Δεν βγαίνουν τα κουκιά για τους γιατρούς των εφημερευόντων ιατρείων

Συνεχίζει να φέρνει στην επιφάνεια διάφορα ζητήματα η συζήτηση των εμπλεκόμενων φορέων για τη λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων, αφού παρά την ετοιμότητα που επέδειξαν για να τεθεί ο θεσμός σε εφαρμογή από τις 9 Ιουλίου, μόνο με τη συνδρομή των προσωπικών ιατρών του δημοσίου, διαφάνηκε ότι δεν βγαίνουν οι αριθμοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εφημερεύοντα για τρεις μήνες στα Κέντρα Υγείας μόνο με γιατρούς του δημοσίου

Η άρνηση και οι επιφυλάξεις που εξέφρασαν οι κρατικοί γιατροί να εργαστούν στις κτηριακές υποδομές του δημόσιου τομέα ιδιώτες γιατροί, οδήγησε στην κοινή απόφαση για λειτουργία του συστήματος εφημερίων σε κρατικές υποδομές για τρείς μήνες, μόνο με τους ΠΙ του ΟΚΥπΥ. Όσον αφορά τους ιδιώτες γιατρούς, είχε αποφασιστεί όπως εξευρεθούν από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) χώροι που θα τους φιλοξενήσουν εκτός από δημόσια νοσοκομεία.

Ωστόσο, όπως ήταν ήδη γνωστό από εμπλεκόμενους, ο αριθμός των προσωπικών ιατρών είναι μικρός και ως εκ τούτου, από τις πρώτες ώρες από την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας προέκυψαν αντιδράσεις από τους γιατρούς του δημοσίου, αφού σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, ο αριθμός αυτός δεν θα μπορεί να καλύψει ούτε τις ανάγκες της τρίμηνης περιόδου λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων.

Σχολιάζοντας τις σχετικές πληροφορίες, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κρατικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), Σωτήρης Κούμας, είπε πως «πρόθεση και στόχος είναι 9 Ιουλίου να καταφέρουμε να λειτουργήσουν τα εφημερεύοντα ιατρεία αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να επεξεργαστούμε τα τεχνικά μοντέλα που έχουν ανακοινωθεί και να δούμε πού οδηγούμαστε. Ήρεμα και να σχεδιάσουμε κάτι σωστό. Δεν είναι απλά επικοινωνιακά παιχνίδια, είναι ένα θέμα που απασχολεί τους ασθενείς. Αυτό δηλαδή που θα προσφέρουμε, θα πρέπει να είναι ποιοτικό και ασφαλές προς τον ασθενή, αλλά και τους ίδιους τους εργαζόμενους».

Όπως προκύπτει από τα δεδομένα, παρά τις ανακοινώσεις, είναι ακόμη πολλά τα ζητήματα που θα πρέπει να συζητηθούν και να βρεθούν λύσεις μέχρι την επίσημη έναρξη λειτουργίας των εφημεριών, πέραν της εξεύρεσής χώρων για τους ιδιώτες προσωπικούς ιατρούς.

Την ίδια ώρα, τόσο ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), όσο και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), δηλώνουν έτοιμοι να αναλάβουν δράση με αγορά υπηρεσιών, εάν χρειαστούν περισσότεροι γιατροί, όπως επίσης και χώρους στους οποίους οι ιδιώτες θα μπορούσαν να εργαστούν ως εφημερεύοντες γιατροί.

Μάλιστα στον ΟΑΥ δόθηκε χρόνος μέχρι την 1η Οκτωβρίου να τρέξει τις διαδικασίες και μέσα από διαβουλεύσεις να εντοπίσει τους χώρους, οι οποίοι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης ως εφημερεύοντα ιατρεία, από γιατρούς του ιδιωτικού τομέα. Ο ΟΑΥ, θα πρέπει να προχωρήσει με διαβήματα που θα ικανοποιούν τους ιδιώτες Προσωπικούς Ιατρούς, αφού και ίδιοι αντιτίθενται στην ιδέα για χρήση των γραφείων τους για να εφημερεύουν, ενώ θεωρούν πως εάν επιλεγούν τα γραφεία ως εφημερίες, θα αποκλειστεί μεγάλος αριθμός ιατρών που δεν έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό στα ιατρεία του.

Το προηγούμενο διάστημα, ο ΟΑΥ είχε εξετάσει το κατά πόσον μπορούν να λειτουργούν ως εφημερεύοντα ιδιωτικά νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ ή να χρησιμοποιηθούν χώροι που δεν χρησιμοποιούνται πλέον και να μετατραπούν σύντομα από τον ΟΑΥ ως ιατρεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βρήκαν τους χώρους που θα λειτουργούν ως εφημερεύοντα-Εκκρεμεί της Λεμεσού

Οι χώροι και το ωράριο

Οι τελικές αποφάσεις για τη διαδικασία και τον τρόπο που θα μπορούν οι πολίτες να επισκεφθούν τα εφημερεύοντα ιατρεία θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, έχουν κλειδώσει οι χώροι που θα χρησιμοποιηθούν.

Συγκεκριμένα, ως εφημερεύον ιατρείο στη Λευκωσία έχει οριστεί το Κέντρο Υγείας Λάτσιων, στην Πάφο το Νοσοκομείο Πάφου, στη Λάρνακα το Παλιό Νοσοκομείο, ενώ στην Αμμόχωστο έχει οριστεί το Κέντρο Υγείας Αμμοχώστου και στη Λεμεσό το Κέντρο Υγείας στη Λινόπετρα.

Τα εφημερεύοντα ιατρεία θα λειτουργήσουν στην πρώτη φάση με ένα οκτάωρο το Σάββατο και ένα 4ωρο την Κυριακή και οι ώρες λειτουργίας που φαίνεται να προκρίνονται είναι το Σάββατο από τις 09:00 μέχρι τις 17:00 και την Κυριακή από τις 09:00 μέχρι τη 13:00.

Επιπλέον, τα εφημερεύοντα ιατρεία θα στελεχωθούν σε πρώτη φάση με 100 Προσωπικούς Ιατρούς για ενήλικες και 30 παιδίατρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλείδωσε υπό προϋποθέσεις η ημερομηνία έναρξης των εφημερευόντων ιατρείων

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών
Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο αίτημα για παύση-«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα»
Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Η ώρα της τελικής σύγκρουσης, έρχονται στο προσκήνιο υποθέσεις
Επανεξέταση απόφασης ΤΕΠΑΚ για μετακίνηση φοιτητών ζητά ο Δήμος Λεμεσού
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Υπ. Γεωργίας: Μεγάλη η σημασία χωριστής συλλογής επικίνδυνων αποβλήτων
Καταχωρείται στις 12 το μεσημέρι η αίτηση για παύση Οδυσσέα-Θέλει να δικαστεί η ουσία η πλευρά του Ελεγκτή
Δύσκολη εξίσωση η απόδειξη ανάρμοστης συμπεριφοράς-«Δεν ορίζεται από το Σύνταγμα, πολύ ψηλός ο πήχης»
Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ, κατακεραυνώνει Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-«Μετέτρεψαν το κόμμα σε μικρομάγαζό τους»