Σε απόγνωση μαγαζάτορες, δεν βρίσκουν προσωπικό-Μάχη για ένα υπάλληλο

Είδος προς... εξαφάνιση είναι οι Κύπριοι υπάλληλοι στον τομέα της εστίασης, με την πάροδο του χρόνου το πρόβλημα να διογκώνεται, αντί να βελτιώνεται. Μια βόλτα στην οδό Λήδρας, διαπιστώνει κανείς το εν λόγω πρόβλημα, καθώς υπάλληλοι τόσο σε εστιατόρια και καφετέριες, είναι μηδαμινοί και αυτοί που απέμειναν εργάζονται υπερωρίες για να καλύψουν τα κενά, καθώς υπάρχει έλλειψη προσωπικού.

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι, παρουσιάζονται την ίδια ώρα και οι υπεύθυνοι των υποστατικών, οι οποίοι εκφράζουν το παράπονό τους για την κατάσταση που επικρατεί, θεωρώντας ως κύριο λόγο το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των μισθών και συνεπακόλουθο, κανείς να μην θέλει να εργαστεί σε τέτοιους χώρους. Από την άλλη, γίνεται λόγος επίσης και για έλλειψη σεβασμού προς τα πρόσωπα των σερβιτόρων και έτσι οι Κύπριοι προτιμούν κάποια άλλη δουλειά, σε καλύτερο εργασιακό περιβάλλον. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Γονατίζει τους πολίτες η ακρίβεια, μεγάλη ανησυχία στους επιχειρηματίες

Μιλώντας στον REPORTER υπεύθυνος υποστατικού, μοιράστηκε μαζί μας την ανησυχία του ότι όντως «υπάρχει γενικά μεγάλη έλλειψη προσωπικού και κανένας δεν θέλει να δουλεύει πλέον σαν barman ή γκαρσόνι. Λόγω της νοοτροπίας του Κυπραίου, κανείς δεν θέλει να σερβίρει γιατί οι πλείστοι δεν σέβονται τη δουλειά του σερβιτόρου δυστυχώς και είναι κάτι που το ζούμε καθημερινώς».

Από την άλλη, ένα τεράστιο πρόβλημα, που είναι και το βασικότερο, είναι ότι ο μισθός στους πλείστους χώρους εστίασης, κυμαίνεται γύρω στα 1.000 ευρώ. Έτσι, όπως παραδέχεται άλλος μαγαζάτορας, «ένας νεαρός, δεν έρχεται στην εστίαση να δουλέψει καθημερινές και Σαββατοκύριακα με δωδεκάωρα για 1000 εύρω, καθώς θα προτιμήσει κάπου αλλού με καλύτερες εργασιακές συνθήκες. Εμείς μεγαλώσαμε, σε μερικά χρόνια θα σταματήσουμε, η γενιά μας είναι η τελευταία. Σιγά-σιγά σε μερικά χρόνια θα γίνουμε όπως την Αγγλία, που θα είναι αλλοδαποί μέσα στις δουλειές και δεν θα υπάρχουν Κυπραίοι».

Ως μια πονεμένη ιστορία χαρακτήρισε άλλος υπεύθυνος υποστατικού της παγωταρίας Ηράκλης, τη συγκεκριμένη κατάσταση, ενώ δεν είναι μόνο φέτος που υπάρχει αυτό το τεράστιο πρόβλημα, αλλά εδώ και χρόνια. Ως εκ τούτου, και να βρεθεί ακόμη κάποιος υπάλληλος ανέφερε μαγαζάτορας, «πρέπει να ξεκινήσουμε από το μηδέν γιατί οι πλείστοι είναι άπειροι. Αλλά πλέον ούτε και άπειρους βρίσκεις στην αγορά. Αυτό γινόταν και πριν τον κορωνοϊό αλλά τώρα μετά τον κορωνοϊό, έπιασε ο φόβος ακόμη και τους αλλοδαπούς και έφυγαν και αυτοί. Επέστρεψαν πίσω στις πατρίδες τους, καθώς θεωρούσαν ότι δεν είναι ασφαλείς οι εργασιακοί μας χώροι. Σίγουρα είναι κάτι που μας ανησυχεί και εμάς τους ίδιους, γιατί ειδικά τα Σαββατοκύριακα που έχει και περισσότερη κίνηση επιβαρύνεται ακόμη πιο πολύ το υφιστάμενο προσωπικό για να καλυφθούν τα κενά μας». 

Ταυτόχρονα, αν και ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού μας είναι άνεργο, ωστόσο προτιμούν να μην εργαστούν σε αυτούς τους χώρους και μεταβαίνουν στο εξωτερικό για μια καλύτερη εργασία, για ένα καλύτερο αύριο. «Υπάρχουν άνεργοι πάρα πολλοί και δυστυχώς οι περισσότεροι μεταβαίνουν στο εξωτερικό για δουλειές και ευχόμαστε η Κυβέρνηση να βρει μια λύση γι’ αυτό το θέμα. Λόγω του ότι όταν κάνεις μια σπουδή 70-80 χιλιάδες και πρέπει να παίρνεις ένα μισθό 1.500-2.000 και έρχεσαι στην Κύπρο και σου δίνουν 700-800 ευρώ, πώς να ζήσεις και πώς μπορείς να μείνεις; Οπόταν, πρέπει να φύγεις και να πας στο εξωτερικό, που οι μισθοί είναι λογικοί…». 

Ένας άλλος μαγαζάτορας, παραδέχεται πως δεν χρειάστηκε να ψάξει καν υπάλληλο το τελευταίο διάστημα, αλλά θεωρεί ότι υπάρχουν πολλοί ξένοι την ίδια ώρα και ορισμένοι βολεύονται με αυτούς, τους οποίους εργοδοτούν, χωρίς να έχουν καν άδεια. «Αυτός που θέλει να δουλέψει όντως όμως, πιστεύω ότι θα βρει δουλειά. Σίγουρα όμως οι μισθοί είναι χαμηλοί αλλά αυτά είναι τα δεδομένα. Και ίσως φοβάται ο κόσμος να πάει να δουλέψει σε τέτοιους τόπους γιατί είναι αποτρεπτικό, αλλά και το κατάστημα το ίδιο μπορεί να μην βγάζει πολλά λεφτά για να δώσει ψηλούς μισθούς. Είναι αλυσίδα ουσιαστικά η κατάσταση που επικρατεί».

Δειτε Επισης

Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία-Μέχρι και την Παρασκευή η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Γέφυρα για τον κόσμο της εργασίας τα σχέδια επιδότησης μισθού νέων πτυχιούχων
Αποκαλυπτήρια προτομής Επίτιμου Προέδρου Επιτροπής Πολυτέκνων Πάφου Λ. Τσέλεπου
Τη σημασία πολιτιστικής κληρονομιάς εξήρε η Κασσιανίδου στα εγκαίνια έργου Πύλης Πάφου
Η θέση της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης για τις πλατφόρμες πορνογραφικού υλικού-«Σε εξέλιξη θέσπιση νόμου»
Αυξήθηκαν και στα κατεχόμενα οι «παράνομοι μετανάστες»
Μ. Ευαγγέλου: Πολλαπλά οφέλη από την προσχολική εκπαίδευση
Σωρεία αδυναμιών και παραλήψεων εντόπισε για το Υπουργείο Γεωργίας η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εξήγγειλε «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της υγείας ο ΠτΔ-Έρχεται σειρά νομοθετημάτων
Η Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα η διάδοχος της Αναστασίας Παπαδοπούλου στη «Φωνή»