Κακίζει την καθυστέρηση και τα ψάλλει στην Κυβέρνηση για τα ασφαλτικά η Επ. Περιβάλλοντος

Την καθυστέρηση στη μετακίνηση των ρυπογόνων εργοστασίων από την περιοχή Ιδαλίου, συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, με βουλευτές να δηλώνουν απογοήτευση από τα όσα ακούστηκαν στη συνεδρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα ασφαλτικά που έμειναν αμετακίνητα, οι παρατάσεις και η οργή των κατοίκων

Απογοήτευση εξέφρασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. Το πρόβλημα, είπε, με τα ασφαλτικά στην περιοχή του Δαλιού υφίσταται από το 2013. Εδώ και οκτώ χρόνια, ανέφερε, ο κόσμος ταλαιπωρείται, κοιμάται και αναπνέει αυτό τον ρυπασμένο αέρα, δεν υπάρχει το ενδιαφέρον για την ασφάλεια και υγεία των παιδιών στα σχολεία, ενώ η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας δεν ασχολείται με τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή.

Πρόσθεσε ότι επί οκτώ χρόνια εκπέμπονται ρύποι που δεν μπορεί να μετρήσει το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, δίνουν υποσχέσεις ότι θα μετακινηθούν σε καινούριο χώρο και αναμένουν να δουν αυτή την Κυβέρνηση να αντιδράσει και να προστατέψει την υγεία των κατοίκων.

«Το δεν είναι δική μου δουλειά, δεν μπορούμε να περιμένουμε να συνεχίσει και να περιμένουν ότι ο κόσμος θα μείνει εκεί», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι στην Κύπρο είμαστε πάρα πολύ ανεκτικοί, αλλά, όπως είπε, ο κόσμος έχει φτάσει στα άκρα του σε αυτό το θέμα και θα πρέπει η Κυβέρνηση να δράσει. Θα έπρεπε, ανέφερε να βρει έναν χώρο η ίδια η Πολεοδομία και σε αυτό τον χώρο να βρουν τις κατευθύνσεις και τις ταχύτητες του αέρα, να ξέρουν πού θα πήγαιναν οι οσμές και να μετακινήσουν τις μονάδες εκεί. Οκτώ χρόνια, ανέφερε, δεν έκαναν τίποτα και απλώς τους έστελναν σε περιοχές που είναι βαριά βιομηχανικές περιοχές και υπάρχει αυτή η αντίδραση από τον κόσμο.

Ωστόσο, ανέφερε ότι κατανοεί πώς "με την κάκιστη πολιτική της μεμονωμένης κατοικίας", η Κυβέρνηση δυσκολεύεται να βρει έναν τέτοιο χώρο. Ανέφερε ότι είναι με μεγάλη απογοήτευση που είχαν αυτή τη συζήτηση, την οποία όπως είπε θα επαναλάβουν στις αρχές Φεβρουαρίου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης είπε ότι αναμένουν να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μετακίνηση των ασφαλτικών ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα ζωής των επηρεαζόμενων πολιτών. Τόνισε ότι η υγεία και η ποιότητα ζωής των κατοίκων είναι αδιαπραγμάτευτη.

Ανέφερε επίσης ότι ενδεχόμενες καθυστερήσεις που υπάρχουν, οφείλονται, όπως ενημερώθηκαν σε τεχνικά θέματα και στις μελέτες που πρέπει να ετοιμαστούν και στην προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι η μετακίνηση των εργοστασίων δεν θα μεταφέρει απλά το πρόβλημα σε μια άλλη περιοχή, αλλά ότι θα είναι περιβαλλοντικά σωστή. Αναμένουμε, ανέφερε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εκ μέρους των υπουργείων και των υπηρεσιών του κράτους, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής μετακίνηση των εργοστασίων σε άλλες περιοχές.

Σε δηλώσεις της η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου είπε ότι εξοργίζει το γεγονός ότι μετά από οκτώ χρόνια συζητήσεων για το ζήτημα δεν υπήρξε ουσιαστική εξέλιξη. Ζητήσαμε ανέφερε, επιτακτικά η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός να υλοποιήσουν άμεσα τη δέσμευσή τους για κλείσιμο των υφιστάμενων ασφαλτικών εργοστασίων στην Επαρχία Λευκωσίας, ώστε να τεθεί επιτέλους ένα τέρμα στο μαρτύριο, το οποίο υπόκεινται καθημερινά οι κάτοικοι. Την ίδια ώρα, ανέφερε, τόνισε την ανάγκη να γίνουν σωστά οι διαδικασίες ώστε να μην μεταφερθεί το μαρτύριο σε άλλους πολίτες και σε άλλες περιοχές.

«Το δικαίωμα στην υγεία είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και αυτό θα υπερασπιστούμε για όλους», ανέφερε. Επανέλαβε την άμεση ανάγκη για ολοκληρωμένο πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό, έτσι ώστε να επιλυθούν τα χρονίζοντα αυτά προβλήματα.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων Αλέκος Τρυφωνίδης, ανέφερε ότι τα ασφαλτικά από την περιοχή Δαλιού επιβάλλεται να μετακινηθούν χθες, αλλά να μετακινηθούν σωστά σε περιοχή που να μην επηρεάζει άλλους κατοίκους.

Πρόσθεσε ότι επιβάλλεται η Υπηρεσία Περιβάλλοντος και οι άλλοι αρμόδιοι να ενημερώσουν σωστά και να γίνουν σωστά και τεκμηριωμένα όλες οι διαδικασίες. Ανέφερε ακόμα ότι επειδή δεν πρέπει να μεταφέρουμε τον θάνατο από τη μια περιοχή στην άλλη, εισηγήθηκαν την αναστολή της λειτουργίας των εργοστασίων ώστε να αναγκαστούν να βρουν όλοι γρήγορα τις πιο σωστές λύσεις για το καλό της υγείας των πολιτών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»