Σε επαγρύπνηση η Κύπρος για την οξεία ηπατίτιδα-Έκθεση για ένα περιστατικό

Σε συναγερμό έχει τεθεί η επιστημονική κοινότητα ανά το παγκόσμιο μετά την καταγραφή του πρώτου θανάτου παιδιού από την άγνωστης, μέχρι στιγμής, προέλευσης οξεία ηπατίτιδα. Ήδη συνολικά έχουν καταγραφεί εκατοντάδες περιστατικά σε 12 χώρες, τα περισσότερα εκ των οποίων εντοπίστηκαν στη Βρετανία.

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι ειδικοί στην Κύπρο, αφού νοσοκομεία και παιδίατροι έχουν ενημερωθεί πλήρως για τη συμπτωματολογία των περιστατικών αλλά και το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στη συνέχεια. Μάλιστα, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αρχές Απριλίου από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αναφοράς για τις σπάνιες ηπατικές παθήσεις, το Παιδιατρικό Κέντρο Ήπατος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής του Μακάριου Νοσοκομείου είναι έτοιμο να προχωρήσει στην επίσημη αναφορά ενός περιστατικού, που τηρεί τα κριτήρια της μυστηριώδους ηπατίτιδας.

Σύμφωνα με την ειδική παιδίατρο παιδοηπατολόγο και υπεύθυνη του Παιδιατρικού Κέντρου Ήπατος, Γαστρεντολογίας και Διατροφής του Μακάριου Νοσοκομείου Λευκωσίας, δρ Παναγιώτα Πρωτοπαπά, πρόκειται για ένα περιστατικό παιδιού που εμφάνισε άγνωστη κλινική εικόνα.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στον REPORTER, η δρ Πρωτοπαπά, «το τεσσεράμισι ετών κοριτσάκι νοσηλεύτηκε τον Μάρτιο, όταν δηλαδή παρουσιάστηκε η οξεία ηπατίτιδα σ΄άλλες χώρες. Είχε παρουσιάσει απότομα οξεία ηπατίτιδα και άσχημη κλινική εικόνα που πρώτη φορά αντιμετωπίζαμε. Αφού ακολουθήσαμε τα πρωτόκολλα, αποκλείστηκαν ως αιτία όλοι οι ιοί που προκαλούν ηπατίτιδα. Το παιδί θεραπεύτηκε με εντατική θεραπεία, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα της οξείας ηπατίτιδας, έλαβε εξιτήριο και είναι καλά στην υγεία του».

Ωστόσο, λόγω της περίεργης κλινικής εικόνας που παρουσίασε, η δρ Πρωτοπαπά σημείωσε πως το περιστατικό αυτό θα αναφερθεί από το Κέντρο προς το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αναφοράς (ERN). «Τηρεί τα κριτήρια και, ενόψει της ανησυχίας που προέκυψε, οφείλουμε να ενημερώσουμε. Φυσικά, το ότι θα γίνει αναφορά δεν σημαίνει πως δεν είχαν καταγραφεί περίεργα περιστατικά παλαιότερα. Αυτό είναι το πρώτο για τη φετινή χρονιά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η μυστηριώδης ηπατίτιδα, η σύνδεση με τα lockdown και τα συμπτώματα

Ενημερώθηκε άμεσα το Κέντρο στην Κύπρο

Το Παιδιατρικό Κέντρο Ήπατος, Γαστρεντολογίας και Διατροφής στο Μακάριο Νοσοκομείο έτυχε ενημέρωσης για τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας άμεσα από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αναφοράς για τις σπάνιες ηπατικές παθήσεις, μέσω της πρόσφατης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις έξι και επτά Απριλίου. Εκεί είχε αναφερθεί για πρώτη φορά από Βρετανίδα παιδίατρο και ηπατολόγο έξαρση στα παιδιά μικρής ηλικίας οξείας ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας.

«Αυτό ξένισε τις αρχές και σε μια έρευνα που έγινε σ΄ όλη την Ευρώπη και στην Αμερική παρουσιάστηκε ότι η έξαρση αυτή είχε παρουσιαστεί και σ΄άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μετά απ΄ αυτή την επισήμανση, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας έστειλε προειδοποίηση σ΄όλες τις χώρες να γίνει καταγραφή αυτών των κρουσμάτων, με στόχο τον εντοπισμό του ιού που το προκαλεί», επισήμανε η δρ Πρωτοπαπά.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αναφοράς έχει στείλει σε όλα τα μέλη του, όπως και στην Κύπρο, ένα ερωτηματολόγιο για να συμπληρωθεί από παιδοηπατολόγους, ενώ έχουν ενημερωθεί οι παιδίατροι και τα νοσοκομεία σ΄όλη την Κύπρο με το πρωτόκολλο που έχει κοινοποιήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανησυχία αλλά όχι πανικός για ηπατίτιδα-«Έτοιμη η Κύπρος για περιστατικά»

Κλινική εικόνα οξείας ηπατίτιδας και εικασίες

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η αιτία αυτής της οξείας ηπατίτιδας παραμένει άγνωστη. Έχει εντοπιστεί σε νεογέννητα παιδιά μέχρι και σε παιδιά ηλικίας 16 ετών, στην πλειοψηφία τους όμως αφορούν παιδιά μεταξύ δύο μέχρι πέντε ετών.

Όπως σημείωσε η δρ Πρωτοπαπά, στη πλειοψηφία των περιστατικών η οξεία ηπατίτιδα υποχωρεί, ένα μέρος των ασθενών θα νοσηλευτεί και ένα μικρότερο μέρος θα χρειαστούν εντατική θεραπεία, ενώ ήδη κάποια κατέληξαν σε ηπατική ανεπάρκεια και χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος.

Το χαρακτηριστικό αυτής της ίωσης είναι ότι οι πιο κοινοί και συχνοί ιοί που προκαλούν ηπατίτιδα, οι A,B,C,D και E, δεν συσχετίστηκαν, έχει αποκλειστεί δηλαδή οποιαδήποτε αιτία απ΄ αυτούς τους ιούς. Στην έρευνα που έχει γίνει στους πλείστους ασθενείς έχει εντοπιστεί αδενοϊός.

Ο αδενοϊός, όπως εξήγησε η παιδοηπατολόγος, προκαλεί συμπτώματα απλού κρυολογήματος. Η έρευνα έδειξε πως ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών παρουσιάζουν αυτόν τον ιό (πάνω από 50%). Σ' ένα άλλο, μικρότερο ποσοστό, συνυπήρχε ο αδενοϊός και ιστορικό παιδιών που είχαν νοσήσει στο παρελθόν από κορωνοϊό, αλλά διερευνάται εάν υπάρχει συσχέτιση. Υπάρχει και ένα άλλο ποσοστό που δεν βρέθηκε συσχέτιση με κανέναν ιό που να τον ενοχοποιεί.

Όσον αφορά τις εικασίες για την προέλευση της ηπατίτιδας, η δρ Πρωτοπαπά είπε πως υπάρχει το ενδεχόμενο να εμφανίστηκε λόγω της καραντίνας και τον περιορισμό των παιδιών στο σπίτι, που για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν εκτέθηκαν στα κοινά αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος και το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν αναπτύχθηκε σωστά.

Τα συμπτώματα και συστάσεις στους γονείς

Οι αναφορές μπορεί να προκαλούν άγχος στους γονείς, όμως θα πρέπει να ενημερώνονται συνεχώς και να βρίσκονται σε επαφή με τον παιδίατρο των παιδιών.

Ένα παιδάκι μπορεί να παρουσιάσει κακουχία και πυρετό. Συνήθως, όπως εξηγεί η δρ Πρωτοπαπά, προηγούνται συμπτώματα από το γαστρεντερικό, με κύριο σύμπτωμα τον έμετο αλλά και την ναυτία και τον πόνο στην κοιλιακή χώρα.

Ο ασθενής ίσως να έχει πυρετό και παρουσιάζει ίκτερο, που είναι η κίτρινη χροιά στο δέρμα και στα μάτια. Παράλληλα με τον ίκτερο, οι γονείς θα παρατηρήσουν πως το χρώμα των ούρων θα είναι έντονα κίτρινο και αποχρωματισμό στα κόπρανα των παιδιών.

Σύσταση των παιδοηπατολόγων διεθνώς είναι πως ενόψει αυτής της ηπατίτιδας, οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρέπει να τηρούν τα μέτρα υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών, τον καλό εξαερισμό του χώρου και τα παιδιά θα πρέπει να αρχίσουν να δραστηριοποιούνται έξω στη φύση, ανέφερε τέλος η δρ Πρωτοπαπά.

Καμία σύνδεση με εμβολιασμό

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, δρ Μιχάλης Αναστασιάδης, ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του πως το θέμα του εμβολιασμού έναντι της νόσου Covid 19 δεν έχει καμιά διασύνδεση με το όλο φαινόμενο.

Εξήγησε πως η διασύνδεση με τη λοίμωξη Covid 19 είναι ένα από τα ερωτήματα και ένα από τα ζητήματα, τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο της επιστημονικής έρευνας, καθώς κάποια από αυτά τα παιδιά είχαν ιστορικό νόσησης από κορωνοϊό, είτε εκδηλώθηκε σε αυτά μια συνοσηρότητα με τον αδενοϊό.

«Είμαστε σε αναμονή και εγρήγορση. Παρακολουθούμε και ανά πάσα στιγμή θα είμαστε στη διάθεση του κοινού για να το ενημερώσουμε εάν προκύψει κάτι διαφορετικό», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παγκόσμιος συναγερμός με την ηπατίτιδα σε παιδιά-Επιβεβαιώθηκαν 169 κρούσματα

Δειτε Επισης

Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής–Τρεμιθούσας
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO