Ψάχνουν με το… κλεφτοφάναρο για προσωπικό-Οι τομείς με τις μεγάλες ελλείψεις

Όσο περνούν οι μέρες, τόσο μεγεθύνεται το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, με τους τομείς της οικονομίας που επηρεάζονται να αυξάνονται και τους αρμόδιους φορείς να προσπαθούν να βρουν λύσεις. 

Μετά το πρώτο βήμα που έγινε, για την κάλυψη αναγκών από τους περίπου έντεκα χιλιάδες εγγεγραμμένους ανέργους, το ΚΕΒΕ απέστειλε την Τρίτη, εγκύκλιο στα μέλη του, ώστε να δηλώσουν άμεσα πόσα άτομα έχουν ανάγκη. Ακολούθως, θα σταλούν στο Υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να γίνει προσπάθεια κάλυψης των θέσεων. 

Παρά το γεγονός, πάντως ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού αγγίζει όλους τους τομείς της οικονομίας, σε κάποιους από αυτούς τα προβλήματα είναι τεράστια. 

Μάχη για ένα υπάλληλο, δίνουν επιχειρηματίες στο λιανικό και το χονδρικό εμπόριο, τη ξενοδοχειακή βιομηχανία και τομείς όπου δεν προτιμούν Κύπριοι, όπως οι επιχειρήσεις ανακύκλωσης και η γεωργοκτηνοτροφία. Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν και όσοι ψάχνουν πωλητές, οδηγούς και αποθηκάριους. Την ίδια ώρα εγκαταλείπουν την Κύπρο οικιακές βοηθοί, προτιμώντας γειτονικές χώρες όπως το Ισραήλ, όπου οι μισθοί είναι υψηλότεροι. Αυτό έχει φέρει σε δυσμενή θέση ηλικιωμένους και τις οικογένειές του, που ψάχνουν εναγωνίας για φροντιστές. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε απόγνωση μαγαζάτορες, δεν βρίσκουν προσωπικό-Μάχη για ένα υπάλληλο

Προειδοποιήσεις για πλήγμα στον τουρισμό

«Οι ελλείψεις υπάρχουν παντού», ανέφερε μιλώντας στον REPORTER ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, ο οποίος επανέλαβε ότι οι κοινοτικοί εργαζόμενοι επέστρεψαν λόγω της πανδημίας στις χώρες τους, στις οποίες υπάρχει ανάκαμψη και δεν επέστρεψαν στην Κύπρο.  

O κ. Τσιακκής, τόνισε τη σημασία της έλλειψης προσωπικού στη ξενοδοχειακή βιομηχανία και την μεγάλη ανάγκη κάλυψης των θέσεων, κάτι που αν δεν συμβεί σύντομα, όπως υπογράμμισε, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα τη νέα σεζόν και γενικότερα στον τομέα, με συνέπεια περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό.

Εξέφρασε, μάλιστα τις αμφιβολίες του κατά πόσον το Υπουργείο Εργασίας και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προλάβουν σε μία εβδομάδα, να προχωρήσουν τις διαδικασίες. Ανέφερε πάντως, πως «θα δοθεί χρόνος στο Υπουργείο να δουλέψει, να ξεκαθαρίσει πόσοι από τους εγγεγραμμένους ανέργους μπορούν να βρουν δουλειά. Αν υπάρχει κενό τότε θα κινηθούν προς τους κοινοτικούς κατά προτεραιότητα, καθώς είναι πιο χαμηλό το κόστος και στη συνέχεια σε άτομα από τρίτες χώρες».

Όσον αφορά το σχέδιο διευκόλυνσης των διαδικασιών πρόσληψης αιτητών ασύλου για να καλυφθούν κάποια κενά, σύμφωνα με τον κ. Τσιακκή, προχωρά κανονικά και βοήθησε εταιρίες να προσλάβουν κόσμο που πραγματικά το χρειάζονται.

Το πρόβλημα που προκύπτει από την απλοποιημένη διαδικασία πρόσληψης, σύμφωνα με τις εργοδοτικές οργανώσεις, είναι πως οι εργοδότες προσλαμβάνουν αιτητές ασύλου με την ελπίδα ότι δεν θα απορριφθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών, αφού σε τέτοια περίπτωση πρέπει να φύγουν από τη χώρα.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ρύθμισε με διάταγμα την έλλειψη προσωπικού η Ζέτα-Προσλήψεις αιτητών ασύλου με απλή αίτηση

Καρφιά συνδικαλιστικών οργανώσεων κατά εργοδοτών

Σε διαφορετικούς λόγους αποδίδουν πάντως  από τη μία την έλλειψη προσωπικού και από την άλλη το μειωμένο ενδιαφέρον από Κύπριους, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, που αναφερουν πως πρόθεση των πλείστων εργοδοτών, είναι να δώσουν χαμηλούς μισθούς. 

«Διαφαίνεται δυστυχώς, ότι η πρόθεση της πλειοψηφίας των εργοδοτών είναι να εκμεταλλευθούν όλη την ατμόσφαιρα που δημιουργείται, ώστε να προσλάβουν φθηνό εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες. Άρα αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από εμάς ως συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά είναι ξεκάθαρη και η θέση της ίδιας της υπουργού Εργασίας, ότι δεν μπορεί να επιτρέψει να δημιουργηθούν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της αγοράς εργασίας», ανέφερε ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν καταγραφή του διαθέσιμου εργατικού δυναμικού που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες και στη συνέχεια να απευθυνθεί σε κοινοτικούς. «Θέλουμε να διασφαλιστεί το αυτονόητο, ότι δηλαδή θα εφαρμοστεί ότι προβλέπεται στην ομαλή ρύθμιση της αγοράς εργασίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χωρίς εργατικά χέρια οι γεωργοί-Αλλοδαποί τα παρατούν και ζητούν πολιτικό άσυλο

Σ' ότι αφορά τον σε εξέλιξη διάλογο για σε για την αναπροσαρμογή της στρατηγικής για την απασχόληση ατόμων από τρίτες χώρες ο κ. Μάτσας, τόνισε πως βασική παράμετρος «είναι το κατά πόσο είναι αγαθές οι προθέσεις, να υπάρξει συναίνεση για να καταλήξουμε όσο το δυνατό πιο σύντομα στο θέμα του κατώτατου μισθού, για να είμαστε σίγουροι ότι τουλάχιστον τα ελάχιστα επίπεδα διασφαλίζονται. Διαφορετικά θα επιβεβαιωθεί η ανησυχία μας ότι κάποια από τα αιτήματα γίνονται εκ του πονηρού σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν το ανθρώπινο δυναμικό, εις βάρος των ντόπιων εργαζομένων».

Κλείνοντας, ο κ. Μάτσας σημείωσε πως ένας από τους λόγους που δεν είναι ελκυστικός προορισμός η Κύπρος από εργαζόμενους από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι γιατί το βιοτικό επίπεδο και το κόστος ζωής είναι υψηλό, σε συνάρτηση με τους μισθούς. «Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι ότι ή είναι χαμηλοί οι μισθοί και πρέπει να αυξηθούν, είτε δεν εφαρμόζονται οι πρόνοιες των συλλογικών συμβάσεων και αυτό θα μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το αίτημα μπαίνει τόσο μαζικά σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν το ανθρώπινο δυναμικό υποβαθμίζοντας και άλλα ωφελήματα, αυτό είναι που θέλουμε να αποτρέψουμε, είναι και αυτή την κατεύθυνση που ακολουθεί και η υπουργός Εργασίας».

Δειτε Επισης

BINTEO: Γυναίκα βρέθηκε απανθρακωμένη μετά από φωτιά σε διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή
Χωρίς εμφανή πρόοδο οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και ομήρους στο Κάιρο
Πάνω από 100 κλήσεις στην Πυροσβεστική για φωτιές σε υποστατικά και υποδομές λόγω των λαμπρατζιών
Για οργανωμένη επίθεση κάνει λόγο η Αστυνομία-«Προκλήθηκε από την έντονη παρουσία μας και τις συλλήψεις»
ΒΙΝΤΕΟ: Εικόνες καταστροφής στη Βραζιλία-Στους 60 οι νεκροί, μάχη ενάντια στον χρόνο δίνουν οι διασώστες
Στο νοσοκομείο 16χρονος μετά από τροχαίο στην Πάφο-Επέβαινε σε όχημα με οδηγό 15χρονο
BINTEO: Εντυπωσιακές εικόνες από τον ρουκετοπόλεμο στον Βροντάδο της Χίου
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό
Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό λόγω της κακοκαιρίας
Στον πλήρη τερματισμό του πολέμου σκαλώνουν οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για νέα εκεχειρία