Καταφεύγουν κατεχόμενα για καύσιμα οι πολίτες-Οι τιμές και οι φωνές πρατηριούχων

Ανοδική πορεία συνεχίζουν να έχουν οι τιμές των καυσίμων, οι οποίες σπάνε ρεκόρ και σφίγγουν τον κλοιό στους καταναλωτές, αρκετοί εκ των οποίων καταφεύγουν, για ακόμη μια φορά, στη φτηνότερη λύση των κατεχομένων, γεγονός που αναδεικνύεται μέσα από τα στατιστικά στοιχεία τα οποία δείχνουν αύξηση των διελεύσεων κατά 900 οχήματα μέσα σε μία εβδομάδα.   

Πάντως οι διαφορές που καταγράφονται σήμερα στις τιμές πώλησης μεταξύ ελεύθερων περιοχών και κατεχόμενων, δεν είναι του εύρους που ήταν στο παρελθόν. Κι αυτό διότι λόγω της έλλειψης καυσίμων που έχει παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες στα κατεχόμενα, οι τιμές και εκεί αυξήθηκαν σημαντικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σήμερα το φθηνότερο πρατήριο στη Λευκωσία, πουλά την αμόλυβδη βενζίνη στα 1,68 ευρώ, ενώ στα κατεχόμενα η τιμή είναι κοντά στο 1,32. Η διαφορά δηλαδή είναι μόλις στα 36 σεντ. Η αμόλυβδη 98 οκτανίων πωλείται στις ελεύθερες περιοχές 1,73 ενώ στα κατεχόμενα φτάνει μέχρι το 1,34.

Μεγαλύτερη είναι η διαφορά που καταγράφεται στο πετρέλαιο κίνησης αφού φτάνει στα 51 σεντ. Ειδικότερα στις ελεύθερες περιοχές πωλείται 1,76 σεντ και στα κατεχόμενα 1,25 σεντ.

 

Έντονα προβληματισμένοι εμφανίζονται οι πρατηριούχοι, σε σχέση με την επιλογή των πολιτών να καταφεύγουν στα κατεχόμενα, με τον Εκπρόσωπο Τύπου των πρατηριούχων, Χριστόδουλο Χριστοδούλου, να αναφέρει πως φαίνεται να υπάρχει αύξηση, γεγονός που «καταστρέφει τις επιχειρήσεις».

Όπως ανέφερε στον REPORTER o κ. Χριστοδούλου, θεωρείται δεδομένο πως θα υπάρχει νέα αύξηση στις τιμές των καυσίμων, τονίζοντας πως η Κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα, αφού οι πολίτες καταφεύγουν στα κατεχόμενα που οι τιμές είναι χαμηλότερες.

«Μας προβληματίζει το γεγονός με τα κατεχόμενα. Πρέπει να βρεθεί μια λύση για να σταματήσει αυτό ή τουλάχιστον να μειωθεί», ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου, υποδεικνύοντας πως «η Κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει κάποιες αποφάσεις, πιέζουμε και εμείς και εξετάζουμε και νομικά μέτρα, ώστε να δούμε τι μπορεί να γίνει. Όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί, καταστρεφόμαστε».

Η πορεία των τιμών 

Από τον Ιανουάριο του 2022 μέχρι σήμερα, τόσο η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων όσο και του πετρελαίου κίνησης, αυξήθηκαν σχεδόν 40 σεντ του ευρώ ανά λίτρο.

Πιο κάτω, παρουσιάζονται οι τιμές καυσίμων, μετά τους φόρους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του ενημερωτικού δελτίου με τις μέσες τιμές λιανικής πώλησης των πετρελαιοειδών (oil bulletin).

Σημειώνεται ότι για τον μήνα Ιούνιο δεν δημοσιεύθηκαν ακόμη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συνεπώς τα στοιχεία προκύπτουν από το παρατηρητήριο τιμών του Υπουργείο Ενέργειας και αφορούν τις μέσες τιμές πώλησης παγκύπρια. Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν 3 Ιουνίου και αυτή τη στιγμή πιθανόν να διαφέρουν καθώς ανανεώνονται συνεχώς.

Αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων

Τον Ιανουάριο του 2022 η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στην Κύπρο ήταν ίση με 1,356 ευρώ ανά λίτρο και εκ τότε ανέβαινε σταδιακά, εκτός από τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, κατά τους οποίους δεν παρατηρήθηκε κάποια αξιοσημείωτη μεταβολή μεταξύ τους.   

Ωστόσο, από τον Απρίλη μέχρι τον Μάη, καταγράφηκε ραγδαία άνοδος στην τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων, σχεδόν 21 σεντ ανά λίτρο, για να φθάσει τον Ιούνη τα 1,745 ευρώ το λίτρο (μέσος όρος παγκύπρια).

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως η τιμή πώλησης αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων στο πιο ακριβό πρατήριο στην Κύπρο είναι ίση με 1,866 ευρώ ανά λίτρο. Η απόκλιση αυτή προκύπτει ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι μια εκ των εταιρειών που προμηθεύουν τα πρατήρια αύξησε ήδη τις τιμές πώλησης.

Πετρέλαιο κίνησης

Ραγδαία άνοδο κατέγραψε και η τιμή του πετρελαίου κίνησης, αφού τον Ιανουάριο του 2022 ήταν ίση με 1,430 ευρώ ανά λίτρο και τον Ιούνη έφτασε τα 1,828, δηλαδή σχεδόν 40 σεντ διαφορά.

Η πιο σημαντική μεταβολη προς τα πάνω, εμφανίζεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο και είναι ίση με 21 σεντ.

Αν συγκρίνουμε ωστόσο με το πιο ακριβό πρατήριο σήμερα, όπου η τιμή έχει ανέλθει στα 1,929 ευρώ ανά λίτρο, τότε η αύξηση από τον Ιανουάριο είναι σχεδόν 50 σεντ.

 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Εκατοστάρι για άλλη μια χρονιά στην πρώτη Ανάσταση από τον Πάτερ Ηράκλη στο Παραλίμνι
Τα Πασχαλινά έθιμα της Κύπρου-«Το κάψιμο του Ιούδα από τα σημαντικότερα»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού
Καταγγελία για νέο εργοστάσιο στο Δάλι παρά το διάταγμα για αναστολή εργασιών-Φωνάζουν οι κάτοικοι
Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat
Έπεσε στο 6% η ανεργία τον Μάρτιο στην Κύπρο σύμφωνα με τη Eurostat
Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας λόγω βλάβης
Έμειναν με άδειες τις τσέπες το Πάσχα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι-«Τελικά τα €100 έγιναν €50 διότι τα μοίρασαν»
Κραυγή απόγνωσης από τον πατέρα δεκάμηνου βρέφους-«Θα πέθαινε στα χέρια της μάνας του»