Δευτέρα 16 Μαϊ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Νέο κύμα οργής για τα μέτρα-Ενστάσεις επιστημόνων, αντιφάσεις και αντιδράσεις

  14/12/2021 14:40
Νέο κύμα οργής για τα μέτρα-Ενστάσεις επιστημόνων, αντιφάσεις και αντιδράσεις

Νέο κύμα οργής για τα μέτρα-Ενστάσεις επιστημόνων, αντιφάσεις και αντιδράσεις

  14/12/2021 14:40

Νέο κύμα αντιδράσεων, έχουν ξεσηκώσει τα μέτρα αναχαίτισης της πανδημίας, που ανακοίνωσε την Δευτέρα η Κυβέρνηση. Πέραν από τους ανεμβολίαστους πολίτες, μερίδα των οποίων διοργανώνει διάφορες διαμαρτυρίες, αφού από αύριο θα τους απαγορευτεί η είσοδος σε αρκετούς χώρους, έντονες αντιδράσεις υπάρχουν και από επαγγελματίες.

Εκτός από τους ιδιοκτήτες εστίασης, αντιδράσεις υπάρχουν κι από διοργανωτές γάμων και βαπτίσεων, αφού κάποιοι άρχισαν να ακυρώνουν δεξιώσεις, λόγω του ότι θα απαγορεύεται να είσοδος σε αυτές. Οι διοργανωτές εκδηλώσεων καθώς και οι ιδιοκτήτες εστίασης ζητούν αναστολή των εν λόγω μέτρων, αφού θα πλήξει τις επιχειρήσεις τους.

Ήδη αύριο, κάποιοι χώροι εστίασης σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αντιδρώντας όπως λένε στο διαχωρισμό πολιτών, θα παραμείνουν κλειστοί ενώ το δρόμο αυτό δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλοι.

«Εμείς προσπαθούμε να δούμε ποιος θα είναι ο τρόπος αντίδρασης που θα έχει αποτελέσματα», ανέφερε στον REPORTER ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, Φάνος Λεβέντης, σημειώνοντας ότι σε λίγες μέρες ενδεχομένως να ανακοινωθούν κάποια μέτρα.

«Ήδη κάποιοι αναστέλλουν την εξυπηρέτηση, άλλοι κάποιοι θέλουν να το κάνουν συμβολικά. Υπάρχει, πάντως αυξημένη πιθανότητα για ένα συνολικό κλείσιμο των χώρων, υπό τη μορφή της διαμαρτυρίας».

Ενστάσεις από επιστήμονες

Επιπρόσθετα, κάποιοι κάνουν λόγο για αντιφάσεις στα μέτρα, αφού για παράδειγμα, στο μυστήριο των τελετών γάμου και βαπτίσεων στην εκκλησία, μπορούν να παρίστανται ανεμβολίαστα άτομα, ενώ κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει στη δεξίωση.

Εν τω μεταξύ ενστάσεις στα νέα μέτρα έχουν και επιστήμονες, με τον επιδημιολόγο Μιχάλη Βωνιάτη, να αναφέρει πως έπρεπε να εφαρμοστεί πέραν του 50% η τηλεργασία,  όπως και σε άλλες χώρες και να τίθενται σε αυτοπεριορισμό άτομα που είναι επαφές κρουσμάτων, ασχέτως  εμβολιαστικής κάλυψης.

 «Θα έπρεπε να μπαίνουν σε αυτοπεριορισμό, μέχρι να αποδειχθεί ότι δεν έχουν μολυνθεί», ανέφερε, σημειώνοντας πως  αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να περιοριστεί η μετάδοση.

Ανέφερε ακόμη πως ο ίδιος διαφωνεί στο διαχωρισμό εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων, σε τέτοιο βαθμό. «Από τη στιγμή ότι άτομα που εργάζονται και έχουν τεστ κάθε 48 ώρες, είναι λίγο οξύμωρο να μην μπορούν να μπουν σε ένα χώρο εστίασης. Ίσως να έπρεπε να εφαρμοστεί στους μεγάλους χώρους, όπως είναι για παράδειγμα τα γήπεδα».

Τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ αύριο

Από τις 15 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι 15 Ιανουαρίου 2022, τα εμβολιασμένα άτομα που δηλώθηκαν ως στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος υποχρεούνται να υποβληθούν σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου εντός 72 ωρών και την 7η μέρα σε εργαστηριακή εξέταση PCR δωρεάν μέσω των ιατρείων Δημόσιας Υγείας.

 • Εξαιρούνται τα άτομα που έλαβαν την ενισχυτική/3η δόση εμβολίου.
 • Οδηγίες για την διευθέτηση ραντεβού για την εργαστηριακή εξέταση PCR θα δίδονται από τους Προσωπικούς Ιατρούς.

(γ) Από τις 15 Δεκεμβρίου 2021, υποχρεωτικός περιορισμός των ατόμων των οποίων η εξέταση αλληλούχισης των θετικών δειγμάτων τους αφορά στο στέλεχος Όμικρον, ή οποιαδήποτε πιθανή μελλοντική μετάλλαξη. Νοείται ότι οι επαφές των συγκεκριμένων κρουσμάτων είναι υποχρεωμένες να παραμένουν σε αυτοπεριορισμό, ανεξαρτήτως εμβολιαστικής κάλυψης, ακολουθώντας το πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας.

 • Άτομα με θετικά δείγματα στην μετάλλαξη Όμικρον υποχρεούνται να παραμείνουν σε αυτοπεριορισμό στον χώρο διαμονής τους.
 • Οι επαφές των θετικών κρουσμάτων στην μετάλλαξη Όμικρον παραμένουν σε αυτοπεριορισμό στο χώρο διαμονής τους.

(δ) Επανεξέταση στις 15 Ιανουαρίου 2022 της προηγούμενης απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για κατάργηση του SafePass σε όσα άτομα δεν λάβουν την ενισχυτική/3η δόση εμβολίου κατά της Covid-19 μετά την πάροδο 7 μηνών, μετά από την σχετική ενημέρωση που θα τύχουν τα κράτη μέλη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 • Ωστόσο, από τις 18 Δεκεμβρίου, τα άτομα για τα οποία έχει παρέλθει η περίοδος των 7 μηνών απο την δεύτερη δόση του εμβολιασμού για τα διδοσικά εμβόλια και η μια δόση για το μονοδοσικό εμβόλιο, για σκοπούς SafePass θα πρέπει να υποβάλλονται σε εργαστηριακή εξέταση PCR 72 ωρών ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου 48 ωρών για τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.
 • Η εξέταση Rapid test θα παρέχεται δωρεάν μέσω των σημείων δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας.

(ε) Από τις 15 Δεκεμβρίου 2021, εξαίρεση απο τον υποχρεωτικό έλεγχο κατοχής SafePass μέσω της εφαρμογής CovScan Cyprus των ατόμων που αποδεδειγμένα και μετά από απόφαση Ιατρικού Συμβουλίου δεν συνίσταται να εμβολιαστούν.

 • Τα άτομα αυτά θα πρέπει να επιδεικνύουν την ειδική κάρτα που τους εκδίδει το Υπουργείο Υγείας και ταυτόχρονα εργαστηριακή εξέταση Rapid ή PCR τεστ σε εβδομαδιαία βάση με αρνητικό αποτέλεσμα.
 • Η εξέταση θα τους παραχωρείται δωρεάν προσκομίζοντας την ειδική κάρτα.

(στ) Από τις 15 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022, η είσοδος σε κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμοι, βαπτίσεις και χώροι εστίασης εντός των ξενοδοχειακών μονάδων επιτρέπεται μόνο σε άτομα που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου με απαραίτητη προϋπόθεση να κατέχουν αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακής εξέτασης PCR ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapid test.

 • Ισχύει και η προηγούμενη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τους πιο κάτω χώρους: κλειστά και υπαίθρια γήπεδα, θέατρα, κινηματογράφους, αίθουσες θεαμάτων, μουσικοχορευτικά κέντρα, κέντρα διασκέδασης και χώροι εστίασης.
 • Διευκρινίζεται πως τα άτομα που ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους σχήμα με δύο δόσεις σε περίπτωση διδοσικών εμβολίων και μια δόση σε περίπτωση μονοδοσικού εμβολίου, δεν είναι απαραίτητο να κατέχουν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης PCR ή Rapid test, όπως επίσης και άτομα που έλαβαν την ενισχυτική δόση εμβολίου.
 • Τα άτομα για τα οποία έχει παρέλθει περίοδος 7 μηνών από την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού τους σχήματος με δύο δόσεις σε περίπτωση διδοσικών εμβολίων, και μία δόση σε περίπτωση μονοδοσικού εμβολίου, δικαιούνται να εισέρχονται στους χώρους αυτούς με αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης PCR ή Rapid test.
 • Διευκρινίζεται πως τα άτομα τα οποία έχουν νοσήσει εντός των τελευταίων 6 μηνών, δεν είναι απαραίτητο να κατέχουν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης PCR ή Rapid test.

(ζ) Από τις 15 Δεκεμβρίου 2021, οι επιβάτες που αφικνούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία, υποχρεούνται να υποβληθούν σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapid test μετά την πάροδο 72 ωρών απο την ημέρα άφιξης τους.

 • Η εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapid test θα τους παρέχεται δωρεάν μέσω των σημείων δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας, προσκομίζοντας την κάρτα επιβίβασης και αποδεικτικό ταυτοποίησης (ταυτότητα, διαβατήριο).
 • Εξαιρούνται τα άτομα που έλαβαν την ενισχυτική/3η δόση εμβολίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας