Σε πλήρη κινητοποίηση λόγω Όμικρον-Στο μικροσκόπιο ύποπτα περιστατικά

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν στο σχολείο, όπου εντοπίστηκαν πέντε κρούσματα της Όμικρον, προσβλήθηκαν και άλλα άτομα. Στο μικροσκόπιο υπάρχουν άλλα δώδεκα ύποπτα περιστατικά της Όμικρον, που σχετίζονται με τη σχολική εκδρομή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βρέθηκαν κι άλλα κρούσματα στο σχολείο με την Όμικρον-Τα νέα μέτρα στο Υπουργικό

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας, από τις 500 εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, έχουν εντοπιστεί τρία θετικά κρούσματα. Από περαιτέρω εξετάσεις, διαφάνηκε ότι αφορούν στην μετάλλαξη Δέλτα, ενώ θα σταλούν και για αλληλούχιση.

Το γεγονός ότι τα τρία αυτά κρούσματα αφορούν τη μετάλλαξη Δέλτα, θεωρείται ενθαρρυντικό, αφού δείχνει ότι ενδεχομένως δεν υπήρξε ευρεία διασπορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τεράστια η αλυσίδα επαφών των θετικών μαθητών με Όμικρον-Για τεστ 500 άτομα

Υπενθυμίζεται ότι η μετάλλαξη Όμικρον, εντοπίστηκε σε τρεις εμβολιασμένους μαθητές την Παρασκευή και αφότου οι ανήλικοι είχαν πάει στο σχολείο τους, επειδή το τεστ PCR που έκαναν στο αεροδρόμιο ήταν αρνητικό. Την επομένη ανακοινώθηκε πως βρέθηκε και σε άλλα δύο άτομα που ήταν στην εκδρομή.

Σε διαδικασία αλληλούχισης βρίσκονται και άλλα ύποπτα περιστατικά, που εντοπίστηκαν στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Σε κρατική καραντίνα τα πιθανά κρούσματα της Όμικρον-Δεν αποκλείονται νέα μέτρα

Με μέτρα στο Υπουργικό ο Χατζηπαντέλας

Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας τη Δευτέρα ανεβαίνει το λόφο του Υπουργικού, έχοντας στην ατζέντα του κάποιες προτάσεις, αφού η παρουσία της Όμικρον στην Κύπρο, έχει προκαλέσει πονοκέφαλο.

Το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο θα εγκρίνει τους εμβολιασμούς των παιδιών 5-11 ετών, αναμένεται να εξετάσει και την πρόταση που αναμένεται να καταθέσει ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας και αφορά σε αλλαγές στο πρωτόκολλο για τους εμβολιασμένους και συγκεκριμένα για εκείνους που ακόμη δεν έχουν λάβει την ενισχυτική δόση. Με βάση την πρόταση που εξετάζει ο υπουργός Υγείας, όσοι θεωρούνται επαφές κρουσμάτων και έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα των έξι μηνών από τον αρχικό εμβολιασμό τους, θα μπορούν να αποδεσμευτούν, μόνο με PCR από την καραντίνα.

Επιπρόσθετα, αναμένεται να περάσει από το Υπουργικό πρόταση, προκειμένου όσοι είναι πιθανά κρούσματα της Όμικρον, να οδηγούνται σε υποχρεωτική κρατική καραντίνα, σε χώρους που θα καθοριστούν.

Πήρε παράταση η εφαρμογή των Self Test

Εξάλλου, το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε να μην θέσει σε ισχύ το μέτρο των Self Test από τη Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου, αλλά να δώσει ακόμη μία εβδομάδα παράταση, αφού προέβη σε διάφορε ενέργειες, ώστε τα self test να είναι σε θέση να εντοπίζουν και τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, ανάμεσά τους και την Όμικρον.

Υπενθυμίζεται ότι το κόστος για τη προμήθεια self test θα επιβαρύνει τον πολίτη σε περίπτωση μη εμβολιασμένων ατόμων, ενώ στις περιπτώσεις εμβολιασμένων ατόμων, θα επιχορηγούνται από το Υπουργείο Υγείας και θα συνταγογραφούνται από τους Προσωπικούς Ιατρούς.

Διευκρινίζεται ότι, τα self test δεν υποκαθιστούν τους ελέγχους με Rapid ή Pcr για σκοπούς Safe Pass και σε περίπτωση θετικής ένδειξης, το αποτέλεσμα θα επιβεβαιώνεται με εξέταση Pcr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πήραν παράταση τα self test, δεν τίθενται σε εφαρμογή λόγω «Όμικρον»

Δειτε Επισης

Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Το Υπουργείο Γεωργίας καλεί το κοινό να προστατεύσει την κυπριακή τουλίπα
Πλάνο για κοινό «ευρωπαϊκό πτυχίο» προωθεί η Κομισιόν
Εργασίες συντήρησης του Δικτύου Υψηλής Τάσης στην Επαρχία Πάφου
Για τις δράσεις του Συνδέσμου «Προμηθέας» ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας
Πόρισμα διοικητικής έρευνας Ακάμα και χρονοδιάγραμμα ζητά η Επιτροπή Περιβάλλοντος
Σε άλλη χώρα γεννήθηκε το 22,7% των κατοίκων της Κύπρου
Συζήτησαν για Ακάμα και περιοχές Νατούρα Οικολόγοι και Επίτροπος Περιβάλλοντος
Τις επόμενες ημέρες αναμένει η Βουλή τη νέα πρόταση για το «Θυμέλη»
Τις προτάσεις του ΚΥΣΑΤΣ για ενίσχυση διαδικασίας αναγνώρισης σπουδών αναμένει η Βουλή