Εφημερεύοντα για τρεις μήνες στα Κέντρα Υγείας μόνο με γιατρούς του δημοσίου

Πρόοδος διαφάνηκε όσον αφορά τη συζήτηση για την έναρξης λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων, αφού κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, κλείδωσε η ημερομηνία αλλά και οι χώροι που θα χρησιμοποιηθούν ως κέντρα εφημερίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλείδωσε υπό προϋποθέσεις η ημερομηνία έναρξης των εφημερευόντων ιατρείων

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, οι διοικήσεις του ΟΑΥ και του ΟΚΥπΥ, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, οι πρόεδροι των συντεχνιών ΠΑΣΥΚΙ και Κλάδου Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών της ΠΑΣΥΔΥ, καθώς επίσης και εκπρόσωποι της Παιδιατρικής Εταιρείας, και των Εταιρειών Παθολογίας, Γενικής Ιατρικής, και Προσωπικών και Οικογενειακών γιατρών.

Παρόλες τις ανησυχίες που είχαν εκφραστεί στο προηγούμενο διάστημα, όλες οι πλευρές διαπίστωσαν πως σημαντικότερο των διαφορών τους είναι να βρεθεί η χρυσή τομή για άμεση έναρξη λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων, από το φετινό καλοκαίρι. Έτσι, έθεσαν ως κοινό στόχο την έναρξη των εφημερευόντων στις 9 Ιουλίου 2022, σε όλες τις επαρχίες, αφού πρώτα επιλυθούν τα ζητήματα που εκκρεμούν, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε η έναρξη τους σε υποδομές του Οργανισμών Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα βαθιά για τα εφημερεύοντα ιατρεία-Έστειλε επιστολή με ερωτήματα ο Ελεγκτής

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, για αρχή και για τους πρώτους τρείς μήνες, αποφασίστηκε πως ιδανικότεροι χώροι έναρξης του συστήματος εφημεριών είναι τα Δημόσια Κέντρα Υγείας σε όλες τις επαρχίες και στα οποία θα εργάζονται μόνον οι γιατροί του δημοσίου, λόγω της ένστασής τους να εργαστούν στις δημόσιες υποδομές ιδιώτες γιατροί.

Ωστόσο, εάν το σύστημα χρειαστεί περισσότερους ιατρούς ώστε να βγαίνουν οι εφημερίες τότε ο ΟΚΥπΥ θα πρέπει να το ενισχύσει με ιδιώτες γιατρούς μέσω αγοράς υπηρεσιών. Την ίδια ώρα, και με το πέρας των τριών μηνών, δόθηκε χρόνος στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, μέχρι τις 1 Οκτωβρίου, να τρέξει τις διαδικασίες και μέσα από διαβουλεύσεις να εντοπίσει τους χώρους οι οποίοι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης ως εφημερεύοντα ιατρεία, από γιατρούς του ιδιωτικού τομέα.

Οι υποδομές που θα χρησιμοποιηθούν από ιδιώτες γιατρούς ήταν ένα μείζον ζήτημα που απασχόλησε το προηγούμενο διάστημα και έβαλε στον πάγο τις διαδικασίες για τα εφημερεύοντα. Ο ΟΑΥ, θα πρέπει να κάνει κινήσεις που θα ικανοποιούν τους ιδιώτες Προσωπικούς Ιατρούς, αφού από τα πλάνα που είχε εξετάσει το προηγούμενο διάστημα, διαφάνηκε πως οι γιατροί αντιτίθενται στην ιδέα για χρήση των γραφείων τους για να εφημερεύουν.  Όπως γράφτηκε και παλαιότερα, οι ιδιώτες ιατροί θεωρούν πως εάν επιλεγούν τα γραφεία ως εφημερίες θα αποκλειστεί μεγάλος αριθμός ιατρών, που δεν έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό στα ιατρεία του, ενώ ζήτημα αποτελεί και το προσωπικό που θα πρέπει να τους πλαισιώνει σε μη εργάσιμες ώρες και θα πρέπει να αποζημιώνεται.

Πάντως, ήταν διάφορά τα πλάνα που εξέταζε ο ΟΑΥ για τους χώρους στους οποίους θα μπορούσαν να οργανωθούν τα εφημερεύοντα ιατρεία. Εκτός από τα  Δημόσια Κέντρα Υγείας, συζητήθηκε όπως  μπορούν να λειτουργούν ως εφημερεύοντα ιδιωτικά νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ ή να χρησιμοποιηθούν χώροι που δεν χρησιμοποιούνται πλέον και να μετατραπούν σύντομα από τον ΟΑΥ ως ιατρεία.

Επίσης, πέραν του κτηριακού, υπάρχουν και άλλες εκκρεμότητες που αφορούν τους ιδιώτες γιατρούς, στις οποίες θα πρέπει ο ΟΑΥ να βρει λύσεις, όπως είναι για παράδειγμα τα ωράρια λειτουργίας, το ποιος θα αναλάβει την αμοιβή του υποστηρικτικού προσωπικού και ποιο θα είναι το υποστηρικτικό προσωπικό αλλά και οι αμοιβές. Ειδικότερα όσον αφορά την αμοιβή, η οποία είχε καθοριστεί στα 55 ευρώ την ώρα από τον Οργανισμό, είναι κάτι που θα συζητηθεί έντονα, αφού το ποσό θα υπόκειται και σε φορολόγηση. 

Οι λεπτομέριες και οι διαδικασίες του τρόπου λειτουργίας και προσβασιμότητας των πολιτών στα εφημερεύονται ιατρεία, αφού ξεκαθαρίσει το τοπίο, θα ανακοινωθούν από το αρμόδιο Υπουργείο τις επόμενες ημέρες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη