Δευτέρα 23 Μαϊ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Φωνάζουν για το Test to Stay οι καθηγητές-«Επικίνδυνη για την υγεία η απόφαση»

  13/01/2022 11:32
Φωνάζουν για το Test to Stay οι καθηγητές-«Επικίνδυνη για την υγεία η απόφαση»

Φωνάζουν για το Test to Stay οι καθηγητές-«Επικίνδυνη για την υγεία η απόφαση»

  13/01/2022 11:32

Έντονη είναι η αντίδραση των καθηγητών, για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την εφαρμογή του Test to Stay στα σχολεία, οι οποίοι χαρακτηρίζουν την εν λόγω απόφαση ανέφικτη και επικίνδυνη για την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών. Την ίδια ώρα, τονίζουν ότι η απόφαση πάρθηκε χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση και ενημέρωση.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση και ενημέρωση, με την οποία προβλέπεται ουσιαστικά η κατάργηση της υποχρέωσης αυτοπεριορισμού των μαθητών / τριών που αποτελούν στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19, θεωρούμε ότι είναι όχι μόνο ανέφικτη να εφαρμοστεί, αλλά κυρίως επικίνδυνη για την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών.

Προσθέτουν ότι είναι ανέφικτη, επειδή είναι πρακτικά αδύνατο «να διενεργούνται τεστ από κινητές μονάδες που θα επισκέπτονται τα σχολεία» στους μαθητές που είναι στενές επαφές για 5 συνεχόμενες ημέρες, όπως αναφέρεται στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανήσυχοι αλλά... they'll stay οι εκπαιδευτικοί, περιμένουν την «ύλη» του test

Επικίνδυνη, συνεχίζουν οι καθηγητές, γιατί εν μέσω της μεγαλύτερης έξαρσης κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, αίρεται η υποχρέωση αυτοπεριορισμού των στενών επαφών, μόνο για τους μαθητές /τριες και μόνο για τον σχολικό χώρο και χρόνο. «Αντίθετα, η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου προβλέπει την καθημερινή παρουσία των στενών επαφών στα σχολεία, γεγονός που θεωρούμε ότι αυξάνει την πιθανότητα διασποράς του covid-19 καθώς και τον κίνδυνο διάδοσής του σε μαθητές και Εκπαιδευτικούς».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι από την χθεσινή απόφαση προκύπτουν πολλά ερωτήματα όπως τα πιο κάτω:

- Είναι η παρούσα φάση έξαρσης της πανδημίας η κατάλληλη στιγμή για τη χαλάρωση των μέτρων και του πρωτοκόλλου που εφαρμόζεται στα σχολεία, όπως αποφασίστηκε χθες;

- Γιατί αίρεται η υποχρέωση αυτοπεριορισμού μόνο για τους μαθητές / τριες που είναι στενές επαφές και μάλιστα μόνο για τον σχολικό χώρο και χρόνο;  Οι στενές επαφές όλων των άλλων κοινωνικών και εργασιακών χώρων εξακολουθούν να συνιστούν κίνδυνο μετάδοσης του Covid-19, ενώ οι μαθητές / τριες στα σχολεία όχι;

«Τι έχουν να πουν για τα πιο πάνω οι ειδικοί της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής;  Το μέτρο που ανακοινώθηκε χθες για τα σχολεία έχει τη δική τους έγκριση; Αποτελεί δική τους εισήγηση και συμβάλλει στην πρόληψη διασποράς του Covid-19; Ως ΟΕΛΜΕΚ, έχουμε επισημάνει τα προβλήματα που προέκυψαν με την επαναλειτουργία των σχολείων και τις αντικαταστάσεις εκπαιδευτικών, ενώ προειδοποιήσαμε ταυτόχρονα για τα προβλήματα που θα προκύψουν με την διεξαγωγή των εξετάσεων τετραμήνων εξαιτίας της πανδημίας».

Οι καθηγητές σημειώνουν ότι παρά τα προβλήματα, «κάναμε υπομονή λαμβάνοντας υπόψη την κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί και τις αντικειμενικές δυσκολίες που υφίστανται.  Δηλώσαμε όμως ξεκάθαρα, ότι για εμάς προέχει η ασφάλεια και η υγεία των χιλιάδων μαθητών, των εκπαιδευτικών και του λοιπού προσωπικού των σχολείων.  Σε αυτό το θέμα, δηλώνουμε ξανά ότι δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις».

Καταλήγοντας, η ΟΕΛΜΕΚ σημειώνει ότι «ζητούμε την μη εφαρμογή της χθεσινής απόφασης από την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς επίσης και άμεσα ορισμό συνάντησης με τον Υπουργό Υγείας και τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, για συζήτηση των πρωτοκόλλων που εφαρμόζονται στα σχολεία και τη χθεσινή απόφαση. Σε περίπτωση που τα πιο πάνω αιτήματά μας δεν εισακουστούν τότε και η Οργάνωσή μας θα λάβει τις ανάλογες αποφάσεις, σε συνεννόηση και με τις άλλες Εκπαιδευτικές Οργανώσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φωνάζει για προβλήματα από «ελλιπή μέτρα» στα σχολεία η ΠΟΕΔ-Προειδοποιεί με απεργία

Έτοιμοι να λάβουν μέτρα και οι δάσκαλοι

Έντονα ενοχλημένοι, για τα «ελλιπή», όπως τα χαρακτηρίζουν μέτρα παρουσιάζονται και οι δάσκαλοι, οι οποίοι είναι έτοιμοι να λάβουν ακόμη και απεργιακά μέτρα, καλώντας μάλιστα και τα μέλη τους να ψηφίσουν κατά πόσο εξουσιοδοτούν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ, για να λάβει την απόφαση για μέτρα. 

Όπως αναφέρει η οργάνωση των δασκάλων στην ανακοίνωσή της, με απόφαση του Δ.Σ. της ΠΟΕΔ, συγκαλούνται Έκτακτες Παγκύπριες Γενικές Συνελεύσεις όπου θα διεξαχθεί ψηφοφορία μεταξύ των μελών της Οργάνωσης, με σκοπό την εξουσιοδότηση του Δ.Σ. για λήψη πιθανών μέτρων αντίδρασης, μη αποκλειομένων και των απεργιακών, όταν αυτό κριθεί αναγκαίο, σε σχέση με τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούν τα ελλιπή μέτρα προστασίας που λήφθηκαν κατά της Πανδημίας Covid-19, στις σχολικές μονάδες, καθώς και την αδικαιολόγητη και ατεκμηρίωτη διαφορετική αντιμετώπιση της Προδημοτικής, της Ειδικής και της Δημοτικής Εκπαίδευσης, το Σάββατο, 15 Ιανουαρίου, από τις 10:00 μέχρι τις 16:00.

Το ψήφισμα που θα δοθεί στους δάσκαλους

«Ενημερώθηκα για τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούν τα ελλιπή μέτρα προστασίας που λήφθηκαν κατά της Πανδημίας Covid-19, στις σχολικές μονάδες, καθώς και την αδικαιολόγητη και ατεκμηρίωτη διαφορετική αντιμετώπιση της Προδημοτικής, της Ειδικής και της Δημοτικής Εκπαίδευσης. Αποτέλεσμα των πιο πάνω είναι να μην υπάρχει επαρκής ασφάλεια παιδιών, εκπαιδευτικών και προσωπικού εντός των σχολικών μονάδων, ειδικότερα σε περιόδους έξαρσης της Πανδημίας.

Αποκλειστική ευθύνη για θέματα ασφάλειας και υγείας στις σχολικές μονάδες φέρει το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο όφειλε και οφείλει να τα διαχειρίζεται πιο άμεσα και αποτελεσματικά.

Εξουσιοδοτώ το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.Δ. να:

1. Αποτρέψει τον οποιοδήποτε ατεκμηρίωτο διαχωρισμό μεταξύ Ειδικής, Προδημοτικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης,

2. Διεκδικήσει τη διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας και υγείας στις σχολικές μας μονάδες,

3. Απαιτήσει την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία τους, με όλα τα νόμιμα μέσα που αυτό θα κρίνει σκόπιμα, μη αποκλειομένων και των απεργιακών μέτρων.

  ΝΑΙ                                      ΟΧΙ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλείδωσε test to stay στα σχολεία-Ποιοι μαθητές εξαιρούνται και πώς λειτουργεί

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας