Καθησυχάζουν οι ειδικοί για την οξεία ηπατίτιδα-«Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας»

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι ειδικοί και δημόσιες υπηρεσίες σχετικά με την οξεία ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολόγησης, που είχε θέσει σε συναγερμό το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Παρά το γεγονός πως η Κύπρος, έχει κοινοποιήσει προς τους διεθνείς οργανισμούς υγείας δυο τέτοια περιστατικά οξείας ηπατίτιδας που πληρούν τον ορισμό του ECDC, ο Παιδίατρος και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδιατρικής, δρ. Αδάμος Χατζηπαναγή μιλώντας στον REPORTER τόνισε πως δεν πρέπει να προκαλείται ανησυχία στους γονείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δύο περιστατικά οξείας ηπατίτιδας στην Κύπρο-Σε εγρήγορση το Υπ. Υγείας

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν γνωστοποιηθεί μέχρι στιγμής, αναφέρθηκαν μόνο στη Βρετανία, περίπου 200 περιστατικά και κάποιες μεμονωμένες αναφορές από άλλες χώρες.

«Πρόκειται για ένα πολύ μικρό ποσοστό περιπτώσεων ανά το παγκόσμιο, γ΄αυτό δεν πρέπει να προκαλείται ανησυχία και πανικός στους γονείς. Περιστατικά, ηπατίτιδας άγνωστης αιτίας καταγράφονται κάθε χρόνο, ωστόσο το καμπανάκι κτύπησε η Βρετανία λόγω των αυξημένων απρόσμενων περιστατικών που είχαν τους τελευταίους μήνες», εξήγησε ο δρ. Χατζηπαναγή.

Αν και η συμπτωματολογία της οξείας ηπατίτιδας είναι πυρετός, έμετος, ναυτία, πόνος στην κοιλιακή χώρα και κακουχία, ο γιατρός σημειώνει πως αυτό που θα πρέπει να ανησυχήσει τους γονείς είναι μόνο εάν το παιδί παρουσιάσει ίκτερο. «Τα υπόλοιπα συμπτώματα είναι συμπτώματα από το γαστρεντερικό», είπε.

Στο 77%, (7 στα 10 παιδιά), έχει εντοπιστεί ως πιθανή αίτια της οξείας ηπατίτιδας, ο αδενοϊός 41 ωστόσο δεν έχουν γίνει επίσημες αναφορές από τις διεθνείς υπηρεσίες. Παράλληλα, όπως ξεκαθάρισε ο δρ. Χατζηπαναγή δεν υπάρχει καμία συσχέτιση των περιστατικών με τον κορωνοϊό και τον εμβολιασμό.

Καμία νέα αναφορά για περιστατικό

Καθησυχαστικό εμφανίζεται και το Υπουργείο Υγείας, αφού δεν προέκυψε κανένα νέο περιστατικό οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας, ωστόσο τα δεδομένα παρακολουθούνται συνεχώς.

«Η Κύπρος παρακολουθεί και καταγράφει τα δεδομένα συνεχώς. Στα θετικά που καταγράφηκαν, είναι το γεγονός πως δεν έχει αναφερθεί νέο περιστατικό οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας πέραν των δύο περιστατικών που αναφέρθηκαν στον ECDC, ώστε να ολοκληρωθεί η έρευνα των ευρωπαϊκών δικτύων και οργανισμών», ανέφερε στον REPORTER ο Σύμβουλος του υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου.

Μπορεί στα νοσηλευτήρια να μην υπάρχουν άλλα περιστατικά που χρίζουν αναφοράς ωστόσο το Υπουργείο βρίσκεται σε ετοιμότητα. «Έχουν ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή τόσο οι γιατροί όσο και τα νοσοκομεία για τα πρωτόκολλα. Η Κύπρος είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ακόμη και ένα δύσκολο περιστατικό, είτε με παραπομπή σε νοσηλευτήρια της Κύπρου είτε με παραπομπή σε νοσηλευτήρια του εξωτερικού», είπε ο κος Αθανασίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η μυστηριώδης ηπατίτιδα, η σύνδεση με τα lockdown και τα συμπτώματα

Τα περιστατικά που καταγράφηκαν στον κόσμο, αγώνας για εντοπισμό της αιτίας

Μέχρι στιγμής σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, έχουν αναφερθεί σχεδόν 200 κρούσματα τα 114 από τα οποία καταγράφηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Άλλα πιθανά κρούσματα έχουν εντοπιστεί στις ΗΠΑ (19), στην Ισπανία (13), στο Ισραήλ (12), τη Δανία (6), την Ιρλανδία (5), την Ολλανδία (4), την Ιταλία (4), τη Νορβηγία (2), στη Γαλλία ( 2), στη Ρουμανία (1) και στο Βέλγιο (1). Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, έως την περασμένη Τετάρτη είχαν αναφερθεί 17 περιστατικά σοβαρής οξείας ηπατίτιδας που οδήγησαν τους ανήλικους ασθενείς σε μεταμόσχευση ήπατος.

Οι ειδικοί σε αρκετές χώρες ανά τον κόσμο αναζητούν τον παράγοντα που ευθύνεται για τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας με τον αδενοϊό τύπου 41 να έχει εντοπιστεί σε μερικές δεκάδες κρούσματα οξείας ηπατίτιδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς όμως να θεωρείται ότι εξηγεί πλήρως τη σοβαρότητα της κλινικής εικόνας των παιδιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε ετοιμότητα οι αρμόδιοι-«Πιθανό να υπάρχουν κι άλλες αναφορές ηπατίτιδας»

Δειτε Επισης

Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Πάνω από μισό εκατομμύριο τα συμψηφισμένα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας
Δρ Παπαγρηγορίου: Εξατομικευμένες θεραπείες για Κύπριους θα φέρει το Cyprome
Επανεξέταση απόφασης ΤΕΠΑΚ για μετακίνηση φοιτητών ζητά ο Δήμος Λεμεσού
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Υπ. Γεωργίας: Μεγάλη η σημασία χωριστής συλλογής επικίνδυνων αποβλήτων
H ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για τις ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης
Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα