Τα εννέα νέα μέτρα που αποφάσισε το Υπουργικό-Νέο μπλόκο σε ανεμβολίαστους

Νέα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο που συνήλθε υπό το βάρος της έξαρσης κρουσμάτων, αλλά και της εμφάνισης την Παρασκευή, της μετάλλαξης Όμικρον σε σχολείο στη Λεμεσό, που έθεσε σε συναγερμό τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας ενώπιον Υπουργικού-Εν αναμονή αποφάσεων

Στόχος των νέων μέτρων, είναι να μπει φραγμός στην εγχώρια μετάδοση και να μην χρειαστούν επώδυνες παρεμβάσεις που να περιλαμβάνουν κλείσιμο επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται ότι από την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου τίθεται σε ισχύ το μέτρο της απαγόρευσης της εισόδου μη εμβολιασμένων πολιτών, μεταξύ άλλων σε γήπεδα, θέατρα, κινηματογράφους, κέντρα διασκέδασης και χώρους εστίασης. 

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε:

(α) από τις 16 Δεκεμβρίου 2021, τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών, με τους εμβολιασμούς να διενεργούνται σε Κέντρα Προστασίας Μητρότητας και Ευημερίας Παιδιού του Υπουργείου Υγείας σε όλες τις επαρχίες

(β) από τις 15 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι 15 Ιανουαρίου 2022 τα εμβολιασμένα άτομα που δηλώθηκαν ως στενές επαφές επιβεβαιωμένου θετικού κρούσματος υποχρεούνται να υποβληθούν σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου εντός 72 ωρών και την 7η μέρα σε εργαστηριακή εξέταση PCR δωρεάν μέσω των ιατρείων Δημόσιας Υγείας. Εξαιρούνται τα άτομα που έλαβαν την ενισχυτική/3η δόση εμβολίου.

(γ) από τις 15 Δεκεμβρίου 2021, τον υποχρεωτικό περιορισμό των ατόμων των οποίων η εξέταση αλληλούχισης των θετικών δειγμάτων τους αφορά στο στέλεχος Όμικρον ή οποιαδήποτε πιθανή μελλοντική μετάλλαξη, σε χώρους που θα υποδείξει το Υπουργείο Υγείας. Νοείται ότι οι επαφές των συγκεκριμένων κρουσμάτων είναι υποχρεωμένες να παραμένουν σε αυτοπεριορισμό, ανεξαρτήτως εμβολιαστικής κάλυψης, ακολουθώντας το πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας

(δ) την επανεξέταση στις 15 Ιανουαρίου 2022 της προηγούμενης απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για κατάργηση του SafePass σε όσα άτομα δεν λάβουν την ενισχυτική/3η δόση εμβολίου κατά της Covid-19 μετά την πάροδο 6+1 μηνών. Ξεκαθαρίζεται πως για τα άτομα που έχεi παρέλθει περίοδος των 7 μηνών απο την δεύτερη δόση του εμβολιασμού για τα διδοσικά εμβόλια και για το μονοδοσικό εμβόλιο, για σκοπούς Safe Pass θα πρέπει να υποβάλλονται σε εργαστηριακή εξέταση PCR 72 ωρών και τεστ ταχεία ανίχνευσης αντιγόνου 48 ωρών.

(ε) από τις 15 Δεκεμβρίου 2021, την εξαίρεση απο τον υποχρεωτικό έλεγχο κατοχής SafePass μέσω της εφαρμογής CovScan Cyprus των ατόμων που αποδεδειγμένα και μετά από απόφαση Ιατρικού Συμβουλίου δεν συνίσταται να εμβολιαστούν. Τα άτομα αυτά θα πρέπει να επιδεικνύουν την ειδική κάρτα που τους εκδίδει το Υπουργείο Υγείας και ταυτόχρονα εργαστηριακή εξέταση Rapid ή PCR τεστ σε εβδομαδιαία βάση με αρνητικό αποτέλεσμα

(στ) από τις 15 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022, η είσοδος σε κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμοι, βαπτίσεις και χώροι εστίασης εντός των ξενοδοχειακών μονάδων να επιτρέπεται μόνο σε άτομα που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου με απαραίτητη προϋπόθεση να κατέχουν αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακής εξέτασης PCR ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapid test. Ισχύει και η προηγούμενη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τους πιο κάτω χώρους: κλειστά και υπαίθρια γήπεδα, θέατρα, κινηματογράφoυς, αίθουσες θεαμάτων, μουσικοχορευτικά κέντρα, κέντρα διασκέδασης και χώροι εστίασης.

(ζ) την ακύρωση εκτός και αν ακολουθούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που διοργανώνονται από εταιρείες, οργανισμούς και σωματεία σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

(η) από τις 15 Δεκεμβρίου 2021, οι επιβάτες που αφικνούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία, υποχρεούνται να υποβληθούν σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapid test μετά την πάροδο 72 ωρών απο την ημέρα άφιξης τους. Η εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου θα τους παρέχεται δωρεάν μέσω των σημείων δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας, προσκομίζοντας την κάρτα επιβίβασης και αποδεικτικό ταυτοποίησης (ταυτότητα, διαβατήριο). Εξαιρούνται τα άτομα που έλαβαν την ενισχυτική/3η δόση εμβολίου.

(θ) από τις 15 Δεκεμβρίου 2021, τη μείωση της χρονικής περιόδου στους 5 μήνες και δύο εβδομάδες αντί για 6 μήνες, για την χορήγηση της ενισχυτικής/3ης δόση εμβολίου

«Ο εμβολιασμός σώζει ζωές»

Ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα ο υπουργός Υγείας, μετέφερε την αγωνία των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, «για τις δύσκολες μέρες που βιώνουμε».

Όπως είπε η ασθένεια Covid-19 έγινε η αιτία για να χάσουν τη ζωή τους, περισσότεροι από 5 εκατομμύρια, 310 χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

«Δυστυχώς, την περασμένη εβδομάδα, στην Κύπρο, χάσαμε από αυτήν την ασθένεια, συνανθρώπους μας που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, που ουσιαστικά αρνήθηκαν τη βοήθεια των γιατρών και των νοσηλευτηρίων μας. Γεγονός αδιανόητο, που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Η αποδοχή της επιστήμης ήταν και παραμένει βασικό συστατικό της προόδου της ανθρωπότητας για ολόκληρους αιώνες. Λέμε συχνά ότι η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο. Η ζωή η ίδια, όμως, είναι το υπέρτατο αγαθό».

Στο «πόλεμο» κατά της πανδημίας, πρόσθεσε «είμαστε υπεύθυνοι για ό,τι μας συμβεί, αλλά δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε τόσο εγωιστικά, τόσο επιπόλαια. Σκεφτήκαμε ποτέ πόσο οδυνηρές μπορεί να είναι αυτές οι συμπεριφορές για την οικογένεια μας, για τους συγγενείς μας, για τους φίλους μας;  Ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα σε όλη την υφήλιο κτυπά εδώ και αρκετούς μήνες το καμπανάκι του κινδύνου».

Σημείωσε ακόμα ότι σε αυτήν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η πιστή εφαρμογή των μέτρων που προτείνουν οι ειδικοί, και ο εμβολιασμός που θεωρείται το πιο ισχυρό όπλο της επιστήμης, δεν είναι θέμα ατομικής επιλογής. «Δεν μπορούμε να αδιαφορούμε για την προστασία των γύρω μας, αλλά και για τη θλίψη που ενδεχομένως θα προκαλέσουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα», πρόσθεσε.

Το τέλος του κορωνοϊού θα έρθει μόνο αν ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών, υπέδειξε σημειώντας πως οτιδήποτε άλλο θεωρείται επικίνδυνο.

«Δύο χρόνια μετά την αρχή της πανδημίας, έχουμε προχωρήσει ως επιστήμη, έχουμε αποκτήσει γνώσεις και δεδομένα, έχουμε αναπτύξει όπλα για να αντιμετωπίσουμε το πρωτόγνωρο αυτό φαινόμενο. Από την πρώτη στιγμή που άρχισε η χορήγηση των εμβολίων ανά το παγκόσμιο, βλέπουμε πλέον με αδιάσειστα στοιχεία πως είναι αποτελεσματικά ενάντια στη διασπορά και τη σοβαρή νόσηση, και την απώλεια ζωών. Φέρω ως τρανταχτό παράδειγμα το Ισραήλ, όπου οι νοσηλείες διατηρούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα λόγω του πολύ καλού εμβολιαστικού προγράμματος της χώρας που αφορά την τρίτη δόση, και της συμμετοχής των πολιτών. Η Κυβέρνηση δεν διαχωρίζει τους συμπολίτες μας.Το Υπουργείο Υγείας δεν διαχωρίζει τους συνανθρώπους μας. Προσφέρουμε ίσα σε όλους τη δυνατότητα να προστατεύσουν την δική τους υγεία αλλά και την υγεία των αγαπημένων τους προσώπων. Ο εμβολιασμός σώζει ζωές», ανέφερε καταλήγοντας. 

Δειτε Επισης

Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo