Η μυστηριώδης ηπατίτιδα, η σύνδεση με τα lockdown και τα συμπτώματα

Ως μυστηριώδης χαρακτηρίζεται στο παρόν στάδιο η ηπατίτιδα που έχει καταγράψει αυξημένα περιστατικά, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και σε χώρες της Ευρώπης. Ήδη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) έθεσε σ' επαγρύπνηση την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε πέντε χώρες της Ευρώπης. Πρόκειται για τη Βρετανία, τη Δανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και την Ισπανία.

Στην Κύπρο δεν έχει αναφερθεί κανένα περιστατικό άγνωστης ηπατίτιδας, όπως διαβεβαίωσε, μιλώντας στον REPORTER, ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάριου Νοσοκομείου, δρ Αβραάμ Ηλία, και σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, αυτή η νέα ηπατίτιδα πιθανολογείται πως οφείλεται στην παρατεταμένη απομόνωση των παιδιών λόγω του εγκλεισμού (lockdown).

Ο λόγος που χαρακτηρίζεται μυστηριώδης, σύμφωνα με τον δρα Ηλία, είναι λόγω της άγνωστης αιτιολογία της. «Πολλά μπορεί να είναι τα αίτια που μπορεί να προκαλέσουν ηπατίτιδα και συνήθως προέρχεται από διάφορους ιούς. Όπως είναι για παράδειγμα οι ιοί: Α, Β, C, D και E. Στην διάθεσή μας έχουμε τα εμβόλια για την ηπατίτιδα Α και Β. Και τα δύο εμβόλια λαμβάνονται σε μικρή ηλικία. Όταν τα παιδιά είναι δύο μηνών, λαμβάνουν σε δύο δόσεις το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β και σε ηλικία δύο ετών το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Α, πάλι σε δύο δόσεις».

Καταγράφονται και άλλοι, διάφοροι ιοί που μπορεί να προκαλέσουν ηπατίτιδα. Όπως σημείωσε ο δρ. Ηλία, η συγκεκριμένη που έχει κινήσει το ενδιαφέρον, παρατηρείται με αυξημένη συχνότητα, «δηλαδή δεν είναι η ηπατίτιδα που ανέμενε κανείς να έχει κάθε χρόνο, κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Είναι πολύ περισσότερα τα περιστατικά που έχουν παρατηρηθεί στις χώρες αυτές και δεν έχει βρεθεί ακριβώς το που οφείλεται αυτή η αύξηση».

Απομόνωση περιστατικών και η σύνδεση με lockdown

Τα περισσότερα περιστατικά έχουν απομονωθεί και ο αδενοϊός, ο ιός δηλαδή του αναπνευστικού, σε περισσότερες από τις μισές των περιπτώσεων μπορεί να είναι ο αιτιολογικός παράγοντας που πυροδότησε έναν μηχανισμό για την πρόκληση της ηπατίτιδας, όπως εξηγεί ο δρ. Ηλία.

«Δηλαδή, αναστατώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού και προκαλεί φλεγμονή στο ήπαρ (συκώτι), που είναι ένα κύριο ζωτικό όργανο του ανθρώπινου οργανισμού. Πρόκειται για έναν συνηθισμένο ιο (αδενοϊός) που προκαλεί λοιμώξεις στα παιδιά, κυρίως κατά του χειμερινούς μήνες, αλλά, ενδεχομένως, να έχει προκαλέσει και αυτή την αυτοάνοση ηπατίτιδα ένα στέλεχος του αδενοϊού. Φαίνεται, πως πιθανόν να υπάρχει συσχέτιση με την παρατεταμένη απομόνωση των παιδιών, λόγω του παρατεταμένου εγκλεισμού τους τα τελευταία χρόνια, που είχε ως αποτέλεσμα τα παιδιά να μην έρθουν σε επαφή με παθογόνους μικροοργανισμούς και διάφορα αντιγόνα του περιβάλλοντος και να καταφέρουν να κτίσουν ένα σωστό ανοσοποιητικό σύστημα και να προκαλείται πιο σοβαρή κλινική εικόνα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παγκόσμιος συναγερμός για τη μυστηριώδη ηπατίτιδα σε μικρά παιδιά-Τα έξι συμπτώματα

Πάντως, κανένα περιστατικό που να έχει ανησυχήσει, δεν έχει εντοπιστεί ανάμεσα στα περιστατικά που είχε να αντιμετωπίσει το Μακάριο Νοσοκομείο. «Υπήρξε μόνο μια περίπτωση κοριτσιού με ηπατίτιδα πριν από ένα μήνα, ωστόσο αυτή αποδόθηκε στο σύνδρομο MIS-C (πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο). Η περίπτωση αυτή δεν έχει ενοχοποιηθεί, ούτε υπήρξε συσχέτιση με αδενοϊό, αλλά είναι περίπτωση που την παρακολουθούμε, μέχρι σήμερα», είπε ο δρ. Ηλία.

Τα συμπτώματα και τα δύσκολα περιστατικά

Η μυστήρια ηπατίτιδα προσβάλει κυρίως παιδιά κάτω των έξι ετών, αφού έχει παρατηρηθεί σε παιδιά από ενός μέχρι έξι ετών. Η κλινική εικόνα που παρουσιάζουν αυτές οι περιπτώσεις παιδιών, δεν διαφέρει από την εικόνα ηπατίτιδας άλλης αιτιολογίας.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάριου Νοσοκομείου, η κλινική εικόνα περιλαμβάνει έμετους, διαρροϊκές κενώσεις και πόνο στην κοιλιά. Επίσης, συμπτώματα θεωρούνται οι μυαλγίες, η ανορεξία, η αδιαθεσία, ο κνησμός (φαγούρα) και η μυϊκή αδυναμία.

«Το κύριο χαρακτηριστικό που θα πιθανολογήσει ηπατίτιδα είναι ο ίκτερος. Οι γονείς θα το αντιληφθούν ως κιτρίνισμα στο ασπράδι του ματιού και στη συνέχεια, θα κιτρινίσει και το δέρμα του παιδιού. Θα έχει, δηλαδή, χρώμα σαν το λεμόνι. Άλλο ένα χαρακτηριστικό είναι υπέρχρωση των ούρων, δηλαδή τα ούρα θα έχουν σκούρα χρώμα και λίγο αίμα. Επίσης, τα κόπρανα του παιδιού αποχρωματίζονται», εξήγησε ο δρ. Ηλία.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

Όταν οι γονείς αντιληφθούν τα συμπτώματα, θα πρέπει να απευθυνθούν σε παιδίατρο, που με απλές εργαστηριακές εξετάσεις θα διαπιστωθεί εάν υπάρχει φλεγμονή του ήπατος. «Δεν υπάρχει αιτιολογική θεραπεία σε τέτοια περιστατικά. Η θεραπεία είναι συμπωματική, υποστηρικτική (ενυδάτωση) και χορηγούνται ορισμένες βιταμίνες».

Όπως σημείωσε ο δρ. Ηλία, η πλειονότητα των παιδιών που νόσησαν από τη νέα ηπατίτιδα είχαν ήπια κλινική εικόνα αλλά υπήρξαν και πολύ λίγα σοβαρά περιστατικά όπου τα παιδιά χρειάστηκε να προχωρήσουν σε μεταμόσχευση ήπατος. Ο αδενοϊός είναι ένας ιός του αναπνευστικού που παρατηρείται κυρίως τους χειμερινούς μήνες, γ΄ αυτό το λόγο δεν αναμένουμε να έχουμε περιστατικά στην Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συναγερμός από ECDC-Εντοπίστηκαν κρούσματα παιδικής ηπατίτιδας σε 5 χώρες της Ευρώπης

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου