Τα ασφαλτικά που έμειναν αμετακίνητα, οι παρατάσεις και η οργή των κατοίκων

Σαν το γεφύρι της Άρτας, που ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν, μοιάζει το θέμα με τις μετακινήσεις του ασφαλτικού, αφού έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από την ημέρα που λήφθηκε η απόφαση και ακόμη δεν υπάρχει ουσιαστική αλλαγή. Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι των κοινοτήτων του Μιτσερού προειδοποιούν με κλιμάκωση των μέτρων τους, αφού φαίνεται ότι οι διαδικασίες μετακόμισης μίας μονάδας ασφαλτικού στην περιοχή, προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε κάνει ο ίδιος παρέμβαση για το θέμα και μετά από συνεδρία που πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουλίου 2020, είχε αποφασιστεί ότι θα ξεκινήσει η άμεση μετακίνησή τους, από την περιοχή του δήμου Ιδαλίου, σε άλλες περιοχές, τόσο στη Λευκωσία, όσο και σε Λάρνακα και Λεμεσό. Από τότε έχουν περάσει δεκαπέντε μήνες και δεν παρατηρήθηκε κάποια αλλαγή.

Οι κάτοικοι Ιδαλίου, πολλάκοις βγήκαν στους δρόμους, για να διαμαρτυρηθούν για την καθυστέρηση. Κάποιες μητέρες είχαν στηθεί, μάλιστα, έξω από το κέντρο εμβολιασμού στην Κρατική Έκθεση, όταν πήγε ο Νίκος Αναστασιάδης για να λάβει την τρίτη δόση του εμβολίου και του είχαν εκφράσει τους προβληματισμούς και τα παράπονά τους για το θέμα.

«Έχει ξεπεραστεί ο χρόνος, δόθηκε άλλο χρονοδιάγραμμα για το καλοκαίρι που μας πέρασε και η τελευταία ενημέρωση που μας δόθηκε είναι ότι γίνονται προσπάθειες, ώστε το επόμενο διάστημα να ξεκινήσει η μετακίνηση. Γι’ αυτό κάναμε και διαμαρτυρίες και γι’ αυτό προβαίνουμε και σε παραστάσεις, για να ξεκινήσει η μετακίνηση», εξήγησε στον REPORTER ο δήμαρχος Ιδαλίου, Λεόντιος Καλλένος.

Σχολιάζοντας την καθυστέρηση που παρατηρείται, όσον αφορά στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, ο δήμαρχος Ιδαλίου εξέφρασε την άποψη ότι ευθύνεται η γραφειοκρατία και όχι επειδή δεν υπάρχει θέληση. «Αυτό μας λένε και αυτό πιστεύουμε. Αναμένουμε ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα υλοποιηθεί. Έχουμε τις διαβεβαιώσεις από τον υπουργός Γεωργίας, ότι η μετακίνηση θα ολοκληρωθεί».

Σε αντίθετη περίπτωση που δεν υπάρξουν εξελίξεις, οι κάτοικοι είναι έτοιμοι να βγουν και πάλι στους δρόμους, καθώς όπως υπέδειξε ο κ. Καλλένος, δεν μπορούν να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια.

Αναλαμβάνει δράση η Επιτροπή Περιβάλλοντος

Για το θέμα αναλαμβάνει δράση και η Επιτροπή Περιβάλλοντος, η οποία κάλεσε στην Βουλή τις οργανώσεις των κατοίκων, εκπρόσωποι των εργοστασίων και το Υπουργείο Γεωργίας, ώστε να διαπιστωθεί που βρίσκεται το θέμα.

«Το μόνο θέμα είναι αυτό. Θα μελετήσουμε το θέμα, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται συνέχεια, είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει τώρα. Υπάρχουν οι αποφάσεις, αλλά πέρασαν τα χρονοδιαγράμματα που έβαλαν. Αυτό θα ελέγξουμε ως Επιτροπή και θα εξετάσουμε και την έλλειψη νομοθεσίας, επειδή υπάρχει ένα κενό», υπέδειξε ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που παρατηρούνται και από την περιοχή του Μιτσερού, ο κ. Θεοπέμπτου επεσήμανε πως λάθος πάρθηκε η απόφαση για μετακίνηση της μίας μονάδας στον συγκεκριμένο χώρο. «Η Κυβέρνηση έπρεπε πρώτα να βρει τους τόπους, να κάνει έρευνα ότι εκεί είναι εντάξει να μετακινηθούν τα ασφαλτικά και μετά να πάρει την απόφαση. Όχι να βρει το χώρο και μετά να κάνει τις μελέτες».

Βράζουν οι κάτοικοι στο Μιτσερό

Από την αντίθετη πλευρά, οι κάτοικοι στο Μιτσερό βρίσκονται σε αναβρασμό και δηλώνουν έτοιμοι να προβούν σε κινητοποιήσεις, αφού οι διαδικασίες του Τμήματος Περιβάλλοντος, για τη μετακίνηση της μονάδας, βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι κάτοικοι θεωρούν ότι καταπατώνται τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, όσο και τα δικαιώματα των παιδιών τους και έτσι ήδη προγραμματίζουν τις επόμενες κινητοποιήσεις τους.

Μάλιστα, οι Κοινότητες Εν Δράσει δηλώνουν έτοιμες να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σε περίπτωση θετικής γνωμάτευσης από το Τμήμα Περιβάλλοντος, ειδικά μετά τα συμπεράσματα της Τελικής Έκθεσης Αξιολόγησης της Συμβουλευτικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Κύπρου προς το Τμήμα Περιβάλλοντος για τη Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από την κατασκευή και λειτουργία Μονάδας Ασφαλτικού  Σκυροδέματος στην κοινότητα Μιτσερού.

Συγκεκριμένα, στα καταληκτικά συμπεράσματα της έκθεσης, αναφέρεται ότι «το περιεχόμενο και αποτελέσματα της ΜΕΕΠ στηρίζονται σε ελλιπή και αμφιβόλου αξιοπιστίας δεδομένα και ως εκ τούτου δεν οδηγούν σε τεκμηριωμένα συμπεράσματα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ποιότητας ζωής των επηρεαζομένων αποδεκτών».

Από πλευράς του, ο δήμαρχος Ιδαλίου σημείωσε πως ουσιαστικά αυτό που θέλουν οι ίδιοι είναι να μετακινηθούν τα ασφαλτικά σε ένα χώρο, όπου δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα σε οποιαδήποτε ομάδα πολιτών.

«Με τα όσα ακούει ο κόσμος, ανησυχεί. Εμείς δεν πιέζουμε να μετακινηθούν τα ασφαλτικά, για να δημιουργήσουμε πρόβλημα σε άλλους συμπολίτες μας. Αυτό που ζητούμε είναι να μετακινηθούν σε χώρους, που δεν θα δημιουργούν πρόβλημα σε άλλους πολίτες. Από εκεί και πέρα είναι θέμα του Τμήματος Περιβάλλοντος, να κρίνει αν και πού μπορεί να μετακινηθεί, με βάση τις μελέτες που έχει ενώπιον του. Οι συγκυρίες που επικρατούν στην περιοχή είναι τόσο αρνητικές που δεν υπάρχει περίπτωση, σε άλλες περιοχές να δημιουργούνται παρόμοια προβλήματα, αλλά δεν επιθυμούμε να πάνε σε περιοχές που θα δημιουργήσει προβλήματα σε άλλες κοινότητες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Μητέρες διαμαρτυρήθηκαν στον Πρόεδρο για τα ασφαλτικά εργοστάσια-«Μας ξεχάσατε»

Δειτε Επισης

Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου