Τραβάνε το σχοινί, κλιμακώνουν τα μέτρα γονείς εν μέσω νέας επιδείνωσης

Στη σκιά της νέας αύξησης κρουσμάτων, που ξεπέρασαν χθες τα πεντακόσια αλλά και της μετάλλαξης Όμικρον, που έχει θέσει σε συναγερμό τις αρμόδιες υπηρεσίες, συνεχίζονται οι σφοδρές αντιδράσεις για τα μέτρα στα σχολεία, που τίθενται σε εφαρμογή σε ένα εικοσιτετράωρο. Αντιδράσεις που σημαδεύτηκαν από την διαμαρτυρία, το Σάββατο το απόγευμα, στον Κυκλικό Κόμβο Ριζοελιάς στη Λάρνακα, όπου προκλήθηκε χάος και απίστευτη ταλαιπωρία εκατοντάδων οδηγών, όταν εξοργισμένοι διαδηλωτές απέκοπταν τον ένα δρόμο μετά τον άλλο.

Οι εικόνες ανθρώπων που εκλιπαρούσαν για να περάσουν επειδή έπρεπε να μεταφέρουν κάποιον στο νοσοκομείο ή επειδή θα έχαναν την πτήση τους από το Αεροδρόμιο Λάρνακας, δεν περιποιούν τιμή σε κανένα, με την Αστυνομία, που γνώριζε για τη διαμαρτυρία, να βρίσκεται εξ απροόπτου και να τρέχει εκ των υστέρων να διοχετεύσει την τροχαία κίνηση από άλλες εξόδους. Ωστόσο, σε πολλά σημεία είχαν εγκλωβιστεί για ώρες, δεκάδες οδηγοί ενώ σε ένα από αυτά ρίχθηκαν και φωτοβολίδες. Οι διαμαρτυρόμενοι διαμηνύουν, μάλιστα, ότι θα ακολουθήσουν την ίδια τακτική, στις εκδηλώσεις που προγραμματίζουν τις επόμενες ώρες. Αντίστοιχες εκδηλώσεις προγραμματίζονται, σύμφωνα με τους ίδιους, σήμερα στη Λευκωσία και τη Λεμεσό και τη Δευτέρα, σε όλες τις πόλεις, με επίκεντρο το Υπουργείο Παιδείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Παρέλυσαν τους δρόμους, έριξαν φωτοβολίδες-Σε ρόλο… θεατή η Αστυνομία  

Αυτό πάντως, δεν είναι το μόνο μέτωπο που έχει να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση, αφού κατά των μέτρων έχει ταχθεί και η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης, που αποφάσισε μάλιστα αποχή μίας ώρας και κάλεσε τους γονείς και τα παιδιά να παραμείνουν εκτός σχολείων για μία ώρα, το πρωί της Δευτέρας.

Η απόφαση λήφθηκε κατά πλειοψηφία και αφότου έστειλαν τις απόψεις τους όλες οι επαρχίες, που με τη σειρά τους πήραν τις θέσεις των συνδέσμων γονέων όλων των σχολείων παγκύπρια. Η Συνομοσπονδία, κάλεσε τους γονείς να λειτουργήσουν ειρηνικά και να μην στοχοποιήσουν τους εκπαιδευτικούς. «Τα σχολεία δεν έχουν καμία ευθύνη και καλούμε τους γονείς να συμπεριφερθούν όπως αρμόζει σε ένα γονέα. Δεν θέλουμε τραμπουκισμούς», ανέφερε μετά την απόφαση στον REPORTER, ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Σωτήρης Χριστοφή.

Για το θέμα ενημερώθηκε ο Υπουργός Παιδείας, ο οποίος θα μεταφέρει τα αιτήματα των γονιών ενώπιον του επόμενου Υπουργικού Συμβουλίου. Εάν δεν αρθούν τα μέτρα, τότε η πρόθεση της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής, είναι να συνέλθει εκ νέου και να κλιμακώσει τις αντιδράσεις.

Πάντως κάποιοι σύνδεσμοι γονέων, αποφάσισαν ήδη ανυπακοή στα μέτρα και κάλεσαν τους γονείς να μην πάρουν τα παιδιά τους στο σχολείο τη Δευτέρα, με την πρόθεση κάποιων να είναι να μεταβούν με τα παιδιά τους στα επαρχιακά γραφεία του Υπουργείου Παιδείας, σε όλες τις πόλεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ένας νεκρός και νέα έκρηξη κρουσμάτων-Ανακοινώθηκαν 535, στο κόκκινο η Λευκωσία

Τεράστια ανησυχία λόγω Όμικρον

Κι όλα αυτά, εν μέσω νέας αύξησης κρουσμάτων που έφτασαν χθες τα 535 με το ποσοστό θετικότητας να σκαρφαλώνει, 0,8%. Επιπρόσθετα αυξήθηκαν στους 118 οι νοσηλευόμενοι ασθενείς, με τους 45 εξ αυτών να είναι σε σοβαρή κατάσταση. Την τεράστια ανησυχία, επιτείνει και η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, με την ονομασία Όμικρον, που έχει θέσει σε κόκκινο συναγερμό τις υγειονομικές αρχές ανά το παγκόσμιο.  

Ο υπουργός Υγείας θα έχει, εντός της ημέρας συνάντηση με αξιωματούχους του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, προκειμένου να τεθεί επί τάπητος το πλάνο στα δημόσια νοσηλευτήρια και να παραπεμφθούν και άλλοι ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα.

Αύριο εν τω μεταξύ, η μετάλλαξη Όμικρον, θα αποτελέσει το κύριο θέμα συζήτησης κατά τη συνάντηση που θα έχει ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας στις τρεις το απόγευμα με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής. Οι επιστήμονες θα κληθούν να πουν τις απόψεις τους, για το εάν θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, λόγω της συγκεκριμένης μετάλλαξης, που εκτιμάται πως είναι πολύ πιο μεταδοτική από τη Δέλτα. Η Όμικρον, σύμφωνα με τους επιστήμονες διεθνώς, ενσωματώνει στο εσωτερικό της 32 μεταλλάξεις, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σύγκριση με εκείνον που παρουσιάζει η παραλλαγή Δέλτα.  

Σημειώνεται ότι μετά και τη σύσταση της Κομισιόν, η Κύπρος έκλεισε σύνορα με 8 αφρικανικές χώρες (Νότια Αφρική, Ναμίμπια, Λεσότο, Εσουατίνι, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Μαλάουι, Μποτσουάνα) και αποφασίστηκε ότι όσοι κύπριοι ή μόνιμοι κάτοικοι έρχονται από αυτές να μπαίνουν σε καραντίνα.

Επίσης δόθηκαν οδηγίες για αυξημένους ελέγχους στα αεροδρόμια και διενέργεια PCR τεστ σε ταξιδιώτες που φτάνουν από χώρες όπου έχει εντοπιστεί, η Όμικρον. Ήδη έχουν εντοπιστεί δεκάδες κρούσματα της σε αφρικανικές χώρες, ενώ το Βέλγιο έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, που ανακοίνωσε κρούσμα από το συγκεκριμένο στέλεχος. Το πρώτο κρούσματα ανακοίνωσε την Παρασκευή και το γειτονικό μας Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συναγερμός υπηρεσιών λόγω Όμικρον, αυξημένοι έλεγχοι-Σε ανοικτή γραμμή με ΕΕ

Δειτε Επισης

Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας