είναι οι πραγματικοί αριθμοί, αυτοί που δίνονται στη δημοσιότητα για τα ΤΑΕΠ.

«Εάν έχουν λανθασμένη πληροφόρηση για τον αριθμό που εργάζονται εκεί ή εάν σκόπιμα δίνουν λάθος αριθμούς είναι ένα θέμα. Τα ονόματα τους είναι εκεί και μπορούν μάθουν πόσοι είναι οι γιατροί, εάν αφαιρέσουμε αυτούς που είναι με άδεια ή έχουν κορωνοιό, τότε δεν σημαίνει υποστελέχωση. Εμείς όσον αφορά τα βραχείας νοσηλείας προχωρούμε στην αγορά υπηρεσιών και το γνωρίζουμε αυτό, για να τα στελεχώσουμε ξεχωριστά ώστε να μην επιβαρύνονται οι γιατροί των ΤΑΕΠ», είπε τέλος ο κος Χαριλάου.

Απαντώντας σε ερώτηση στο ΚΥΠΕ, σχετικά με την ταλαιπωρία που βιώνουν αρκετοί ασθενείς στα ΤΑΕΠ, λόγω της αναμονής, ο κ. Χαριλάου είπε ότι «οποιαδήποτε προβλήματα υπάρχουν στα ΤΑΕΠ, τα οποία έχουμε αναγνωρίσει, δεν αφορούν μόνο τη στελέχωση, αλλά είναι πολλοί οι παράμετροι που παίζουν ρόλο». Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην έγκαιρη άφιξη του ειδικού γιατρού που εφημερεύει, στη σύντομη ολοκλήρωση της εξέτασης του περιστατικού στο ΤΑΕΠ, καθώς και στο έγκαιρο εξιτήριο από τους θαλάμους κατά το πρωινό ωράριο, ώστε να αδειάζουν κλίνες και να μεταφέρονται οι ασθενείς από το ΤΑΕΠ, οι οποίοι χρειάζονται εισαγωγή.

«Ο Οργανισμός έχει εκπονήσει σχέδιο για αυτά και είναι ενήμερες οι συντεχνίες, ενώ έχουν γίνει ενέργειες για την βελτίωση των συνθηκών στα ΤΑΕΠ, προς όφελος των ασθενών», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι στις προτεραιότητες βρίσκεται και η σωστή στελέχωση των ΤΑΕΠ με γιατρούς, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό, όπως επίσης να είναι σε ισχύ και όλες οι διαδικασίες για την έγκαιρη και γρήγορη διεκπεραίωση των περιστατικών, για να μειωθεί ο χρόνος αναμονή και παραμονής των ασθενών στα τμήματα αυτά.

Άλλωστε, όπως εξήγησε ο κ. Χαριλάου, «στην ομάδα που ανέλαβε να βάλει σε εφαρμογή αυτές τις ενέργειες, μετέχουν και οι διευθυντές και προϊστάμενοι νοσηλευτές των ΤΑΕΠ όλων των νοσηλευτηρίων» και κατέληξε ότι ο ΟΚΥπΥ είναι ανοιχτός σε εισηγήσεις είτε από τους γιατρούς, είτε από τους νοσηλευτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγέλλει πως είναι λάθος τα νούμερα που δίνουν οι γιατροί για τα ΤΑΕΠ ο ΟΚΥπΥ

«Δεν είναι ιατροί, που τους ταλαιπωρούν, αλλά οι οργανωτικές ανεπάρκειες του ΟΚΥπΥ»

Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας, στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Άδωνης Ελευθερίου, δήλωσε πως, κάποια στιγμή θα πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που ανήκουν. Ο κ. Ελευθερίου σημείωσε πως κύριος λόγος της στάσης εργασίας είναι τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τα τμήματα αυτά και κυρίως η υποστελέχωσή τους.

Σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους ο κ. Ελευθερίου αναφέρθηκε σε «οργανωτική και διοικητική αδυναμία του ΟΚΥπΥ να εξεύρει λύσεις». Τα προβλήματα αυτά, συνέχισε, είναι χρόνια, προσθέτοντας που έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, ενώ ανέφερε πως «δυστυχώς ο Οργανισμός του ΟΚΥπΥ αδυνατεί να προσφέρει λύσεις».

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως τα Τμήματα των Πρώτων Βοηθειών των Νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ είναι τα μόνα που λειτουργούν, προσθέτοντας πως στην Πάφο δεν υπάρχει δεύτερο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών. Σε ό,τι αφορά δήλωση του ΟΚΥπΥ ο κ. Ελευθερίου είπε πως για το Νοσοκομείο Πάφου υπάρχει πρόνοια για στελέχωση με 12 + 1 γιατρούς και τώρα λειτουργούν 8 + 1, δηλαδή, εξήγησε, μείον τέσσερις ιατροί, με αποτέλεσμα το Τμήμα του ΤΑΕΠ του ΓΝ Πάφου να λειτουργεί υποστελεχωμένο.

Επεσήμανε επίσης πως οι ασθενείς πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν είναι ιατροί, που τους ταλαιπωρούν, αλλά οι οργανωτικές ανεπάρκειες του ΟΚΥπΥ. Οι γιατροί κάνουν ό,τι μπορούν, αλλά με βάρδια ενός ιατρού, οι ασθενείς ταλαιπωρούνται, ο ιατρός θα ταλαιπωρηθεί, υπάρχει συνωστισμός και σημειώνεται αργοπορία στην εξέταση, συμπλήρωσε. Επεσήμανε επίσης πως δυστυχώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οι ιατροί με αυτές τις καταστάσεις.

Τα Νοσοκομεία υπάρχουν ακόμα λόγω του επαγγελματισμού και της ευσυνειδησίας  των ιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού και όχι για τη «διοικητική επάρκεια του ΟΚΥπΥ». Κάποια στιγμή, κατέληξε, θα πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που ανήκουν.

«Αντιμετωπίζουν επαγγελματική και πνευματική εξουθένωση»

Από πλευράς της, το μέλος του ΔΣ της ΠΑΣΥΚΙ και διευθύντρια του ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού Δρ. Φαίδρα Ιωαννίδου, δήλωσε πως, οι γιατροί των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και Ατυχημάτων των δημόσιων νοσηλευτηρίων έχουν φτάσει στα όρια τους και αντιμετωπίζουν επαγγελματική και πνευματική εξουθένωση.

Σε δηλώσεις της στα ΜΜΕ, με αφορμή τη σημερινή τρίωρη στάση εργασίας, η Δρ. Ιωάννίδου είπε πως η υποστελέχωση είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα, «αλλά έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες», σημειώνοντας πως, «οι γιατροί των ΤΑΕΠ, τα τελευταία τρία χρόνια της πανδημίας δεν έχουν πάρει καν άδειες».

Όπως σημείωσε, το πρόβλημα εντείνεται, όταν, λόγω προβλημάτων υγείας, γιατροί χρειάζεται να λάβουν άδειες ασθενείας, ενώ υπέδειξε ότι η διοίκηση του ΟΚΥπΥ «έχει ενημερωθεί πολλάκις από τους διευθυντές των τμημάτων για την υποστελέχωση».

«Καθυστερούν όλες οι διαδικασίες, δεν υπάρχει οργάνωση», υποστήριξε η Δρ. Ιωαννίδου, φέροντας ως παράδειγμα την περίπτωση γιατρού του ΤΑΕΠ του ΓΝ Λεμεσού, που αποχώρησε στις 4 Απριλίου και η προκήρυξη της θέσης ανακοινώθηκε πριν από δέκα μέρες.

Πέραν από τον κίνδυνο για την ασφάλεια της υγείας των ασθενών, συνέχισε, τίθεται και θέμα για την υγεία γιατρών και νοσηλευτών «οι οποίοι έχουν φτάσει στα όρια τους». Οι γιατροί των ΤΑΕΠ, είπε, «είναι σε δεινή θέση, με επαγγελματική και πνευματική εξουθένωση».

Ερωτηθείσα σχετικά, δήλωσε πως κανένα από τα αιτήματα δεν έχει απαντηθεί από τον ΟΚΥπΥ, ενώ «το κερασάκι στην τούρτα έρχεται με τη διακοπή των συμβολαίων των γιατρών, που ήταν στην επίταξη για τη βραχεία νοσηλεία».

Ως εκ τούτου, υπέδειξε, οι γιατροί στα ΤΑΕΠ αναγκάζονται σε αρκετές περιπτώσεις να εγκαταλείψουν τη θέση τους στα επείγοντα για να εξετάσουν ασθενείς με κορωνοϊό, που βρίσκονται σε άλλο χώρο των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Ανέφερε, τέλος, ότι αν δεν υπάρξει ανταπόκριση στα αιτήματα των γιατρών, «ναι, θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω μέτρα» και πως, «το να βγαίνουν ανακοινώσεις και να δηλώνουν ότι όλα είναι μέλι γάλα, δεν προσδίδει κύρος σε κανέναν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εφημερεύοντα το Σ/κ και… βλέπουμε-Έτοιμοι για συμφωνία γιατροί και Χατζηπαντέλα

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας