Καυτό καλοκαίρι, χτυπά κόκκινο ο… υδράργυρος των τιμών-Πιέζονται οι πολίτες

Δύσκολο αναμένεται να είναι το καλοκαίρι, αφού οι τιμές των καυσίμων και των αγαθών έχουν πάρει για τα καλά την ανιούσα, σε μία περίοδο που οι πολίτες προσπαθούν να ανακάμψουν μετά από δύο δύσκολα χρόνια, λόγω της πανδημίας. Οι αρμόδιοι έχουν αρχίσει να προειδοποιούν, καθώς εκτιμούν ότι οι αυξήσεις δεν έχουν αγγίξει ακόμη οροφή και αυτό θα έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις στους πολίτες.

Από τη μία πλευρά η πανδημία και από την άλλη ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχουν αλλάξει άρδην το σκηνικό, όσον αφορά στις τιμές, με τους πολίτες να βρίσκονται ήδη σε δυσμενή κατάσταση, ενώ οι αυξήσεις που έχουν σημειωθεί χθες, αποτελούν την απαρχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις των αρμοδίων.

«Οι αυξήσεις θα συνεχίσουν να παρατηρούνται τις επόμενες εβδομάδες, όπως είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή. Από τότε που σταμάτησε η αγορά πετρελαίου από τη Ρωσία, έχει μειωθεί και η προσφορά από την Ευρώπη. Το πιο πιθανό τώρα οι εταιρείες παίρνουν πετρέλαιο από τις αραβικές χώρες. Μόνο από τον πόλεμο εξαρτάται πότε θα σταματήσει αυτή η άνοδος στις τιμές, επειδή το ρωσικό πετρέλαιο δεν έρχεται στην Κύπρο», εξήγησε στον REPORTER ο εκπρόσωπος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων, Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

Οι νέες αυξήσεις έρχονται μετά και την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής να ανανεώσει τη μείωση στο φόρο κατανάλωσης και του ΦΠΑ, για άλλους τέσσερις μήνες, μέχρι το Σεπτέμβριο. Ωστόσο, αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι στο σκηνικό, αφού θα συνεχίσει να ισχύει το καθεστώς που ίσχυε και σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προαναγγέλλουν νέες αυξήσεις οι πρατηριούχοι-Πάει για ρεκόρ η τιμή της βενζίνης

Προβλήματα και στους πρατηριούχους από τις αυξήσεις

Στο μεταξύ, ο Σύνδεσμος των πρατηριούχων παρουσιάζεται αρκετά ανήσυχος, αφού οι αυξήσεις στις τιμές προκαλούν αρκετά προβλήματα και σε αυτούς, όσον αφορά στη επιβίωσή τους.

«Όσον ανεβαίνουν οι τιμές και οι πρατηριούχοι έχουν προβλήματα, επειδή μειώνονται τα λίτρα που πουλούν και το περιθώριο κέρδους είναι πολύ μικρό. Είναι θέμα επιβίωσης, κάποια πρατήρια επιβίωσαν κάποια όχι. Υπάρχουν πρατήρια που δεν μπορούν να αγοράσουν καύσιμα ή δυσκολεύονται να τα αγοράσουν. Ακούμε σχόλια ότι οι πρατηριούχοι αυθαίρετα ανεβάζουν τις τιμές. Αυτό δεν ευσταθεί. Δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, επειδή δεν έχουν αποθέματα για να κρατήσουν οι εταιρείες. Δεν καθορίζουν τις αυξήσεις στα καύσιμα οι πρατηριούχοι, τις καθορίζουν οι εταιρείες πετρελαιοειδών. Ο πρατηριούχος έχει ένα περιθώριο κέρδους 5 σεντ. Την τελική τιμή την καθορίζει ο πρατηριούχος, αλλά περιστρέφεται γύρω στα 5 σεντ το λίτρο. Βάζουν την τιμή στα δικά τους πρατήρια και κινούνται σε αυτή τη βάση».

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν προστίθεται και το γεγονός ότι μεγάλη μερίδα των πολιτών επιλέγει να μεταβαίνει στα κατεχόμενα, για να προμηθεύεται καύσιμα. Αυτό είναι κάτι που έχει προκαλέσει την αντίδραση του Συνδέσμου, ο οποίος έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες, σκοπεύοντας να φτάσουν το πράγμα στα άκρα.

«Έχουμε το θέμα των κατεχομένων, που είναι χρόνιο. Έχουμε απώλειες εσόδων από τα κατεχόμενα οι πρατηριούχοι. Δώσαμε εντολή σε ένα μεγάλο δικηγορικό γραφείο, το οποίο μας έκανε μία ενημέρωση και μας ετοιμάζει ένα εγχειρίδιο, που δεν τηρήθηκε ο κανονισμός της Πράσινης Γραμμής, βάσει του οποίου δεν δικαιούνται οι Κύπριοι να γεμίζουν από τα κατεχόμενα. Το πετρέλαιο δεν παράγεται, ούτε παραποιείται στα κατεχόμενα, εισάγεται από την Τουρκία».

Ο κ. Χριστοδούλου ξεκαθάρισε πως εντός των επόμενων ημερών, θα ενημερώσουν για τα δεδομένα που έχουν περισυλλέξει και αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους από την Κυβέρνηση, προτίθενται να προχωρήσουν με άλλα μέτρα.  

«Θα καταμετρήσουμε τις απώλειες που έχουμε και θα διεκδικήσουμε τις ζημιές μας και τα δικαιώματα που έχουμε. Θα αποταθούμε στην Κυπριακή Δημοκρατία να τα απαιτήσουμε. Θα ενημερώσουμε και αν δεν αποζημιωθούμε και δεν τηρηθεί ο κανονισμός, θα προχωρήσουμε δικαστικά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέες τσουχτερές αυξήσεις στα καύσιμα-Σφίγγει ο κλοιός στους πρατηριούχους

Αυξήσεις στις τιμές κι άλλων προϊόντων

Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες παρουσιάζονται προβληματισμένες, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι η ακρίβεια αναμένεται να μας απασχολήσει έντονα τους επόμενους μήνες. Και δεν αφορά μόνο στην αύξηση στις τιμές των καυσίμων, αλλά και για τα άλλα προϊόντα και αγαθά.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, υπέδειξε πως τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να παρουσιαστεί αύξηση και στις τιμές του ρεύματος, ωστόσο δεν θα είναι τόσο ευδιάκριτο, καθώς έχει παραταθεί η μείωση του ΦΠΑ από 9% σε 19%, από την Βουλή.

«Θα είναι συνεχόμενες για τους επόμενους τρεις μήνες, δεν είναι μόνο σήμερα και αύριο. Το διάστημα μέχρι το Σεπτέμβριο, θα παρατηρούνται αυξήσεις συνεχώς και θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για κάποιες κατηγορίες ανθρώπων. Και λέω μέχρι το Σεπτέμβριο, επειδή είναι δύσκολο να κάνουμε πρόβλεψη, πέραν των τριών μηνών. Αναμένεται να δούμε αυξήσεις και στα αγαθά πρώτης ανάγκης».

Και ο κ. Δρουσιώτης, από την πλευρά του, υπέδειξε πως η αιτία του προβλήματος είναι ο πόλεμος και οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, ενώ εξήγησε πως ακόμη κι αν ο πόλεμος ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, θα χρειαστεί αρκετός καιρός, μέχρι να ανακάμψει η παγκόσμια τροφική αλυσίδα.

«Ο κυριότερος λόγος που παρατηρούνται αυτές οι αυξήσεις είναι ο πόλεμος και οι κυρώσεις, οι οποίες πλήττουν όχι μόνο την Ρωσία, αλλά και τις χώρες που παίρνουν τα μέτρα. Η Ουκρανία έχει καταστραφεί, οι υποδομές της έχουν καταστραφεί. Και σήμερα να τελειώσει ο πόλεμος, θα χρειάζονται τουλάχιστον δύο χρόνια για να ανοικοδομηθούν οι υποδομές, τα εργοστάσια, οι δρόμοι της Ουκρανίας».

Πάντως, κληθείς να δώσει συμβουλές προς τους καταναλωτές, ο κ. Δρουσιώτης ήταν έντονος, υποδεικνύοντας πως το θεωρεί κοροϊδία να καλέσει τους πολίτες που για δύο χρόνια, αποταμίευαν.

«Δεν μπορούμε να δώσουμε συμβουλές σε κανένα. Τι μπορούμε να πούμε σε εκείνο, που δύο χρόνια λόγω της πανδημίας, εξοικονομεί και σήμερα έφτασε στο απροχώρητο; Μόνο υπομονή μπορούμε να πούμε και το θέμα είναι να επιβιώσει αυτή τη δύσκολη περίοδο. Έφτασε σε σημείο που δεν μπορεί να κόψει από αλλού. Το θεωρώ κάτι σαν κοροϊδία να του πω να κόψει. Είμαστε βέβαιοι, ότι το Σεπτέμβριο που θα λήξουν τα μέτρα μείωσης του φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ στο ρεύμα, θα είναι ακόμη πιο δύσκολες οι συνθήκες για τον κόσμο και θα χρειαστεί να ανανεωθούν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γονατίζει νοικοκυριά η ακρίβεια, έπεται συνέχεια-Μετρά τα κουκιά της η Κυβέρνηση

Δειτε Επισης

Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι