Βάζουν φωτιά οι αυξήσεις στα καύσιμα, ζητούν διαφάνεια για τις τιμές οι πολίτες

Συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις, που προκλήθηκαν από την ανοδική πορεία που έχουν πάρει τα καύσιμα, με τις οργανώσεις των καταναλωτών να παρουσιάζονται έντονα ενοχλημένοι, καταλογίζοντας της Κυβέρνησης έλλειψη διαφάνειας, καθώς δεν ανακοινώνει τις τιμές που οι εταιρείες καυσίμων αγοράζουν το προϊόν τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αναφορές και υπόνοιες για αισχροκέρδεια. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Επιτροπή Εμπορείου έχει αποφασίσει να θέσει το θέμα στο μικροσκόπιό της, ώστε να υπάρχουν καταγεγραμμένα τα παράπονα και οι καταγγελίες, αλλά και να δοθούν απαντήσεις από πλευράς Κυβέρνησης και εταιρειών.

Το γεγονός ότι οι τιμές των καυσίμων βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τα δύο ευρώ, κάτι που ωθεί τους πολίτες να σπεύδουν στα κατεχόμενα, για να γεμίζουν τα οχήματά τους, έχει αυξήσει τους ψιθύρους για τις εταιρείες των καυσίμων ότι κλέβουν τους πολίτες. Πάντως, αυτό που έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία είναι το γεγονός ότι δεν ανακοινώνονται οι τιμές, βάσει των οποίων οι εταιρείες αγοράζουν τα καύσιμα και τα διαθέτουν στην κυπριακή αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταφεύγουν κατεχόμενα για καύσιμα οι πολίτες-Οι τιμές και οι φωνές πρατηριούχων

«Ο κόσμος καταγγέλλει καθημερινά. Κάναμε επανειλημμένα καταγγελίες και αυτές είναι γνωστές και τις ξέρουν όλοι. Είναι το γεγονός ότι φορτώνουν τα καύσιμα, χωρίς διαφάνεια και να εξηγούν τι βάζουν και τι προσθέτουν και βγάζουν την τελική τιμή οι εταιρείες και τις ανακοινώνει η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Ενέργειας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πώς υπολογίζονται οι τιμές και αν δικαιολογούνται. Εμείς ξέρουμε ότι δεν δικαιολογείται», εξήγησε στον REPORTER ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Προστασίας του καταναλωτή και ποιότητας ζωής, Λουκάς Αριστοδήμου.

Ένα πρόβλημα που χρονίζει, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται ενώπιον της Βουλής, ωστόσο τόσα χρόνια μετά, ακόμη δεν υπάρχει λύση. Μάλιστα, ο κ. Αριστοδήμου υπέδειξε πως το Υπουργείο Ενέργειας, τα προηγούμενα χρόνια, έχει πραγματοποιήσει έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα, την οποία ωστόσο δεν έδωσε στη δημοσιότητα.

«Αυτό έγινε επειδή, όπως είχε πει και η Υπηρεσία Προστασίας Ανταγωνισμού το 2019, που καταδίκασε τις εταιρείες σε 42 εκατομμύρια ευρώ, οι εταιρείες λειτουργούν ως καρτέλ. Το πρώτο καρτέλ ήταν στις χονδρικές τιμές και το δεύτερο στις λιανικές. Οι εταιρείες, δηλαδή, δίνουν εντολές στα πρατήρια, που χειρίζονται, τι τιμή βάζουν. Αυτά τα γνωρίζουν και οι βουλευτές, επειδή τους ενημέρωσαν οι πρατηριούχοι, ότι τους ανακοινώνουν να αυξήσουν τις τιμές από τη μία στιγμή στην άλλη, χωρίς να εισάγουν καύσιμα. Κανένας δεν μας λέει πότε εισάγουν, αν εισάγουν, πότε πρέπει να αυξηθούν, πότε πρέπει να μειωθούν. Μειώσεις δεν βλέπουμε, μόνο αυξήσεις βλέπουμε. Τώρα πιστεύουμε ότι μόνο αυξήσεις θα βλέπουμε, αφού η τιμή του πετρελαίου είναι στα 120 ευρώ παγκόσμια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καυτό καλοκαίρι, χτυπά κόκκινο ο… υδράργυρος των τιμών-Πιέζονται οι πολίτες

Ελάχιστο το κέρδος για τους πρατηριούχους

Και μπορεί οι τιμές να ανεβαίνουν με γοργούς ρυθμούς, εντούτοις το κέρδος που έχουν οι πρατηριούχοι, οι οποίοι δέχονται σε μεγάλο βαθμό τα πυρά των καταναλωτών, είναι ελάχιστο, αν αναλογιστεί κανείς ότι παίρνουν μόνο πέντε σεντ ανά λίτρο. Στην τιμή των καυσίμων προστίθενται και 82 σεντ που είναι ο φόρος κατανάλωσης, ενώ είναι και το ΦΠΑ, που είναι το 19%.

Όπως αναφέρουν οι πρατηριούχοι, στην τιμή συμπεριλαμβάνεται και το κόστος του εμπορεύματος, το οποίο δεν γνωρίζει κανείς, εκτός από τις εταιρείες και την Κυβέρνηση και είναι κάτι που όλοι ζητούν να ανακοινωθεί, εδώ και χρόνια.

«Πρέπει να δούμε τι συντελεστές υπάρχουν στις τιμές των καυσίμων. Ήταν τέσσερις οι συντελεστές. Το κόστος εισαγωγής, το κέρδος των εταιρειών, ο φόρος κατανάλωσης και ο ΦΠΑ. Τώρα είναι έξι οι συντελεστές και δεν το είπε η Κυβέρνηση. Προστέθηκαν τα βιοκαύσιμα, που είναι 12-13 σεντ, ωστόσο το γνωρίζαμε επειδή έχει συζητηθεί στην Βουλή και έχει προστεθεί και ένα επιπρόσθετο κόστος, αφού η Κυβέρνηση έχει υπογράψει συμβόλαιο με τις εταιρείες, τον περασμένο χρόνο, να φορτώνουν τις λιανικές τιμές των καυσίμων και με το κόστος μεταφοράς των ντεπόζιτων τους από τη Λάρνακα στο Βασιλικό», επεσήμανε ο κ. Αριστοδήμου, για να προσθέσει πως ως Ένωση έχουν καταθέσει αγωγή κατά της Υπηρεσίας Προστασίας Ανταγωνισμού, αφού δεν υπήρξε κάποια ανακοίνωση για τον έκτο παράγοντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προαναγγέλλουν νέες αυξήσεις οι πρατηριούχοι-Πάει για ρεκόρ η τιμή της βενζίνης

«Δεν μας ικανοποιούν οι δηλώσεις Υπουργείου Ενέργειας»

Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Καταναλωτή, Μάριος Δρουσιώτης, ανέφερε πως τα στοιχεία για την αισχροκέρδεια τα κατέχει μόνο το Υπουργείο Ενέργειας, το οποίο δηλώνει ότι δεν μπορεί να τα δώσει στη δημοσιότητα, καθώς θεωρεί ότι είναι εμπιστευτικά. Από πλευράς του, όπως επεσήμανε ο κ. Δρουσιώτης, το Υπουργείο αναφέρει πως δεν υπάρχει αισχροκέρδεια.

«Η αρμόδια αρχή που παρακολουθεί τις τιμές και έχει όλα τα στοιχεία είναι το Υπουργείο Ενέργειας, το οποίο λέει ότι παρακολουθεί τις τιμές και δεν υπάρχει και ζητά στοιχεία. Πώς μπορεί κάποιος να τα ανακοινώσει, αφού δεν έχει κάποιος στοιχεία. Καταγγελίες πήραμε ότι χωρίς να παραλάβουν καύσιμα τα πρατήρια, αυξάνουν τις τιμές τους. Η απάντηση της υπουργού, εμάς δεν μας ικανοποιεί, δεν απαντά στις ερωτήσεις μας. Δικαιολογεί ότι δεν υπάρχει αισχροκέρδεια και δεν μπορεί να δώσει λεπτομερή στοιχεία».

Πάντως, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορείου της Βουλής, Κυριάκος Χατζηγιάννης, σε δηλώσεις του στον REPORTER ανέφερε πως έχουν επιλέξει να εξετάσουν αυτεπάγγελτα το θέμα, καθώς κατά καιρούς υπάρχουν αναφορές ότι οι εταιρείες καυσίμων κλέβουν τους πολίτες.

«Έγιναν καταγγελίες στη Βουλή και οφείλουμε να το εξετάσουμε και όσοι έχουν στοιχεία να το φέρουν. Περιμένουμε να ακούσουμε κατηγορίες και στοιχεία. Οι γενικοί και ατεκμηρίωτοι χαρακτηρισμοί δεν μπορούν να είναι δίκαιοι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέες τσουχτερές αυξήσεις στα καύσιμα-Σφίγγει ο κλοιός στους πρατηριούχους

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου