Βράζουν οι κάτοικοι στην περιοχή του Μιτσερού για τα ασφαλτικά-«Είναι πόλεμος»

Με καζάνι που βράζει και έτοιμο να εκραγεί μοιάζει να είναι η κατάσταση στις κοινότητες του Μιτσερού, με την μεταφορά της ασφαλτικής μονάδας στην περιοχή τους. Οι κάτοικοι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν με κλιμάκωση των μέτρων και δηλώνουν έτοιμοι να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους, για να μην επιτρέψουν την μετακίνηση του εργοστασίου στην περιοχή.

Δυναμικές κινητοποιήσεις, απεργίες και αποχή από τα μαθήματα, είναι μερικά από τα μέτρα που έχουν λάβει μέχρι στιγμής, ενώ η συνέχεια έπεται να είναι το ίδιο έντονη, αφού έχει ήδη πέσει στο τραπέζι η πρόταση για δικαστικά μέτρα.

Οι τοπικές αρχές κάνουν λόγο για εμπόλεμη κατάσταση, ενώ τονίζουν ότι με την μεταφορά της ασφαλτικής μονάδας στην περιοχή του Μιτσερού, ουσιαστικά μεταφέρουν επιπρόσθετο καρκίνο στην ήδη βεβαρημένη περιοχή τους. Μάλιστα, δεν διστάζουν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση των διαδικασιών για μετακίνηση.

«Μας μεταφέρουν τον θάνατο»

«Η περιοχή μας είναι ήδη βεβαρημένη και δεν σηκώνει άλλη επιβάρυνση», θέλησε να τονίσει στον REPORTER ο κοινοτάρχης Μιτσερού, Ανδρέας Κυριάκου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι είναι έτοιμοι να λάβουν περαιτέρω δυναμικά μέτρα.

«Πρέπει να καταλάβουν ότι η περιοχή μας δεν σηκώνει άλλη επιβάρυνση, δεν έχουν κάνει τις ενέργειες που έπρεπε να κάνουν σωστά και ξεκάθαρα και παράδειγμα είναι η έκθεση των πανεπιστημιακών, επί της μελέτης που έκανε η εταιρεία για το έργο. Μεταφέρουν το πρόβλημα από την περιοχή που λειτουργεί σήμερα στην περιοχή τη δική μας περιοχή. Οι άνθρωποι που διαμαρτύρονται έχουν δίκαιο. Να λυθεί το πρόβλημα, αλλά όχι να μας το μεταφέρουν εμάς».

Τα μεταλλεία, λατομεία και οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, που λειτουργούν εδώ και χρόνια στην περιοχή, που επηρεάζουν την υγεία των πολιτών στην περιοχή και αυτό που προκαλεί την αναστάτωση των τοπικών αρχών είναι το γεγονός ότι η εγκατάσταση μίας μονάδας ασφαλτικού στην περιοχή, θα επηρεάσει προς το αρνητικό την όλη κατάσταση.

«Θα πάρουμε κι άλλα μέτρα, δεν θα το αφήσουμε έτσι, επειδή νιώθουμε ότι η απόφαση στο να ανακοινώσουν περιοχές, στις οποίες θα μεταφέρουν τα εργοστάσια από εκεί που θα λειτουργούν σήμερα και δεν είναι μόνο το Μιτσερό, ήταν βεβιασμένη. Τους είπαμε ότι μας μεταφέρουν τον θάνατο και τους ενόχλησε. Αφού αυτό κάνουν. Γιατί δεν βάζουν μία ανεξάρτητη εταιρεία να κάνει τις μελέτες και τις εξετάσεις επί των μελετών;».  

Οι τοπικές αρχές, μάλιστα έχουν ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να συζητήσουν το θέμα και να θέσουν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώπιόν του.

«Ζητήσαμε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ελπίζω ότι αυτή τη φορά θα μας δεχθεί. Του ζητήσαμε και τις προηγούμενες φορές, αλλά δεν είχαμε απάντηση. Από το καλοκαίρι ζητήσαμε συνάντηση και με τον υπουργό Εσωτερικών. Μας έκλεισε ραντεβού να βρεθούμε στις 29 Νοεμβρίου».

Η όλη στάση της Κυβέρνησης, φαίνεται ότι έχει απογοητεύσει τους κατοίκους, οι οποίοι πλέον έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στις κρατικές υπηρεσίες, αφού έχουν παρουσιάσει αμφιβολίες. «Η αξιοπιστία μας προς τις υπηρεσίες του κράτους είναι στο μηδέν, για να μην πω πιο κάτω. Δεν μας πείθουν με αυτά που λένε. Να κάνουν ενέργειες που θα κερδίσουν την αξιοπιστία που έχουν χάσει. Η περιοχή μας είναι τόσο βεβαρημένη που δεν αντέχει άλλο».

«Είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση»

Από πλευράς του, ο κοινοτάρχης Αγροκηπιάς, Σωτήρης Κυριάκου, σε έντονο ύφος, δηλώνει ότι είναι σε εμπόλεμη κατάσταση με την Κυβέρνηση, παρομοιάζοντας την, μάλιστα, με τον Ερντογάν.

«Έρχονται να μας προσθέσουν επιπρόσθετο καρκίνο και αν δεν το καταλάβουν, εμείς θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και δεν θα μεταφέρουν το ασφαλτικό. Αν δοκιμάσουν να το μεταφέρουν εδώ, μπαίνουμε σε πόλεμο. Αν δεν μας προστατεύει το κράτος μας, θα πολεμήσουμε μόνοι μας για να κρατήσουμε τον τόπο μας για να μην μας προσθέσουν καρκίνο. Για μας είναι λες και βλέπουμε τον Ερντογάν μπροστά μας. Είναι όπως τον πόλεμο».

Η χρόνια επαφή των κατοίκων της περιοχής, με τα λατομεία, τα μεταλλεία και τις λίμνες λυμάτων, φαίνεται ότι έχει προκαλέσει νέα επιβάρυνση, στην υγεία των κατοίκων, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει την καταγραφή των συμπτωμάτων.

«Έχουμε ετοιμάσει και στείλει ένα σημείωμα σε όλους του κατοίκους των περιοχών της Αχεράς, που είναι οι κτηνοτροφικές μονάδες, οι λίμνες χοιρολυμάτων, τα σφαγεία, η σκόνη. Θα κάνουμε μία μεγάλη έρευνα επειδή είδαμε να έχουν τα ίδια συμπτώματα κορωνοϊού στις κοινότητες γύρω, ενώ δεν έχουν κορωνοϊό. Πλέον μιλούμε για θέματα υγείας, αναπνευστικά. Μπορεί να νιώθει κάποιος ρινική συμφόρηση, δυσκολία στην αναπνοή, να τρέχει η μύτη του χωρίς κάποιο προφανή λόγο, έντονο πονοκέφαλο, κάψιμο στα μάτια. Κάποιοι, ανάμεσά τους κι εγώ, κάνουμε και χρήση μηχανήματος για να κοιμόμαστε τα βράδια. Έχουν μολύνει την ατμόσφαιρά μας. Αυτά μπορεί να προκαλούνται από την εκπομπή του μεθανίου».

Ο κ. Κυριάκου ήταν ξεκάθαρος ότι δεν θα επιτρέψουν να επιβαρυνθεί η περιοχή και θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. «Δεν μπορούμε να παίξουμε άλλο με την υγεία των κατοίκων μας. Έχουν χάσει το σεβασμό μας. Για μας δεν είναι θέμα μετακίνησης του ασφαλτικού, είναι θέμα κλεισίματος κάποιων από τις οχληρές αναπτύξεις για να επιβιώσουμε.  Για μας πρέπει να βρεθεί απαραιτήτως ένας χώρος που θα είναι για βαριά βιομηχανία. Αν θέλουν βρίσκουν το. Είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση με το Υπουργείο, περιμένω ότι θα έχουμε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θέλω να πιστεύω ότι είναι ευαίσθητος σε αυτά τα θέματα, συνεχίζουμε την έρευνά μας σε δεκατέσσερις κοινότητες για αυτά τα συμπτώματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Απεβίωσε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Κυριάκος Νικολέττης
Αναβιώνουν τα έθιμα την Κυριακή της ελιάς στα χωριά της Πάφου
Crash test για το ΥΠΑΝ οι τελικές εξετάσεις-Κρίνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών
Σταθεροποιήθηκαν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων-Χωρίς «παρενέργειες» οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή
Αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο