Αλαλούμ με τα σημεία δειγματοληψίας για το test to stay-Έμειναν ξεκρέμαστοι οι μαθητές

Την ώρα που το Υπουργείο Υγείας παρουσιάζεται ικανοποιημένο με τα αποτελέσματα της πρώτης εβδομάδας εφαρμογής του test to stay στα σχολεία, η δεύτερη εβδομάδα φαίνεται ότι μπήκε με το αριστερό, αφού σε αρκετά σχολεία καταγράφηκαν προβλήματα, λόγω απουσίας... της εταιρείας. 

Τι κι αν το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι θα λειτουργήσουν 217 σημεία δειγματοληψίας, στα οποία μπορούν να απευθυνθούν οι μαθητές που είχαν δηλωθεί στενές επαφές; Σε διάφορες περιοχές ανά το παγκύπριο, καταγράφηκαν προβλήματα, με τους γονείς να εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια για το γεγονός. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, έντονο ήταν το πρόβλημα στην πρωτεύουσα, αλλά και τη Λεμεσό, με το Υπουργείο Υγείας να δέχεται καταγγελίες για απουσία μονάδων από τα σημεία που έχουν εξαγγελθεί. Ανάμεσα στα σημεία που παρουσιάζουν προβλήματα είναι το Γυμνάσιο Αγίου Στυλιανού στη Λακατάμεια, το Δημοτικό Σχολείο Τσιρείου στη Λεμεσό, το πέμπτο Δημοτικό Σχολείο Αγλαντζιάς. 

Παράλληλα, προβλήματα καταγράφηκαν και στην επαρχία Λάρνακας, αλλά και στην επαρχία Αμμοχώστου. Πάντως, μέχρι στιγμής το Υπουργείο Υγείας δεν έχει προβεί σε κάποια ανακοίνωση ή τοποθέτηση επί του θέματος. 

Ευρεία σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς

Ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών, στην οποία θα παρευρίσκονται οι υπουργοί Υγείας και Παιδείας και θα συμμετέχουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, οι συνομοσπονδίες γονέων και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς πραγματοποιείται σήμερα στις 15.00.

Τη σύσκεψη αναμένεται να απασχολήσει το θέμα των πρωτοκόλλων κατά της COVID-19 στα σχολεία και ιδιαίτερα το μέτρο του test to stay.

Πάντως, το Υπουργείο Υγείας παρουσιάζεται αισιόδοξο για το εν λόγω μέτρο, με τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί κατά την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του να προσφέρουν χαμόγελα στους αρμόδιους. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο σύμβουλος του υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου, μιλώντας στο κρατικό κανάλι, την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του test to stay, 6,464 μαθητές δηλώθηκαν στενές επαφές, εκ των οποίων οι 3,118 επέλεξαν να επιστρέψουν στα σχολεία μέσω του μέτρου.

Από αυτούς, έχουν εντοπιστεί συνολικά 80 θετικά περιστατικά, τόσο ανάμεσα σε μαθητές Δημοτικής, όσο και Μέσης Εκπαίδευσης. Το Υπουργείο επισημαίνει ότι με το test to stay, έχουν καταφέρει να πετύχουν το ζητούμενο, που είναι ο έγκαιρος εντοπισμός των θετικών κρουσμάτων, ενώ την ίδια ώρα απευθύνει έκκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους να δώσουν τον απαραίτητο χρόνο, ώστε να εφαρμοστεί και να έχουν ενώπιον τους στοιχεία για αξιολόγηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η διγλωσσία για τα επόμενα βήματα-Άλλοι δείχνουν χαλαρώσεις, άλλοι συγκρατημένοι

Με εισηγήσεις οι δάσκαλοι

Τις εισηγήσεις της για το μέτρο test to stay θα υποβάλει και η ΠΟΕΔ. Όπως είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Μύρια Βασιλείου έχει αναδειχθεί η ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των σχολικών μονάδων και των διευθύνσεών τους, αφού οι απαιτήσεις των πρωτοκόλλων, των ιχνηλατήσεων, των διαφόρων εγκυκλίων και ανακοινώσεων που εκδίδονται διαρκώς, επιδεινώνουν την ήδη δύσκολη καθημερινότητά τους, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις υπολείπονται και σε προσωπικό.

Στη συνάντηση αναμένεται να μεταφερθούν επίσης εισηγήσεις από νηπιαγωγεία και ειδικά σχολεία αναφορικά με τα πρωτόκολλα που ισχύουν.

Όπως είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας, θέση της ΟΕΛΜΕΚ είναι η λειτουργία των σχολείων, αλλά πάνω απ΄ όλα η ασφάλεια και η υγεία, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή έκπτωση σε θέματα υγείας, με τους καθηγητές να παραμένουν προβληματισμένοι, όσον αφορά στο μέτρο.

Δειτε Επισης

Κλειστά την 1η Μαΐου όλα τα Γενικά Καταστήματα-Οι οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Παραβίαση ενωσιακού δικαίου για εργοδότηση ναυαγοσωστών καταγγέλλει η Ισότητα
Aπαγόρευση χρήσης βεγγαλικών και ρίψης πυροτεχνημάτων ζητά το Terra Cypria
Δημόσια διαβούλευση για νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών
Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία
Διαβεβαιώσεις Αρχής Ηλεκτρονικής Υγεία-«Εντατική εργασία για Α’ φάση Εθνικού Σημείου Επαφής»
Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά