Χαράζει τα επόμενα βήματα το Υπουργικό-Αυστηροποίηση μέτρων με φόντο την Όμικρον

Με το βλέμμα στα Χριστούγεννα και την αγωνία στο κατακόρυφο λόγω του εντοπισμού της Όμικρον αλλά και της έξαρσης κρουσμάτων, που απειλούν να αλλάξουν τους σχεδιασμούς, συνέρχεται το Υπουργικό Συμβούλιο για να λάβει νέες αποφάσεις για τη πανδημία, σε μία ύστατη προσπάθεια να μην χρειαστούν πιο επώδυνα περιοριστικά μέτρα.

Υπό το φόβο ραγδαίας διασποράς, λόγω του ότι η πολύ μεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον, εντοπίστηκε σε σχολείο και υπό το βάρος της αύξησης στις νοσηλείες, ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας θα εισηγηθεί τη λήψη σειράς μέτρων, που δεν περιλαμβάνει πάντως κλείσιμο επιχειρήσεων ή περιορισμό στις διακινήσεις.

Έτσι πέραν από την έγκριση των εμβολιασμών παιδιών 5-11 χρονών,  οι οποίοι ξεκινούν την ερχόμενη Πέμπτη, θα παρουσιαστεί εισήγηση για αλλαγή στο πρωτόκολλο εμβολιασμένων πολιτών, αφού αποδείχθηκε ότι υπάρχει «τρύπα», που ευνοεί τη μετάδοση. Έτσι με βάση τις επιστημονικές μελέτες, που κατέδειξαν πως όσοι έλαβαν μόνο δύο δόσεις και παρήλθαν έξι μήνες από τον εμβολιασμό τους έχουν φθίνουσα ανοσία, θα αποφασιστεί ότι εάν κάποιος δεν έλαβε ενισχυτική δόση και είναι επαφή κρούσματος, θα αποδεσμεύεται από την καραντίνα μόνο με PCR τεστ.

Επιπρόσθετα, αναμένεται να περάσει από το Υπουργικό πρόταση, προκειμένου όσοι είναι πιθανά κρούσματα της Όμικρον, να οδηγούνται σε υποχρεωτική κρατική καραντίνα, σε χώρους που θα καθοριστούν από το Υπουργείο Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε πλήρη κινητοποίηση λόγω Όμικρον-Στο μικροσκόπιο ύποπτα περιστατικά

Αυστηροποίηση με εξαιρέσεις το μπλόκο εμβολιασμένων

Από την Τετάρτη εξάλλου, τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο για απαγόρευση εισόδου σε κλειστά και υπαίθρια γήπεδα, θέατρα, αμφιθέατρα, κινηματογράφους, αίθουσες θεαμάτων, νυχτερινά κέντρα, δισκοθήκες, μουσικοχορευτικά κέντρα διασκέδασης και χώρους εστίασης σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί. Είσοδο σε αυτούς τους χώρους θα μπορούν να έχουν πολίτες 12 ετών και άνω που έλαβαν τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου.

Επί τάπητος θα τεθεί εισήγηση για επιπρόσθετη απαγόρευση εισόδου σε μη εμβολιασμένα άτομα σε γάμους, βαπτίσεις και στα εστιατόρια ξενοδοχείων όπου θα διαμένουν. Σημειώνεται ότι θέμα δεν έχει κλειδώσει και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν ενώπιον του Υπουργικού. 

Ενώπιον του Υπουργικού, θα παρουσιαστεί και πρόταση από τον υπουργό Υγείας και για μία εξαίρεση στο μπλόκο εμβολιασμένων. Ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας θα ζητήσει εξαίρεση για παιδιά και εφήβους, 12-17 ετών που είναι ανεμβολίαστοι ώστε να επιτρέπεται με τεστ η είσοδος σε αυτούς τους χώρους, με την προϋπόθεση ότι συνοδεύονται από κάποιον γονέα τους, που είναι εμβολιασμένος.

Ανατροπή αναμένεται να υπάρξει στην απόφαση που προνοεί λήξη του SafePass στους επτά μήνες, εάν κάποιος δεν έλαβε ενισχυτική δόση. Η απόφαση επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή στις 18 Δεκεμβρίου, ωστόσο, το πιθανότερο είναι να μπει για λίγο στον πάγο, εν αναμονή των επίσημων αποφάσεων της ΕΕ, για το Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό για ταξίδια. Η Κομισιόν προκρίνει λήξη του στους εννέα μήνες και η απόφαση αναμένεται να ληφθεί πριν το τέλος του χρόνου   

Ανοικτό ζήτημα, αποτελεί και η πρόταση μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για λήψη της ενισχυτικής δόσης, στους πέντε αντί στους έξι μήνες.

Σημειώνεται ότι στο τραπέζι υπάρχουν και άλλα μέτρα, η ενεργοποίηση των οποίων θα εξαρτηθεί από το εύρος της διασποράς της Όμικρον αλλά και από την κατάσταση στα νοσοκομεία. Τα μέτρα αυτά θα συζητηθούν κατά την απογευματινή συνάντηση του υπουργού Υγείας με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής.

Στο μικροσκόπιο τα ύποπτα περιστατικά της Όμικρον

Εντός της εβδομάδας, θα υπάρχει και πιο ξεκάθαρη εικόνα σ'ότι αφορά στο εύρος της διασποράς της Όμικρον, από το σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης στη Λεμεσό όπου μέχρι στιγμής ταυτοποιήθηκαν πέντε κρούσματα της νέας μετάλλαξης, με άλλα 12 θετικά περιστατικά, που προέκυψαν μετά τη σχολική εκδρομή, να περνούν από διαδικασία αλληλούχισης. 

Το γεγονός ότι από τα 500 τεστ που έγιναν στο σχολείο, μόνο τρία ήταν θετικά και αφορούσαν στην μετάλλαξη Δέλτα, είναι ενθαρρυντικό στοιχείο πως αποφεύχθηκε η ραγδαία εξάπλωση. Ωστόσο περισσότερα δεδομένα θα δώσει αυτή η εβδομάδα, αφού κάποιοι ενδεχομένως να παρουσιάσουν σε μεταγενέστερο στάδιο συμπτώματα.

Στο Ινστιτούτο Γενετικής και το Εργαστήρι Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, περνούν από διαδικασία αλληλούχισης και άλλα ύποπτα περιστατικά, από ταξιδιώτες στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, τα αποτελέσματα των οποίων θα είναι έτοιμα τις επόμενες ημέρες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πήραν παράταση τα self test, δεν τίθενται σε εφαρμογή λόγω «Όμικρον»

Δωρεάν Self Test που ανιχνεύουν μεταλλάξεις από τις 20 Δεκεμβρίου

Παράταση για τις 20 Δεκεμβρίου, παίρνει και η προμήθεια των Self Test, που θα παρέχονται δωρεάν σε άτομα που ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό του σχήμα. Το μέτρο επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή από σήμερα, ωστόσο παρατάθηκε, αφού το Υπουργείο Υγείας, περίμενε διαβεβαιώσεις από τους προμηθευτές ότι αυτά τα τεστ θα μπορούν να ανιχνεύουν τις μεταλλάξεις, ακόμα και την Όμικρον.

Έτσι από την ερχόμενη Δευτέρα οι πλήρως εμβολιασμένοι δικαιούχοι του ΓεΣΥ, θα μπορούν να παραλάβουν δωρεάν από φαρμακεία μία συσκευασία με πέντε Self Test. Όσοι δεν είναι δικαιούχοι του ΓεΣΥ, θα παραλαμβάνουν τις συσκευασίες τους από άλλους χώρους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα