Δευτέρα 17 Ιαν, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Εν μέσω φωνών ξεκαθαρίζει ο Προδρόμου-«Τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά»

  28/11/2021 11:21
Εν μέσω φωνών ξεκαθαρίζει ο Προδρόμου-«Τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά»

Εν μέσω φωνών ξεκαθαρίζει ο Προδρόμου-«Τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά»

  28/11/2021 11:21

Με μια σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας, ενημερώνει για τη λειτουργία των σχολείων. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι αύριο Δευτέρα τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά, με το ισχύον ωράριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τραβάνε το σχοινί, κλιμακώνουν τα μέτρα γονείς εν μέσω νέας επιδείνωσης

Υπενθυμίζεται ότι η Συνομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων, μετά την έκτακτη συνεδρία που είχε το απόγευμα του Σαββάτου και αφού συγκέντρωσε τις απόψεις από τους συνδέσμους γονέων των Δημοτικών Σχολείων παγκύπρια, μέσω των Ομοσπονδιών της, έλαβε απόφαση για αποχή μίας διδακτικής ώρας, τη Δευτέρα το πρωί, καλώντας τους γονείς και τα παιδιά να απέχουν από τις σχολικές μονάδες. Ωστόσο, δεν έχει παρθεί απόφαση για οργανωμένες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, έξω από τα σχολεία, καθώς οι οργανωμένοι γονείς ξεκαθάρισαν ότι οι διευθύνσεις δεν έχουν καμία ευθύνη για τα νέα μέτρα και δεν πρέπει να υπάρχει στοχοποίηση.

Ο υπουργός Παιδείας είναι ενήμερος για τους προβληματισμούς και τις απόψεις των γονιών και αναμένεται να τα καταθέσει και ενώπιον Υπουργικού. Οι οργανωμένοι γονείς αναμένουν να δουν αν υπάρξει διαφοροποίηση των αποφάσεων του Υπουργικού και σε αντίθετη περίπτωση δεν αποκλείεται να κλιμακώσουν τα μέτρα. 

Πάντως, μεμονωμένα σύνδεσμοι γονέων διαφόρων σχολείων έχουν ήδη πάρει αποφάσεις, καλώντας τους γονείς σε ανυπακοή την Δευτέρα, με τους πλείστους συνδέσμους να συμβουλεύουν τους γονείς να συνοδεύουν τα παιδιά τους στα σχολεία και σε περίπτωση που δεν τους επιτραπεί η είσοδος χωρίς μάσκα και την προσκόμιση SafePass, τότε να τα πάρουν και να αποχωρήσουν. Την ίδια ώρα, υπάρχουν πληροφορίες για εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, τόσο έξω από το Υπουργείο Παιδείας, όσο και έξω από τα επαρχιακά γραφεία.

Τα νέα μέτρα που θα ισχύουν από τη Δευτέρα στα σχολεία

Σε εγκύκλιο που αποστάλθηκε στα σχολεία, αναφέρεται πως με οδηγίες της Αρμόδιας Αρχής και σε συνέχεια των περιοριστικών μέτρων που έχουν εξαγγελθεί από τον Υπουργό Υγείας (μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στις 24 Νοεμβρίου 2021), με σκοπό την αναχαίτιση της πανδημίας της νόσου COVID-19 ισχύουν τα ακόλουθα:

α) Είσοδος μαθητών/ριών στο σχολείο

Για την είσοδο στο Δημοτικό Σχολείο όλοι/ες οι μαθητές/μαθήτριες οφείλουν να παρουσιάζουν SafePass. Οι προϋποθέσεις του SafePass που ισχύουν για τη συγκεκριμένη ομάδα μαθητών/ριών είναι:

(i) πιστοποιητικό ανάρρωσης από την COVID-19 τους τελευταίους έξι (6) μήνες, είτε

(ii) πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος από εξέταση PCR ή rapid test αντιγόνου με ισχύ επτά (7) ημερών (σε έντυπη μορφή ή σε γραπτό μήνυμα).

Ως εκ τούτου, οι μαθητές/μαθήτριες που φοιτούν σε δημόσια ή ιδιωτικά δημοτικά σχολεία οφείλουν να επιδεικνύουν, με την είσοδό τους στο σχολείο, στη Διεύθυνση του σχολείου ή σε άτομο που ορίζεται από τη Διεύθυνση για τον σκοπό αυτό, SafePass, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Όσοι/ες μαθητές/μαθήτριες δεν προσκομίζουν αποδεικτικό για SafePass ΔΕΝ θα εισέρχονται στον σχολικό χώρο.

Το μέτρο αυτό τίθεται σε εφαρμογή από την επόμενη ημέρα που κινητή μονάδα δειγματοληψίας θα επισκεφθεί την κάθε σχολική μονάδα την εβδομάδα από 29 Νοεμβρίου - 3 Δεκεμβρίου 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τι ισχύει για τα εξάχρονα που φοιτούν στην Προδημοτική-Ξεκαθαρίζει το σκηνικό

β) Διενέργεια δειγματοληπτικών τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test)

Από τις 29 Νοεμβρίου 2021 όλοι/ες οι μαθητές/μαθήτριες δημοτικών σχολείων θα υποβάλλονται σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, μέσω κινητών μονάδων δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας, μέχρι τη διακοπή της σχολικής χρονιάς για τις εορτές των Χριστουγέννων. Το πρόγραμμα, το οποίο θα αναρτηθεί με ξεχωριστή εγκύκλιο, θα είναι σταθερό και θα επαναλαμβάνεται σε εβδομαδιαία βάση και θα καλύπτει όλα τα δημοτικά σχολεία παγκύπρια. Επισημαίνεται ότι, η διενέργεια του τεστ θα γίνεται σε όσα παιδιά προσκομίσουν, υπογεγραμμένο από τον/τη γονέα/κηδεμόνα τους, το σχετικό έντυπο συγκατάθεσης. H Διεύθυνση κάθε σχολείου πρέπει να ενημερώσει τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/ριών, για την ημέρα και ώρα διενέργειας του τεστ και για την ανάγκη προσκόμισης του εντύπου γραπτής συγκατάθεσης πριν από τη διενέργεια του τεστ.

Επειδή σε όλα τα δημοτικά σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) θα διενεργηθούν τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, μέσω κινητών μονάδων δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας την ερχόμενη εβδομάδα (29 Νοεμβρίου - 3 Δεκεμβρίου 2021), παρακαλούνται όλοι/ες οι Διευθυντές/Διευθύντριες να προωθήσουν, άμεσα, μέσω των μαθητών/ριών τους, το συνημμένο έντυπο συγκατάθεσης, ώστε να είναι έτοιμα από την πρώτη ημέρα για τη διενέργεια των τεστ. Επισημαίνεται ότι, η είσοδος στο σχολείο θα επιτρέπεται μόνο στους/στις μαθητές/ μαθήτριες που θα παρουσιάζουν SafePass όπως αναφέρθηκε στην παράγραφο 1(α) παραπάνω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καζάνι που βράζει γονείς και μαγαζάτορες για τα μέτρα-Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

γ) Χρήση μάσκας

Από 29 Νοεμβρίου 2021 μειώνεται το ηλικιακό όριο για χρήση μάσκας στα 6 έτη, σε όλους τους χώρους όπου απαιτείται η χρήση της προστατευτικής μάσκας. Ως εκ τούτου, όλοι/ες οι μαθητές/μαθήτριες των δημοτικών σχολείων θα πρέπει να φορούν μάσκα καθόλη τη διάρκεια της διδασκαλίας, σε όλες τις σχολικές δραστηριότητες και σε όλους τους χώρους του σχολείου (εσωτερικούς και εξωτερικούς). Εξαίρεση για μαθητές/μαθήτριες αποτελούν ειδικές περιπτώσεις, όπου η χρήση της μάσκας δεν συστήνεται λόγω υποκείμενων νοσημάτων ή/και άλλων καταστάσεων. Τέτοιες εξαιρέσεις μπορούν να δοθούν σε μαθητές/μαθήτριες με αναπτυξιακές διαταραχές, αναπηρίες ή άλλες ειδικές ιατρικές καταστάσεις, οι οποίες μπορούν να επηρεαστούν από τη χρήση μάσκας, η χρήση μάσκας, νοουμένου ότι προσκομίζεται γραπτή βεβαίωση από τον/την ειδικό/ή ή προσωπικό/ή ιατρό/παιδίατρο του παιδιού.

Κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής δεν συστήνεται η χρήση μάσκας, ενώ θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις τουλάχιστον δύο (2) μέτρων μεταξύ των παιδιών. Επισημαίνεται, ότι όλα τα προαναφερθέντα στην παράγραφο 1 αφορούν στους/στις μαθητές/ μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων και όχι στους/στις μαθητές/μαθήτριες των Νηπιαγωγείων και Ειδικών Σχολείων, ανεξάρτητα από την ηλικία των μαθητών/ριών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με SafePass όλες οι δραστηριότητες των παιδιών-Από... Scan οι 14 ετών και άνω 

2. Είσοδος εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού στα Δημόσια και Ιδιωτικά Δημοτικά Σχολεία, Νηπιαγωγεία και Ειδικά Σχολεία

Σημειώνεται ότι, από τις 22 Νοεμβρίου 2021, είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος κατοχής SafePass με τη χρήση της εφαρμογής CovScan Cyprus. Ως εκ τούτου, το εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό των δημοτικών σχολείων θα πρέπει να εκδώσουν το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό μέσω της ιστοσελίδας https://www.eudcc.gov.cy/. Το EUDCC μπορεί να παρουσιάζεται σε ψηφιακή μορφή σε κινητό τηλέφωνο (smartphone) ή σε έντυπη μορφή, νοουμένου ότι σε αυτό εμφανίζεται ο κωδικός QR.

Σε ό,τι αφορά στην έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού ή ανάρρωσης, η έκδοση γίνεται μια φορά, όπως και ο σχετικός έλεγχος κατοχής του συγκεκριμένου πιστοποιητικού. Διευκρινίζεται ότι από τις 18 Δεκεμβρίου 2021 καταργείται το SafePass για όσα άτομα δεν λάβουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου μετά την πάροδο επτά (7) μηνών από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού. Εάν πρόκειται για πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος από τεστ, από την 1η Δεκεμβρίου 2021, η διαδικασία (έκδοση πιστοποιητικού και έλεγχος κατοχής πιστοποιητικού) επαναλαμβάνεται κάθε 72 ώρες σε περίπτωση ελέγχου με εξέταση PCR ή κάθε 48 ώρες σε περίπτωση ελέγχου με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test).

3. Εορτασμοί και εκδηλώσεις στα Δημόσια και Ιδιωτικά Δημοτικά Σχολεία, Νηπιαγωγεία και Ειδικά Σχολεία Από τις 29 Νοεμβρίου 2021 αναστέλλονται όλοι οι σχολικοί εορτασμοί και εκδηλώσεις (σχολικές γιορτές, παζαράκια, φωτογραφίσεις κ.λπ.) σε όλα τα σχολεία (Δημόσια και Ιδιωτικά Δημοτικά Σχολεία, Νηπιαγωγεία, Ειδικά Σχολεία).

Για τη διεξαγωγή άλλων χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που διοργανώνονται από διάφορους άλλους φορείς, θα πρέπει να εξασφαλίζεται άδεια έγκρισης από το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τη σχετική Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Παρακαλούνται τα σχολεία να εφαρμόσουν πιστά όλα τα προαναφερθέντα, στην προσπάθειά μας να αναχαιτίσουμε την έξαρση του κορωνοϊού και να καταστεί εφικτή η συνέχιση της λειτουργίας των σχολείων με φυσική παρουσία των μαθητών/ριών μας.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας