Καζάνι που βράζει γονείς και μαγαζάτορες για τα μέτρα-Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Πνέουν μένεα οργανωμένοι γονείς και επιχειρηματίες αναφορικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για αναχαίτιση της πανδημίας, με τα οποία πλέον όλα τα παιδιά άνω των έξι ετών θα πρέπει υποχρεωτικά να φοράνε τη μάσκα τους και να κυκλοφορούν με safepass, ενώ μετά το περιθώριο τριών εβδομάδων, οι ανεμβολίαστοι θα… τρώνε πόρτα σε κλειστούς χώρους, μεταξύ αυτών και οι χώροι εστίασης.

Τα μέτρα ξεσήκωσαν θύελλά αντιδράσεων στους οργανωμένους γονείς, με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης, Σωτήρη Χριστοφή, να εκφράζει τη δυσφορία του, αναφορικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα παιδιά και τη διενέργεια τεστ μια φορά την εβδομάδα, ενώ ανέφερε πως ζήτησαν στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας για τα κρούσματα στα σχολεία, ωστόσο, όπως είπε, δεν του δόθηκαν και από έλεγχο που διενήργησε μόνος του διαπίστωσε πως από 4.000 τεστ, εντοπίστηκαν μόνο πέντε κρούσματα.

O κ. Χριστοφή ανέφερε πως θεωρούν άδικο να θεωρούνται οι μαθητές των Δημοτικών ότι φέρουν ευθύνη σε ό,τι αφορά τη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Ως οργανωμένους γονείς, είπε, «μάς ανησυχεί η κατάσταση και με τη σειρά μας θέλουμε να συνδράμουμε στην εξάλειψη της διασποράς του ιού, για αυτό ως Συνομοσπονδία εδώ και αρκετό καιρό προτρέπουμε τους γονείς να δώσουμε συγκατάθεση όπως γίνονται τα τεστ στα παιδιά». Πρόσθεσε επίσης πως οργανωμένοι γονείς ζητούν την αύξηση των σχολείων, όχι μόνο των μεγάλων σχολείων στα οποία γίνεται ο διαγνωστικός έλεγχος αλλά και σε πολύ μικρότερα σχολεία για να έχουν μια καλύτερη εικόνα.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, εξέφρασε τον προβληματισμό της για τα μέτρα, ενώ διερωτήθηκε αν τα μέτρα αφορούν τα παιδιά του δημοτικού, καθώς όπως τόνισε υπάρχουν παιδιά έξι ετών που φοιτούν ακόμη στο νηπιαγωγείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο στόχος των μέτρων, οι φωνές για τα παιδιά και το ολικό… μπλόκο ανεμβολίαστων

Όπως δήλωσε, η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, στην ενημερωτική εκπομπή του ΡΙΚ, «ως ΠΟΕΔ είχαμε τοποθετηθεί, αν οι ειδικοί μπορούσαν να σκεφτούν την προτροπή της χρήσης μάσκας από τα παιδιά, είναι κάτι που διαφάνηκε την προηγούμενη χρονιά. Σίγουρα το θέμα της μάσκας είναι κάτι που επηρεάζει τα σχολεία, αλλά είναι μέτρα που αφορούν τις συστάσεις των ειδικών, βάσει της επιδημιολογικής κατάστασης. Ως ΠΟΕΔ, αναμένουμε να δούμε τα διατάγματα και τις εγκυκλίους με τις οδηγίες που θα δίνονται στα σχολεία για το πώς εφαρμόζονται τα μέτρα και ενδεχομένως να προχωρήσουμε σε εισηγήσεις. Είναι ξεκάθαρη η χρήση της μάσκας, και είναι κάτι που μας προβληματίζει και εμάς».

Η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, σημείωσε στη συνέχεια ότι, «παιδιά άνω των έξι υπάρχουν και σε νηπιαγωγεία. Θα είναι μόνο για τα δημοτικά όμως, ή θα ισχύει και στα νηπιαγωγεία; Είναι κάποια θέματα που μας προβληματίζουν και αναμένουμε να δούμε και τις οδηγίες και τι ακριβώς θα αφορούν. Οφείλουμε να εξηγήσουμε στα παιδιά για το πώς θα φοράνε τις μάσκες για να τεθούν σε εφαρμογή και τα πρωτόκολλα. Είναι κάτι το οποίο δυστυχώς εδώ και ενάμιση χρόνο ταλαιπωρεί την εκπαίδευση. Έτσι και η μάσκα επομένως, θα είναι μέσα στο κομμάτι της επεξήγησης, από τη στιγμή που μπήκε σαν προτροπή. Έχουμε ρόλο και εμείς ως εκπαιδευτικοί να επεξηγήσουμε στα παιδιά τα μέτρα και έτσι και η μάσκα θα βρίσκεται ανάμεσα σε αυτά. Υπάρχει ωστόσο προβληματισμός».

Το στοίχημα, πρόσθεσε η Μύρια Βασιλείου, «είναι τα σχολεία να μείνουν ανοικτά με φυσική παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών. Φέτος έχουμε και την εμπειρία της προηγούμενης χρονιάς, και τα δεδομένα είναι πιο οικεία για τους μαθητές αλλά και τους γονείς.  Αντιλαμβανόμαστε τους προβληματισμούς. Ας κάνουν υπομονή οι γονείς και να δούμε πως κυλά και να είστε σίγουροι ότι εμείς θα παρέμβουμε όπου χρειαστεί».

Φωνάζουν και οι μαγαζότερες

«Δεν χρειάστηκε και πάρα πολύς χρόνος για να κρίνουμε ως απαράδεκτες τις εξαγγελίες του Υπουργού Υγείας», ανέφερε στον REPORTER ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΚΑ Φάνος Λεβέντης. Όπως είπε, «επιχειρείται ξανά μέσω της βιομηχανίας των κέντρων αναψυχής να φτάσει η Κυβέρνηση σε ένα στόχο, χωρίς ταυτόχρονα να εξαγγέλλονται αντισταθμιστικά μέτρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα νέα μέτρα-SafePass για παιδιά 6+, κόκκινο σε ανεμβολίαστους

Ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι θα κινδυνεύσουν επιχειρήσεις και ειδικά αυτές που φιλοξενούν οικογένειες και παιδιά.  «Πέραν της ήδη μειωμένης δυνατότητας φιλοξενίας πελατών που είναι στο 50%, τώρα μπήκε ηλικιακό όριο των 12 ετών, που επιβάλλεται να είναι εμβολιασμένοι τουλάχιστον με την πρώτη δόση. Αντιλαμβάνεται με ευκολία κάποιος ότι χώροι που φιλοξενούν οικογένειες, γνωρίζοντας το πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων σε αυτό το ηλικιακό επίπεδο, πόση θα είναι η ζημιά την οποία θα υποστούν. Αυτοί οι χώροι είναι καταδικασμένοι τώρα».

Οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής, είχαν ζητήσει εφόσον διενεργούνται ψηφιακοί έλεγχοι,να αρθούν και οι περιορισμοί στη λειτουργία τους. «Τώρα αυτή η θέση είναι ακόμη εντονότερη και πρέπει να υπάρχει και οικονομική ενίσχυση όσων υποστούν ζημιά αποδεδειγμένα», ανέφερε ο κ. Λεβέντης.

Την Τετάρτη το βράδυ, συνήλθε εκτάκτως το Δ.Σ του ΠΑΣΥΚΑ που αποφάσισε όπως ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ζητήσει αναθεώρηση των μέτρων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με SafePass όλες οι δραστηριότητες των παιδιών-Από... Scan οι 14 ετών και άνω

Πώς απαντά στις αντιδράσεις η Κυβέρνηση

Στον απόηχο των αντιδράσεων, η Κυβέρνηση επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους, εξηγώντας πως τα μέτρα ήταν μονόδρομος, τονίζοντας πως η μη λήψη μέτρων, ενδεχομένως να μας οδηγούσε σε μέτρα που δεν θέλαμε να δούμε.

Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, σημείωσε ότι «θα πρέπει να θυμηθούμε ότι από την αρχή της πανδημίας και σε οποιαδήποτε μέτρα πάντα είχαμε αντιδράσεις και δεν θέλουμε να φθάσουμε σε φαινόμενα όπως έφθασαν άλλες χώρες, όπου επέλεγαν ποιος να ζήσει και να πεθάνει. Το πιο σημαντικό είναι να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία αλλά είναι μέτρα που πρέπει να λάβουμε. Υπάρχει και η πτυχή της οικονομίας, έχουμε αυτή τη στιγμή το 82% του ενήλικου πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί και έχουμε το θέμα της ψυχικής υγείας, που είναι η τρίτη πτυχή, που δημιουργούνται άλλα προβλήματα, που δεν είναι σαφώς αμελητέα».

Επομένως, πρόσθεσε ο κ. Πελεκάνος, «θα πρέπει να βρίσκουμε την ισορροπία ανάμεσα σε αυτά τα τρία, αλλά επαναλαμβάνω το πιο σημαντικό είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Η μη λήψη μέτρων ενδεχομένως να μας οδηγήσει σε φαινόμενα που δεν θέλαμε να δούμε στην Κύπρο. Αξιολογούνται διάφορα δεδομένα προτού ληφθούν τα εν λόγω μέτρα. Όσο αφορά στην αναστολή των Χριστουγεννιάτικων εορτών, θα πρέπει να αναμένουμε τα επόμενα εικοσιτετράωρα πιο συγκεκριμένες οδηγίες από το Υπ. Υγείας, το οποίο αξιολογεί τα δεδομένα που έχει ενώπιον του.

Διαμαρτυρία έξω από το Υπ. Παιδείας

Στο μεταξύ διαμαρτυρίες σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο, πρόκειται να πραγματοποιήσει σήμερα η Πρωτοβουλία Ενωμένων Γονέων Κύπρου, με αρκετούς εξ’ αυτών να κρατούν τα παιδιά τους εκτός σχολείων, ως ένδειξη διαμαρτυρίας και διαφωνίας με τις αποφάσεις των μέτρων που λήφθηκαν από την Κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου