Εφημερεύοντα το Σ/κ και… βλέπουμε-Έτοιμοι για συμφωνία γιατροί και Χατζηπαντέλα

Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων, τα οποία φαίνεται πως θα λειτουργήσουν με... δόσεις, με κάποιους να εμφανίζονται επιφυλακτικοί, αφού θεωρούν πως η εφαρμογή τους μόνο το Σαββατοκύριακο και για ορισμένες ώρες, δεν θα επιλύσουν τα προβλήματα συμφόρησης στα ΤΑΕΠ, αντιθέτως πρόκειται για επιδερμικές και πρόσκαιρες λύσεις, με το Υπουργείο Υγείας ωστόσο να κρίνει πως είναι μια καλή αρχή. 

Παρόλο που οι αποφάσεις έρχονται με καθυστέρηση, φαίνεται πως τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και οι εμπλεκόμενοι φορείς να βιάζονται να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα, ώστε να μην βρεθούν ξανά εκτεθειμένοι ενώπιον των πολιτών και των δικών τους εξαγγελιών.

Υπενθυμίζεται πως η λειτουργεία των εφημερευόντων ιατρείων προβλέπεται στη νομοθεσία για το ΓεΣΥ, ενώ είχε ανακοινωθεί πως θα λειτουργούσαν την 1η Ιουνίου. Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας φαίνεται να τα βρήκε σκούρα, αφού οι εμπλεκόμενοι έφεραν ενστάσεις, και ως εκ τούτου, ενώ θα έπρεπε τα εφημερεύοντα ιατρεία να λειτουργούν όλες τις ημέρες της εβδομάδας, λόγω των αυξημένων αναγκών και τις καθημερινές, η αρχή θα γίνει μόνο με τα Σαββατοκύριακα και μάλιστα πιλοτικά.

Σε μία προσπάθεια, από τη μια να ικανοποιηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι και από την άλλη ο υπουργός Υγείας να μην παραμείνει ξανά εκτεθειμένος, φαίνεται πως τόσο οι γιατροί όσο και ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα να είναι έτοιμοι να δώσουν τα χέρια, ώστε από την 9η Ιουλίου να λειτουργήσουν τα εφημερεύοντα ιατρεία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, ο υπουργός Υγείας έχει προγραμματίσει συναντήσεις με εκπροσώπους της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), της ΠΑΣΥΔΥ, του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), με σκοπό να συζητηθούν πιθανές εκκρεμότητες και να καταλήξουν στις τελικές αποφάσεις.

Όπως αναφέρει αρμόδια πηγή του Υπουργείου Υγείας, έχει δοθεί χρόνος μέχρι την Τετάρτη για τις τελικές αποφάσεις και πιθανόν την Πέμπτη να πραγματοποιηθεί διάσκεψη Τύπου από τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα, ο οποίος θα ενημερώσει τους πολίτες για τον τρόπο και τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθούν κατά την επίσκεψή τους στα κέντρα εφημερίας.

Οι αποφάσεις αφορούν την πιλοτική έναρξη λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων, για αρχή μόνο με γιατρούς του δημοσίου τομέα, στα Κέντρα Υγείας που έχουν οριστεί (Κέντρο Υγείας Λάτσιων, το Νοσοκομείο Πάφου, Παλιό Νοσοκομείο Λάρνακα, το Κέντρο Υγείας Αμμοχώστου και το Κέντρο Υγείας στη Λινόπετρα). Τα εφημερεύοντα ιατρεία θα λειτουργούν, σε πρώτη φάση, οκτώ ώρες το Σάββατο και τέσσερις την Κυριακή. Τα δεδομένα θα αξιολογηθούν με τον πέρας των δύο πρώτων βδομάδων, ώστε να δοθούν λύσεις σε όποια κενά που μπορεί να προκύψουν, ενώ η επέκταση τους θα αρχίσει τον Οκτώβριο. 

Πάντως ακόμη και εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ, θα συνεχίσουν τον σχεδιασμό με αγορά υπηρεσιών, ενώ παράλληλα θα προχωρήσουν τις διαδικασίες με πλάνο εντοπισμού των κατάλληλων χώρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εφημερεύοντα για να φιλοξενηθούν οι ιδιώτες γιατροί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εφήμερες λύσεις για τα εφημερεύοντα-Έμειναν στα «θα», παρατείνουν τα προβλήματα

Στάση εργασίας από τους γιατρούς στα ΤΑΕΠ

Μπορεί η συζήτηση για τα εφημερεύοντα να διαφαίνεται πως θα έχει θετική κατάληξη και παρόλο που η έναρξη λειτουργίας τους συνεπάγεται - σε μεγάλο βαθμό - με μείωση φόρτου εργασίας, οι γιατροί των ΤΑΕΠ προχώρησαν σε τρίωρη στάση εργασίας, από τις 09:00-12:00 το πρωί της Τρίτης.

Όπως είχαν αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση της η συντεχνία, οι λόγοι που αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε στάση εργασίας είναι τα διαχρονικά προβλήματα που ταλανίζουν τα ΤΑΕΠ «με κυριότερο τη σοβαρή υποστελέχωση των τελευταίων μηνών. Είναι πλέον αδύνατη η ασφαλής λειτουργία των τμημάτων των ΤΑΕΠ με την υφιστάμενη υποστελέχωση και τον επιπλέον φόρτο εργασίας που έχουν οι Ιατροί των τμημάτων με την διεκπεραίωση του φόρτου εργασίας βραχείας νοσηλείας θετικών ασθενών στη νόσο covid-19».

Οι γιατροί του δημοσίου σημειώνουν επίσης πως «αναγκάζονται να εργάζονται πλέον του ωραρίου εργασίας τους χωρίς μιας μέρας ξεκούρασης και στις πλείστες των περιπτώσεων 12 με 18 ώρες ημερησίως. Κατά τη τρίωρη στάση εργασίας στα ΤΑΕΠ των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων θα εξυπηρετούνται ασθενείς ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου κατηγορίας 1 και 2. Επιτέλους ας αναληφθούν και αποδοθούν ευθύνες εκεί που αρμόζουν».

Μιλώντας στον REPORTER ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας ξεκαθάρισε πως η στάση εργασίας που αποφασίστηκε από τη συντεχνία δεν συνδέεται με τις αποφάσεις για τα εφημερεύοντα ιατρεία αλλά μόνο με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ιατροί των ΤΑΕΠ. «Δεν ήταν καθόλου ξαφνική η απόφασή μας για στάση εργασίας. Έχουμε αποστείλει πολλές επιστολές για τα ζητήματα που απασχολούν τους γιατρούς μας στα ΤΑΕΠ. Προειδοποιούσαμε για την υποστελέχωση και δεν έκανε κανείς τίποτα και κάποιοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ένας γιατρός άλλαξε δώδεκα φορές θάλαμο. Από τον θάλαμο covid στο ΤΑΕΠ και πάλι πίσω. Δεν μπορούμε να βλέπουμε άλλο τους γιατρούς μας να κουράζονται τόσο και να μην έχουν βοήθεια από κανένα. Δεν κάνουμε εκπτώσεις πλέον, είναι προβλήματα που θέσαμε πολλές φορές και πρέπει να βρεθούν λύσεις».

Η στάση εργασίας αποδοκιμάστηκε από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), που μέσω δικής του ανακοίνωση αναφέρει πως η στάση εργασίας, στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ από την ΠΑΣΥΚΙ, στρέφεται εις βάρος των πολιτών, υπονομεύοντας το έργο του Οργανισμού αδικαιολόγητα, στερώντας τους το δικαίωμα για απρόσκοπτη πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας και υγείας.

Σημειώνει επίσης πως «κατά τη διάρκεια της τρίωρης στάσης εργασίας, τα ΤΑΕΠ του ΟΚΥπΥ θα λειτουργούν στη βάση ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου για όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.  Ο Οργανισμός αντιλαμβάνεται ότι, υπάρχει αυξημένος φόρτος λόγω της πανδημίας και οι γιατροί μας δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό και τονίζει ότι, όλα τα ΤΑΕΠ και δομές των Νοσηλευτηρίων του Οργανισμού είναι στελεχωμένα με ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό, χωρίς να υπάρχουν κενά. Σε περιόδους αδειών, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, γίνονται όλες οι απαραίτητες ρυθμίσεις με στόχο από την μία όλο το προσωπικό να λάβει την άδεια αναπαύσεως που δικαιούται και από την άλλη να συνεχίζεται η λειτουργία των νοσηλευτηρίων του Οργανισμού».

Τέλος διευκρινίζει πως το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΥπΥ έλαβε συγκεκριμένα μέτρα για αναβάθμιση όλων των ΤΑΕΠ, τα οποία υλοποιούνται, με στόχο τη συνεχή βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους συμπολίτες μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραλύουν τα ΤΑΕΠ οι γιατροί λίγο πριν τις τελικές αποφάσεις για τα εφημερεύοντα

Μάλιστα, την ώρα που η τρίωρη στάση εργασίας βρισκόταν σε εξέλιξη, η συντεχνία των κρατικών ιατρών εξαπέλυσε πυρά προς τον ΟΚΥπΥ. 

«Αν επιδεικνύαμε την ίδια απάθεια με την διοίκηση του Ο.Κ.Υπ.Υ. σε θέματα ασφάλειας της υγείας ασθενών και προσωπικού θα είμασταν συνένοχοι και δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Έχουμε συνηθίσει το modus operandi σας κύριοι της διοίκησης του Ο.Κ.Υπ.Υ.: Ανικανότητα, απραξία και στο τέλος απύθμενο θράσος να κατηγορείται άλλους για την αποτυχία σας», αναφέρουν σε ανακοίνωση τους .

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξαπέλυσαν πυρά κατά του ΟΚΥΠΥ οι γιατροί-«Απύθμενο θράσος»

Δειτε Επισης

Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για την αυξημένη συγκέντρωση σκόνης
Αναθεωρημένο Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν ΥΠΑΜ και ΚΟΑ για τους στρατεύσιμους αθλητές
Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι για αυξημένο πασχαλινό επίδομα
Μετά το Πάσχα αρχίζουν οι εγγραφές στα ΚΙΕ-Όλες οι πληροφορίες
Σπάει τη σιώπη της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Αυξάνει το πασχαλινό επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους η Κυβέρνηση
Οι μαθητές από το Ριζοκάρπασο επισκέφτηκαν το πάρκο καμήλων σε μία μέρα γεμάτη διασκέδαση (pics)
Σεπτέμβρη και Νοέμβριο η διεξαγωγή κυβερνητικών εξετάσεων
Στην Κύπρο το χρυσό δελτίο του Τζόκερ-Κέρδισε πέραν των 5 εκατομμυρίων ευρώ
Σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες στο καιρικό μενού-Σκαρφαλώνει στους 36 βαθμούς ο υδράργυρος