Γνωμάτευση δίνει πράσινο για αξιοποίηση ιδιωτών γιατρών στα εφημερεύοντα

Γνωμάτευση εξασφάλισε από ιδιώτες νομικούς, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) σχετικά με άδεια που μπορεί να δοθεί σε ιδιώτες προσωπικούς γιατρούς να εργαστούν σε χώρους κρατικών νοσηλευτηρίων, όπως τα Κέντρα Υγείας, που αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθούν ως κέντρα εφημερίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER με τη γνωμάτευση που εξασφάλισε ο Οργανισμός νομιμοποιείται να διαθέσει ακίνητη περιουσία του, υπό μορφή άδειας χρήσης, προς γιατρούς που δεν είναι εργοδοτούμενοί του, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με τους σκοπούς του. Ωστόσο, σύμφωνα με τη γνωμάτευση θα πρέπει να εξασφαλιστεί απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο και ο Οργανισμός να συνάψει σύμβαση με τον κάθε γιατρό που θα χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις του. 

Παράλληλα, σημειώνει πως ο Οργανισμός μπορεί να διαθέσει νοσηλευτικό προσωπικό, υπηρεσίες ή μέρος των υπηρεσιών οποιουδήποτε εργοδοτεί, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης. 

Η εξέλιξη αυτή μπορεί αν δώσει τέλος στους προβληματισμούς που είχαν δημιουργηθεί το προηγούμενο διάστημα για την ορθή λειτουργία των εφημερεύοντων γιατρίων κατά τις διαπραγματεύσεις που είχαν οι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως ήταν το κτιριακό και η άρνηση των γιατρών του δημοσίου να εργαστούν στα δημόσια νοσηλευτήρια ιδιώτες προσωπικοί γιατροί. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλείδωσε υπό προϋποθέσεις η ημερομηνία έναρξης των εφημερευόντων ιατρείων

Επιμένουν οι κρατικοί γιατροί

Την ίδια ώρα, οι γιατροί του δημοσίου επιμένουν πως δεν είναι η δημιουργία εφημερευόντων ιατρείων που θα βελτιώσει τη λειτουργία των ΤΑΕΠ, αλλά η σωστή στελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό, η δημιουργία σωστών υποδομών στη βάση σωστών αναλύσεων και σχεδιασμών. 

Σε ανακοίνωσή το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκύπριας Συντεχνίας Κρατικών Ιατρών (ΠαΣυΚΙ) αναφέρει πως, «αναγκαζόμαστε εκ νέου να καταγγείλουμε δημόσια, τη συνεχιζόμενη υποστελέχωση σε ιατρικό προσωπικό στα ΤΑΕΠ των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων Πάφου και Λεμεσού. Γεγονότα όπως η κάλυψη ολόκληρης βάρδιας από ένα μόνο ιατρό, δεν επιδέχονται πλέον των οποιοδήποτε δικαιολογιών, όπως επίσης και η ανεπάρκεια της διοίκησης του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας να αντιληφθεί και να δράσει έγκαιρα».

Σημειώνουν επίσης ότι, «δεν είναι η δημιουργία εφημερευόντων ιατρείων που θα βελτιώσει τη λειτουργία των ΤΑΕΠ, αλλά η σωστή στελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό, η δημιουργία σωστών υποδομών στη βάση σωστών αναλύσεων και σχεδιασμών.  Για όλα αυτά χρειάζονται πράξεις, απόδοση ευθυνών όχι υποσχέσεις και ευχολόγια!». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βρήκαν τους χώρους που θα λειτουργούν ως εφημερεύοντα-Εκκρεμεί της Λεμεσού

Οι χώροι και το ωράριο

Οι τελικές αποφάσεις για τη διαδικασία και τον τρόπο που θα μπορούν οι πολίτες να επισκεφθούν τα εφημερεύοντα ιατρεία θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Μέχρι στιγμής, έχει αποφασιστεί η έναρξη τους στις 9 Ιουλίου και έχουν κλειδώσει οι χώροι που θα χρησιμοποιηθούν.

Συγκεκριμένα, ως εφημερεύον ιατρείο στη Λευκωσία έχει οριστεί το Κέντρο Υγείας Λάτσιων, στην Πάφο το Νοσοκομείο Πάφου, στη Λάρνακα το Παλιό Νοσοκομείο, ενώ στην Αμμόχωστο έχει οριστεί το Κέντρο Υγείας Αμμοχώστου και στη Λεμεσό το Κέντρο Υγείας στη Λινόπετρα.

Τα εφημερεύοντα ιατρεία θα λειτουργήσουν στην πρώτη φάση με ένα οκτάωρο το Σάββατο και ένα 4ωρο την Κυριακή και οι ώρες λειτουργίας που φαίνεται να προκρίνονται είναι το Σάββατο από τις 09:00 μέχρι τις 17:00 και την Κυριακή από τις 09:00 μέχρι τη 13:00.

Επιπλέον, τα εφημερεύοντα ιατρεία θα στελεχωθούν σε πρώτη φάση με 100 Προσωπικούς Ιατρούς για ενήλικες και 30 παιδίατρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εφημερεύοντα για τρεις μήνες στα Κέντρα Υγείας μόνο με γιατρούς του δημοσίου

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία