Καταρτίζουν plan B για την πανδημία υπό το φόβο της Όμικρον-Ζητήθηκαν εισηγήσεις

Σ’ ένα αβέβαιο περιβάλλον, όπου τις εξελίξεις θα καθορίσει, όπως όλα δείχνουν, η πορεία της μετάλλαξης Όμικρον, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε σειρά νέων μέτρων, επιμένοντας σε παρεμβάσεις με στόχευση κυρίως τους ανεμβολίαστους πολίτες. Αν και ο στόχος είναι να μην επιβληθούν νέα μέτρα πριν τα Χριστούγεννα, γίνεται αντιληπτό πως όλα θα εξαρτηθούν, από τις ροές ασθενών στα νοσοκομεία και την εξάπλωση της νέας παραλλαγής, που φαίνεται να μην είναι τόσο «αθώα», όσο οι αρχικές εκτιμήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα εννέα νέα μέτρα που αποφάσισε το Υπουργικό-Νέο μπλόκο σε ανεμβολίαστους

Ήδη η Βρετανία ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο από την Όμικρον, που φαίνεται πως είναι μεν λιγότερο νοσηρή από τη Δέλτα, ωστόσο δεν είναι ακίνδυνη για όλους ,με τις παγκόσμιες εκτιμήσεις για ραγδαία διασπορά της, να προειδοποιούν για νέες πιέσεις στα συστήματα υγείας. Ανακοινώνοντας, εξάλλου πως η αφρικανική μετάλλαξη έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 60 χώρες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι συνιστά έναν «πολύ υψηλό παγκόσμιο κίνδυνο», ωστόσο τα κλινικά δεδομένα για τον βαθμό σοβαρότητάς της παραμένουν περιορισμένα.

Ζήτησε εισηγήσεις ο Χατζηπαντέλας

Με αυτά ως δεδομένο και μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, στο Υπουργείο Υγείας άρχισαν ήδη να καταρτίζουν plan B, σε περίπτωση που χρειαστούν νέες παρεμβάσεις. Ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας, είχε το απόγευμα της Δευτέρας, αμέσως μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, συνάντηση με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ), από τα οποία ζητήθηκε να καταθέσουν προτάσεις για ενδεχόμενα νέα μέτρα, σε περίπτωση εξάπλωσης της Όμικρον. Επί τάπητος τέθηκε θέμα μείωσης των συναθροίσεων, κάτι που δεν προκρίνουν σε αυτό το στάδιο, οι πλείστοι επιστήμονες αφού θα επηρεάσει τα Χριστούγεννα.

Πάντως και χωρίς την Όμικρον, η κατάσταση παραμένει ανησυχητική αφού τα κρούσματα εκτοξεύθηκαν και πάλι τη Δευτέρα, (σ.σ ανακοινώθηκαν 715 νέα περιστατικά), ενώ αυξάνονται ακατάπαυστα και οι νοσηλείες ασθενών με COVID19. Στα δημόσια νοσοκομεία, νοσηλεύονται πλέον 149 ασθενείς, εκ των οποίων οι 52 σε σοβαρή κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένας θάνατος και πάνω από 700 τα κρούσματα-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας

Σκέψεις για να πέσει κι άλλο το όριο για τη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης

Σημειώνεται πως τα μέλη της ΣΕΕ, κλήθηκαν ακόμη να απαντήσουν πότε τελικά πρέπει να χορηγείται η ενισχυτική δόση του εμβολίου, αφού υπάρχουν χώρες της ΕΕ, που αποφάσισαν αυτό να γίνεται στους τέσσερις ή στους τεσσερισήμισι μήνες, προκειμένου να υπάρξει επαρκής θωράκιση, σε μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού λόγω της Όμικρον.

Μία μικρή επίσπευση στη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης, αποφασίστηκε χθες στο Υπουργικό, αφού από την Τετάρτη θα μπορεί να χορηγηθεί σε όσους πέρασαν 5 μήνες και δύο εβδομάδες από τον εμβολιασμό τους. Επιπρόσθετα, πιστεύεται ότι θα βοηθήσουν και οι εμβολιασμοί παιδιών 5-11 χρόνων, που ξεκινούν την ερχόμενη Πέμπτη, εν μέσω αντιδράσεων από μερίδα γονιών, που ετοιμάζουν νέες διαμαρτυρίες.

Νέο μπλόκο σε ανεμβολίαστους

Τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από αύριο, εν τω μεταξύ, έχουν ως στόχευση την αύξηση των εμβολιασμών από την μία, και την ενίσχυση της προσπάθειας περιορισμού ενδεχόμενης διασποράς της Όμικρον.

Έτσι θα τεθεί σε εφαρμογή το... μίνι lockdown για μη εμβολιασμένους, οι οποίοι θα απαγορεύεται να εισέλθουν σε κλειστά και υπαίθρια γήπεδα, θέατρα, κινηματογράφους, αίθουσες θεαμάτων, μουσικοχορευτικά κέντρα, κέντρα διασκέδασης, χώρους εστίασης. Σε μία προσπάθεια να σφίξει ακόμη περισσότερο τον κλοιό, η Κυβέρνηση αποφάσισε όπως τους απαγορευτεί η είσοδος σε γάμους,  βαπτίσεις και εστιατόρια ξενοδοχείων.

Η είσοδος σε αυτούς τους χώτους θα επιτρέπεται μόνο σε άτομα που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, με απαραίτητη προϋπόθεση να κατέχουν αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακής εξέτασης PCR ή rapid test. Το ίδιο ισχύσει και για άτομα που έχουν παρέλθει 7 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού τους σχήματος.

Επιπρόσθετα από την Τετάρτη, εμβολιασμένοι με δύο δόσεις που δηλώνονται ως επαφές θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου εντός 72 ωρών και την έβδομη μέρα σε εργαστηριακή εξέταση PCR, δωρεάν μέσω των ιατρείων Δημόσιας Υγείας. Εάν τα περιστατικά είναι ύποπτα για την Όμικρον, ανεξαρτήτως εμβολιαστικής κάλυψης, θα πρέπει να παραμένουν σε αυτοπεριορισμό.

Αν και η αρχική πρόθεση, εν τω μεταξύ, ήταν να ανασταλεί το μέτρο της λήξης του SafePass εν αναμονή των επίσημων αποφάσεων της ΕΕ, τελικά αποφασίστηκε όπως τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο και επανεξεταστεί μέσα Ιανουαρίου του 2022. Έτσι από τις 18 Δεκεμβρίου, τα άτομα άνω των 18 ετών, για τα οποία έχει παρέλθει η περίοδος των 7 μηνών από την δεύτερη δόση του εμβολιασμού για τα διδοσικά εμβόλια και η μια δόση για το μονοδοσικό εμβόλιο, για σκοπούς SafePas,s θα πρέπει να υποβάλλονται σε εργαστηριακή εξέταση PCR 72 ωρών ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου 48 ωρών για τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Ενώ, πάντως η πρόθεση ήταν αρχικά να επωμίζονται το κόστος των τεστ οι πολίτες που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία, τελικά αποφασίστηκε ότι θα παρέχεται δωρεάν, μέσω των σημείων δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο