Σε ετοιμότητα οι αρμόδιοι-«Πιθανό να υπάρχουν κι άλλες αναφορές ηπατίτιδας»

Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκεται το Υπουργείο Υγείας, για τυχόν καταγραφής νέων περιστατικών οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας, αφού οι επαγγελματίες υγείας πλέον άρχισαν να ερευνούν τα περιστατικά που άρχισαν να δηλώνονται και πληρούν τα κριτήρια που έχει θέσει ο ECDC. Την ίδια ώρα, οι αρμόδιοι παρουσιάζονται καθησυχαστικοί, τονίζοντας πως δεν χρειάζεται πανικός και την ίδια ώρα δίνουν σημαντικές συμβουλές προς τους γονείς.

Όλος ο πλανήτης βρίσκεται σε επαγρύπνηση, περιμένοντας τις επίσημες ανακοινώσεις, όσον αφορά στην αιτιολογία, πίσω από τα περιστατικά που έχουν παρατηρηθεί, με την Κύπρο να μην αποτελεί εξαίρεση. Μάλιστα, τα δύο περιστατικά που έχουν καταγραφεί έχουν ήδη μπει στο μικροσκόπιο των ειδικών, οι οποίοι ετοιμάζουν λεπτομερή έκθεση, η οποία θα κατατεθεί προς τα αρμόδια ευρωπαϊκά δίκτυα και τον ECDC εντός της επόμενης εβδομάδας.

Το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε ετοιμότητα, αφού ήδη έχει ενημερώσει τους αρμόδιους για τα δύο περιστατικά που έχουν καταγραφεί. Αν και η μία εκ των δύο αναφορών αφορά σε περιστατικό που είχε νοσηλευτεί τον περασμένο Νοέμβριο, αυτό δεν ξενίζει το Υπουργείο, καθώς μόλις πριν από κάποιες ημέρες έχει οριστικοποιηθεί ο ορισμός της οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας από τον ECDC.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δύο περιστατικά οξείας ηπατίτιδας στην Κύπρο-Σε εγρήγορση το Υπ. Υγείας

«Ο συγκεκριμένος ορισμός είναι γενικός και αναφέρει ότι πρέπει να είναι κάτω των 16, νοσηλεύτηκαν από την 1η Οκτωβρίου και εντεύθεν και τα ένζυμα του ήπατος ήταν περαιτέρω των 500. Αυτός είναι ο ορισμός. Ο ορισμός κλείδωσε στις 26 Απριλίου και είχαμε λάβει την ενημέρωση. Προέκυψαν κάποιες συναντήσεις που είχαμε με διάφορα δίκτυα και βγάλαμε ανακοίνωση για τον ορισμό. Μετά τα νοσηλευτήρια μας ενημέρωσαν ότι είχαν αυτά τα περιστατικά. Γι’ αυτό και ανακοινώσαμε τώρα τα περιστατικά του Νοεμβρίου, επειδή τώρα είχαμε τον ορισμό από τον ECDC και θα έπρεπε να τα ψάξουν από την αρχή», εξήγησε στον REPORTER ο Σύμβουλος του υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου.

Αυτό που τονίζουν, ωστόσο οι ειδικοί είναι ότι το θέμα έχει τεθεί στο μικροσκόπιο της επιστημονικής κοινότητας και γίνεται έρευνα για το θέμα, ώστε να διαπιστωθούν τα αίτια πίσω από την έξαρση της οξείας ηπατίτιδας. «Δεν έχουμε πλήρη εικόνα του φαινομένου, για να πούμε πέραν πάσης αμφιβολίας την αιτία οριστικά και επομένως να μπορούμε να δώσουμε συγκεκριμένες πληροφορίες. Αυτό που φαίνεται είναι ότι το αίτιο είναι ένας συγκεκριμένος ιός που έχει και την ιδιότητα να προκαλεί και τη φλεγμονή του ήπατος, πέραν των υπολοίπων», υπέδειξε ο πρόεδρος της παιδιατρικής εταιρείας Κύπρου, Δρ. Μιχάλης Αναστασιάδης.

Αυτό που καλούνται πλέον να κάνουν οι ιατροί και τα νοσηλευτήρια είναι να αναφέρουν τυχόν παρόμοια περιστατικά, που έχουν περιθάλψει τους προηγούμενους μήνες, ωστόσο δεν είχαν αναφέρει νωρίτερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε επαγρύπνηση η Κύπρος για την οξεία ηπατίτιδα-Έκθεση για ένα περιστατικό

«Τα νοσηλευτήρια πρέπει, με βάση το νόμο, να δηλώνουν οποιαδήποτε ηπατίτιδα άλλης αιτιολογίας. Τώρα, ενδεχομένως, να ανακοινωθούν κι άλλα περιστατικά το επόμενο διάστημα, που καταγράφηκαν τους προηγούμενους μήνες. Δεν υπήρχε καθυστέρηση, τώρα που βγήκε ο ορισμός θα πρέπει να τα δηλώσουν στο Υπουργείο. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια αναφορά για άλλα περιστατικά. Το Υπουργείο Υγείας είναι σε επικοινωνία με τις ιατρικές υπηρεσίες και τα νοσοκομεία για να το ενημερώσουν», σημείωσε ο κ. Αθανασίου.

«Δεν πρέπει να επικρατεί πανικός»

Ο Δρ. Αναστασιάδης θέλησε να προβεί και σε κάποιες συστάσεις προς τους γονείς, ώστε να είναι προετοιμασμένοι σε περίπτωση που παρατηρήσουν ανησυχητικά συμπτώματα στα παιδιά τους. Πάντως, αυτό που τονίζεται είναι ότι δεν πρέπει να επικρατεί πανικός.

«Οι γονείς θα πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι και αν παρατηρήσουν πέραν των συμπτωμάτων που παραπέμπουν σε γαστρεντερίτιδα, όπως ο πόνος της κοιλιάς, ο πυρετός, εμετός και διάρροια, τότε να ενημερώσουν και τον ιατρό. Συγκεκριμένα, αν εντοπίσουν συμπτώματα ίκτερου, όπως είναι η αλλαγή στο χρώμα του δέρματος και των ματιών και μπορεί να συνοδεύεται με αλλαγή του χρώματος στα ούρα, τότε μπορούν να απευθυνθούν στον γιατρό τους».

Ο πρόεδρος της παιδιατρικής, ωστόσο, ξεκαθάρισε πως δεν πρέπει να γίνεται συνεχώς εργαστηριακός έλεγχος, σε κάθε παιδί που παρουσιάσει συμπτώματα γαστρεντερίτιδας ή άλλης ίωσης με παρόμοια συμπτώματα.

«Χρειάζεται ψυχραιμία και παρακολούθηση. Αν έχουν οποιαδήποτε αμφιβολία, να επικοινωνούν με τον γιατρό τους και αν διαπιστώσουν σημάδια ίκτερου, τότε θα πρέπει να διερευνηθεί άμεσα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν σημαίνει πως αν ένα παιδί εκδηλώσει ηπατίτιδα, τότε θα έχει τη σοβαρή εξέλιξη που έτυχαν να έχουν κάποια άλλα περιστατικά στο εξωτερικό. Η επιστημονική κοινότητα είναι απόλυτα ευαισθητοποιημένη και παρακολουθεί τις εξελίξεις».

Η θεραπεία που πρέπει να λαμβάνουν αυτά τα παιδιά, κατέληξε ο παιδίατρος, πρέπει να είναι συντηρητική. «Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία. Παρακολουθείται η εικόνα του κάθε παιδιού στο νοσοκομείο και από εκεί. Μέχρι στιγμής έχουμε αναφορές στα παιδιά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η μυστηριώδης ηπατίτιδα, η σύνδεση με τα lockdown και τα συμπτώματα

Δειτε Επισης

Πάνω από 1,200 οι συμμετοχές για το e-κοφίνι-Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη ανακοινώνονται οι τιμές
Μειωμένη κατά το ήμισυ η κίνηση στα κέντρα αναψυχής το Πάσχα-Οι εκτιμήσεις για τις επόμενες ημέρες
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Στους 25 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ανέτοιμη η Κύπρος για την ανεξάρτητη διαβίωση για ΑμεΑ-«Ο δρόμος είναι γεμάτος με θεσμικά εμπόδια»
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό
Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό λόγω της κακοκαιρίας
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση-Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τετάρτη
Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975