Είπαν ξείπαν για test to stay, αλαλούμ με την εφαρμογή του-Ψάχνουν την φόρμουλα

Το test to stay φαίνεται να είναι ένας γρίφος για γερούς λύτες, με το Υπουργείο Υγείας να έχει επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου, ώστε να κλειδώσουν οι λεπτομέρειες για το νέο μέτρο που έχει εξαγγελθεί για τα σχολεία, το οποίο έχει προκαλέσει μάλιστα ποικίλες και έντονες αντιδράσεις, τόσο από εκπαιδευτικούς όσο και από γονείς.

Μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, το Υπουργείο Υγείας θα δουλέψει πυρετωδώς, ώστε να καταλήξει στην τελική μορφή της απόφασης που έχει παρθεί και στον τρόπο που θα εφαρμοστεί. Μάλιστα, το Υπουργείο έχει ήδη εξαγγείλει διαγωνισμό προσφορών σε εταιρείες, οι οποίες θα δύναται να πραγματοποιούν τα test στους μαθητές. Τη Δευτέρα αναμένεται να αξιολογηθεί η κατάσταση, καθώς επίσης και να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις και οι γονείς για την εν λόγω απόφαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άναψαν τα αίματα στην Παιδείας λόγω test to stay, αντάλλαξαν πυρά ΑΚΕΛ-Πρόδρομος

Πάντως, αυτό που εκκρεμεί είναι να κλειδώσει κατά πόσο το εν λόγω μέτρο θα είναι προαιρετικό ή όχι, αφού όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές από το Υπουργείο Υγείας, η εισήγηση που έγινε από την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή ήταν όπως το μέτρο εφαρμοστεί με τη μορφή της επιλογής προς τους γονείς των μαθητών. Ωστόσο, δεν αποκλείεται αυτό να αλλάξει τελικά.

«Έγινε μία πρόταση από την ομάδα των ιατρικών συμβούλων της Κυβέρνησης, για να δώσουμε αυτή τη δυνατότητα στους γονείς παιδιών που είναι επαφές. Την εξετάζει το Υπουργείο Υγείας, για να δούμε και τους τρόπους που θα εφαρμοστεί και πώς μπορούν να γίνουν τα τεστ στους μαθητές. Η πληροφόρηση που έχουμε, μέχρι στιγμής, είναι ότι όσα παιδία είναι επαφές, μπορούν να έρχονται στο σχολείο, αντί να είναι καραντίνα, νοουμένου ότι υποβλήθηκαν σε τεστ το πρωί της ίδιας ημέρας. Επίσης, η πληροφόρησή μας αναφέρει ότι αυτή η δυνατότητα δίνεται μόνο για τα σχολεία και μετά που τα παιδιά αποχωρούν, θεωρούνται επαφές και πρέπει να τεθούν σε αυτοπεριορισμό», ανέφερε στον REPORTER ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου.

Ουσιαστικά, σύμφωνα πληροφορίες, αν το μέτρο τεθεί σε ισχύ σε προαιρετική μορφή, τότε οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν κατά πόσο τα παιδιά τους θα υποβάλλονται σε τεστ, ώστε να πηγαίνουν στο σχολείο, σε περίπτωση που είναι επαφές κρούσματος ή αν θα τα αφήσουν σε καραντίνα, μέχρι το υποχρεωτικό τεστ όπως προνοούν τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας.

Πάντως, το γεγονός ότι εξαγγέλθηκε η εν λόγω απόφαση, ωστόσο δεν έχουν κλειδώσει οι λεπτομέρειες έχει προκαλέσει ένα αλαλούμ και έντονες αντιδράσεις, από πλευράς τόσο των εκπαιδευτικών οργανώσεων, που κάνουν λόγο για απουσία ενός διαύλου επικοινωνίας με το Υπουργείο Παιδείας, όσο και από πλευράς κομμάτων. Ενδεικτικό και το σκηνικό που σημειώθηκε ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας, όταν ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς σημείωσε ότι η Κυβέρνηση εξήγγειλε ένα μέτρο και δεν μπορούσε να το εξηγήσει «και τώρα τρέχετε για να δείτε τι σημαίνει, πώς θα εφαρμοστεί, πώς θα υποστηριχθεί αυτό το μέτρο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πληθαίνουν οι φωνές για το test to stay, βλέπουν διάκριση οι εκπαιδευτικοί

Κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πρόδρομου Προδρόμου, ο οποίος παρομοίασε την εν λόγω κριτική από το κόμμα της Αριστεράς, με ακραίες συμπεριφορές που υπάρχουν στα σχολεία. «Οι ειδικοί πρότειναν ένα μέτρο που μπορεί να βοηθήσει και έρχεται ένας βουλευτής και λέει ότι δεν ξέρετε τι σας γίνεται. Να μην το κάμουμε, ούτε εμβόλια να κάνουμε, επειδή υπάρχουν κάποιοι ακραίοι που το λένε, αν θέλετε να φτάσετε μέχρι εκεί», με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ να τον χαρακτηρίζει απογοητευτικό.

Καλύπτονται οι αντικαταστάσεις

Στο μεταξύ, η πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των σχολείων έχει εκπνεύσει και χαρακτηρίστηκε ως δύσκολη, αφού τα σχολεία ανέβασαν και πάλι ρολά, με αρκετές απουσίες, όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Το περισσότερο βάρος δίνεται στα Δημοτικά και Γυμνάσια, δεδομένου ότι Λύκεια και Τεχνικές Σχολές έχουν μπει πλέον σε περίοδο εξετάσεων, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται μαθήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φωνάζουν για το Test to Stay οι καθηγητές-«Επικίνδυνη για την υγεία η απόφαση»

Το Υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι οι αντικαταστάσεις έχουν καλυφθεί στα 3/4 των αναγκών, ενώ το υπόλοιπο κενό μπορούν να καλύψουν οι σχολικές μονάδες, είτε με αναπληρώσεις, όπως προνοείται στους κανονισμούς των σχολείων, είτε με αναπροσαρμογή των ωρολόγιων προγραμμάτων.

Με βάση τα στοιχεία των τελευταίων δύο ημερών, φαίνεται ότι άρχισε να υπάρχει μία σταθερότητα, με το Υπουργείο να εκφράζει μία συγκρατημένη αισιοδοξία για το γεγονός αυτό. Σε αντίθετη περίπτωση, θα μελετήσουν τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος.

Πάντως, από πλευράς τους οι εκπαιδευτικές οργανώσεις είχαν εκφράσει προβληματισμούς, ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας, τονίζοντας ότι οι Διευθύνσεις των σχολείων, τόσο σε Μέση όσο και σε Δημοτική Εκπαίδευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πήρε θέση ο Προδρόμου για το test to stay-«Τον πρώτο λόγο έχει η ιατρική πλευρά»

Δειτε Επισης

Πάνω από είκοσι επικίνδυνα προϊόντα στην αγορά-Οι συστάσεις της Υπηρεσίας Καταναλωτών
Αποσύρθηκαν ακατάλληλα καλλυντικά από την ευρωπαϊκή αγορά
Το 4,3% των μαθητών στα σχολεία ασκεί bullying-Χαμηλά τα ποσοστά σε σχέση με την ΕΕ
Τα κατεχόμενα συμμετέχουν σε τουριστική έκθεση στο Ντουμπάι
Με παρέμβαση Παναγιώτου αίρονται τα απεργιακά μέτρα στο λιμάνι Λάρνακας
Εκφοβισμό και κακομεταχείριση καταγγέλλουν οι «φοιτητές» στα κατεχόμενα
Α. Βαφεάδης: Εντός Ιουνίου η αποπεράτωση του περιμετρικού Λευκωσίας
Συνεχίζεται η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας, μεσολάβηση Βαφεάδη ζητούν οι συντεχνίες
Γιωρκάτζης: Το Φθινόπωρο θα παραδοθεί ο αναπλασθείς χώρος παλαιού ΓΣΠ
Μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τα διαμερίσματα-Καταγράφηκαν 421 πωλήσεις