Βρήκαν τους χώρους που θα λειτουργούν ως εφημερεύοντα-Εκκρεμεί της Λεμεσού

Κλείδωσαν οι χώροι που θα χρησιμοποιηθούν ως εφημερεύοντα ιατρεία, τα οποία ξεκινούν λειτουργία στις 9 Ιουλίου του 2022, με την επίσημη ανακοίνωση για το θέμα να αναμένεται μετά το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ έχουν ήδη καθοριστεί τα σημεία, που θα λειτουργήσουν τα εφημερεύοντα ιατρεία. Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία έχει οριστεί το Κέντρο Υγείας Λάτσιων, στην Πάφο το Νοσοκομείο Πάφου, στη Λάρνακα το Παλιό Νοσοκομείο, ενώ στην Αμμόχωστο έχει οριστεί το Κέντρο Υγείας Αμμοχώστου.

Εντός της ημέρα αναμένεται να αποφασιστεί αν το εφημερεύον ιατρείο στη Λεμεσό θα στεγαστεί στο Κέντρο Υγείας Λινόπετρας ή στο Παλιό Νοσοκομείο Λεμεσού.

Εξάλλου, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα εφημερεύοντα ιατρεία θα λειτουργήσουν στην πρώτη φάση με ένα οκτάωρο το Σάββατο και ένα 4ωρο την Κυριακή.

Οι ώρες λειτουργίας που φαίνεται να προκρίνονται είναι το Σάββατο από τις 09:00 μέχρι τις 17:00 και την Κυριακή από τις 09:00 μέχρι τη 13:00.

Επιπλέον, τα εφημερεύοντα ιατρεία θα στελεχωθούν σε πρώτη φάση με 100 Προσωπικούς Ιατρούς για ενήλικες και 30 παιδίατρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εφημερεύοντα για τρεις μήνες στα Κέντρα Υγείας μόνο με γιατρούς του δημοσίου

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, για αρχή και για τους πρώτους τρείς μήνες, αποφασίστηκε πως ιδανικότεροι χώροι έναρξης του συστήματος εφημεριών είναι τα Δημόσια Κέντρα Υγείας σε όλες τις επαρχίες και στα οποία θα εργάζονται μόνον οι γιατροί του δημοσίου, λόγω της ένστασής τους να εργαστούν στις δημόσιες υποδομές ιδιώτες γιατροί.

Ωστόσο, εάν το σύστημα χρειαστεί περισσότερους ιατρούς ώστε να βγαίνουν οι εφημερίες τότε ο ΟΚΥπΥ θα πρέπει να το ενισχύσει με ιδιώτες γιατρούς μέσω αγοράς υπηρεσιών. Την ίδια ώρα, και με το πέρας των τριών μηνών, δόθηκε χρόνος στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, μέχρι τις 1 Οκτωβρίου, να τρέξει τις διαδικασίες και μέσα από διαβουλεύσεις να εντοπίσει τους χώρους οι οποίοι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης ως εφημερεύοντα ιατρεία, από γιατρούς του ιδιωτικού τομέα.

Οι υποδομές που θα χρησιμοποιηθούν από ιδιώτες γιατρούς ήταν ένα μείζον ζήτημα που απασχόλησε το προηγούμενο διάστημα και έβαλε στον πάγο τις διαδικασίες για τα εφημερεύοντα. Ο ΟΑΥ, θα πρέπει να κάνει κινήσεις που θα ικανοποιούν τους ιδιώτες Προσωπικούς Ιατρούς, αφού από τα πλάνα που είχε εξετάσει το προηγούμενο διάστημα, διαφάνηκε πως οι γιατροί αντιτίθενται στην ιδέα για χρήση των γραφείων τους για να εφημερεύουν.  Όπως γράφτηκε και παλαιότερα, οι ιδιώτες ιατροί θεωρούν πως εάν επιλεγούν τα γραφεία ως εφημερίες θα αποκλειστεί μεγάλος αριθμός ιατρών, που δεν έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό στα ιατρεία του, ενώ ζήτημα αποτελεί και το προσωπικό που θα πρέπει να τους πλαισιώνει σε μη εργάσιμες ώρες και θα πρέπει να αποζημιώνεται.

Πάντως, ήταν διάφορά τα πλάνα που εξέταζε ο ΟΑΥ για τους χώρους στους οποίους θα μπορούσαν να οργανωθούν τα εφημερεύοντα ιατρεία. Εκτός από τα  Δημόσια Κέντρα Υγείας, συζητήθηκε όπως  μπορούν να λειτουργούν ως εφημερεύοντα ιδιωτικά νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ ή να χρησιμοποιηθούν χώροι που δεν χρησιμοποιούνται πλέον και να μετατραπούν σύντομα από τον ΟΑΥ ως ιατρεία.

Επίσης, πέραν του κτηριακού, υπάρχουν και άλλες εκκρεμότητες που αφορούν τους ιδιώτες γιατρούς, στις οποίες θα πρέπει ο ΟΑΥ να βρει λύσεις, όπως είναι για παράδειγμα τα ωράρια λειτουργίας, το ποιος θα αναλάβει την αμοιβή του υποστηρικτικού προσωπικού και ποιο θα είναι το υποστηρικτικό προσωπικό αλλά και οι αμοιβές. Ειδικότερα όσον αφορά την αμοιβή, η οποία είχε καθοριστεί στα 55 ευρώ την ώρα από τον Οργανισμό, είναι κάτι που θα συζητηθεί έντονα, αφού το ποσό θα υπόκειται και σε φορολόγηση. 

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα