Ρευστό το σκηνικό με τα μέτρα-Ποιες αλλαγές μελετούν υπουργός και επιστήμονες

Ρευστό παραμένει το σκηνικό αναφορικά με το ενδεχόμενο προώθησης χαλαρώσεων στα μέτρα κατά της πανδημίας, μετά την σημερινή συνάντηση του Υπουργού Υγείας με την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή. Κι αυτό επειδή, παρόλο που υπάρχει η βούληση, θα πρέπει να επανεξεταστούν τα δεδομένα υπό το φως των σκαμπανεβασμάτων στους επιδημιολογικούς δείκτες, τα οποία αφορούν τόσο τον αριθμό των κρουσμάτων και το ποσοστό της θετικότητας, όσο και το πιο σοβαρό ζήτημα των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Ιδιαίτερα, δε, και μετά την άνοδο στα κρούσματα που σημειώθηκε χθες, καθώς ξεπέρασαν εκ νέου τις τρεις χιλιάδες, απομακρύνεται περισσότερο το σενάριο να προωθηθούν αυτή την εβδομάδα οι χαλαρώσεις, παρόλο που αναμένεται να μελετηθούν κατά τη σημερινή συνεδρία.  

Το ζήτημα των νοσοκομείων φαίνεται να προβληματίζει αρκετούς από τους ειδικούς, οι οποίοι υποδεικνύουν πως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως είμαστε στη μέση ενός κύματος και υπάρχουν πράγματα που δεν γνωρίζουμε ακόμη για την παραλλαγή Όμικρον, όπως για παράδειγμα αν θα προκύψουν ετεροχρονισμένες νοσηλείες για ορισμένες υποομάδες του πληθυσμού. Γι’ αυτό και θα πρέπει να υπάρχουν σε ισχύ τέτοια μέτρα, που να διασφαλίζουν ότι τα νοσοκομεία μας θα έχουν πάντοτε περιθώρια αντίδρασης, σε περίπτωση που υπάρξει νέα έξαρση στις νοσηλείες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άνοιξε ο διάλογος για τις χαλαρώσεις-Οι πρώτες σκέψεις στο τραπέζι

Είναι, άλλωστε, γεγονός πως, παρόλο που υπάρχει γενικότερα αποσυμφόρηση στα κρατικά νοσηλευτήρια και κάποιες κλίνες Covid αδειάζουν, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικός δείκτης, η κατάσταση δεν έχει ακόμη βελτιωθεί στον ίδιο βαθμό. Γι’ αυτό και κάποια μέλη της Επιτροπής παρουσιάζονται ακόμη διστακτικά ως προς την προώθηση χαλαρώσεων, αν και επισημαίνουν πως αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να γίνονται διορθώσεις στα πρωτόκολλα, αναλόγως των συνθηκών.

Δεν αποκλείεται, δε, κατά τη σημερινή συζήτηση, να γίνουν κάποιες εισηγήσεις από τους ειδικούς, οι οποίες ωστόσο να μην προωθηθούν αμέσως από τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά να λειτουργήσουν ως σχέδιο δράσης μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες και να εφαρμόζονται σταδιακά. Αυτό θα επιτρέψει στο κράτος να προβεί σε καλύτερη προετοιμασία και διαβούλευση, ώστε να μην λαμβάνονται αποφάσεις οι οποίες θα πρέπει να τροποποιούνται εκ των υστέρων ή να παρουσιάζουν προβλήματα στην εφαρμογή τους, όπως έγινε με το test to stay στα σχολεία.

Επί τάπητος, πάντως, με βάση και το πού κινήθηκε η συζήτηση την περασμένη εβδομάδα, αναμένεται να τεθεί η επέκταση του test to stay σε ουσιώδεις υπηρεσίες, κάτι που έχει ήδη το πράσινο φως από το Υπουργικό Συμβούλιο αλλά δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί λεπτομέρειες ή ορίζοντας εφαρμογής και δεν είναι σαφές σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις με τους επηρεαζόμενους. Κι αυτό ενώ ακόμη δεν έχει «στρώσει» η εφαρμογή του στα σχολεία, καθώς, παρά τον αυξανόμενο αριθμό μαθητών που κάνουν χρήση του μέτρου για να παραμείνουν στις σχολικές αίθουσες, συνεχίζουν να παρουσιάζονται προβλήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αλαλούμ με τα σημεία δειγματοληψίας για το test to stay-Έμειναν ξεκρέμαστοι οι μαθητές

Χθες, για παράδειγμα, αριθμός παιδιών, σε διάφορες περιοχές, υπέστη μεγάλη ταλαιπωρία, επειδή δεν εμφανίστηκαν στα προκαθορισμένα σημεία τα συνεργεία, καθώς μέλη τους ήταν οι ίδιοι κρούσματα ή στενές επαφές. Δημιουργείται, συνεπώς, το ερώτημα πόσο ομαλά θα εφαρμόζεται το μέτρο, όταν θα επεκταθεί και σε άλλες υπηρεσίες. Ήδη ανακοινώθηκε χθες, από τους Υπουργούς Παιδείας και Υγείας, πως θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις στα σχολεία, κατόπιν της παραδοχής ότι υπήρχε πρόβλημα στον τρόπο εφαρμογής του μέτρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι νέες αποφάσεις για το Test to stay και οι διαφοροποιήσεις στο πρωτόκολλο

Απ’ εκεί και πέρα, τα άλλα μέτρα που αναμένεται να τεθούν στο μικροσκόπιο των ειδικών, είναι να επιτραπεί ο χορός στα κέντρα διασκέδασης και να επιτρέπεται η είσοδος ανεμβολίαστων παιδιών ηλικίας 12-17 ετών σε χώρους εστίασης, εφόσον διαθέτουν τεστ 24 ωρών. Όπως προανήγγειλε ο Υπουργός Υγείας, αναμένεται επίσης να εξεταστεί κατά πόσον θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που επιτρέπονται σε γάμους και βαπτίσεις. Δεν αποκλείεται, δε, στο πλαίσιο της συζήτησης, να κατατεθούν και νέες εισηγήσεις, είτε για χαλαρώσεις είτε για προσαρμογή υφιστάμενων πρωτοκόλλων.

Σημειώνεται, πάντως, ότι τις προηγούμενες ημέρες φάνηκε ότι δεν υπάρχει πλήρης ευθυγράμμιση ανάμεσα στους επιστήμονες, αφού κάποιοι φαίνεται να τηρούν πιο συντηρητική γραμμή και άλλοι να είναι πιο αισιόδοξοι αναφορικά με τη δυνατότητα προώθησης χαλαρώσεων στην παρούσα φάση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η διγλωσσία για τα επόμενα βήματα-Άλλοι δείχνουν χαλαρώσεις, άλλοι συγκρατημένοι

Οι αλλαγές στο test to stay

Υπενθυμίζεται ότι, μετά το μπάχαλο που δημιουργήθηκε χθες το πρωί σε κάποια σχολεία αλλά και τις συζητήσεις που είχαν οι Υπουργοί Παιδείας και Υγείας με τις οργανώσεις των εκπαιδευτικών και των γονέων, ανακοινώθηκαν κάποιες αλλαγές που αφορούν το test to stay. Ξεκαθαρίστηκε ότι με την επιστροφή των μαθητών λυκείου στις σχολικές αίθουσες το μέτρο θα εφαρμοστεί και σε αυτούς, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να επεκταθεί και στους εκπαιδευτικούς.

Όπως ανακοινώθηκε, αυξάνονται τα σημεία δειγματοληψίας, έτσι ώστε να καλύπτονται με κινητές μονάδες μεγάλος αριθμός σχολείων, τουλάχιστον στα αστικά κέντρα. Σήμερα θα λειτουργήσουν 293 σημεία. Ταυτόχρονα, μειώθηκε και ο αριθμός των παιδιών που καλούνται να εφαρμόζουν το test to stay, αφού εξαιρέθηκαν οι μαθητές που, αν ήταν ενήλικες, θα τους επιτρεπόταν να μην μπαίνουν σε αυτοπεριορισμό.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, οι μαθητές και μαθήτριες που είναι στενές επαφές και δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού συνεχίζουν να έχουν την επιλογή είτε να περιοριστούν για δέκα ημέρες με δικαίωμα πραγματοποίησης τεστ την έβδομη μέρα, είτε  να εφαρμόζουν το test to stay. Αντιθέτως, τα παιδιά που ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα ή διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης και δεν έχει παρέλθει η περίοδος των 90 ημερών δεν υποχρεούνται να αυτοπεριοριστούν και θα υποβάλλονται σε rapid test την τρίτη και πέμπτη ημέρα, με σύσταση για διενέργεια επιπλέον εξέτασης την έβδομη ημέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα 293 σημεία που θα λειτουργήσουν την Τρίτη στα σχολεία

Δειτε Επισης

Αναβιώνουν τα έθιμα την Κυριακή της ελιάς στα χωριά της Πάφου
Crash test για το ΥΠΑΝ οι τελικές εξετάσεις-Κρίνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών
Σταθεροποιήθηκαν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων-Χωρίς «παρενέργειες» οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή
Αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος