Κάθε γέννηση, τρεις εγγραφές αλλοδαπών-Έδωσε στοιχεία για Δημογραφικό ο Νουρής

Στοιχεία που προκάλεσαν αίσθηση ενώπιον της Ad Hoc Επιτροπής για το Δημογραφικό πρόβλημα, παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, θέλοντας να δείξει το μέγεθος του προβλήματος που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προωθούνται μέτρα για μείωση της υπογεννητικότητας-«Όχι» σε αύξηση επιδομάτων

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο Νίκος Νουρής, έδωσε μεταξύ άλλων στοιχεία για τις γεννήσεις την τελευταία εξαετία, λέγοντας πως αυτές ανέρχονται στις 73.399, εκ ων οποίων τα 53.915, είναι παιδιά που ήρθαν στον κόσμο από Ελληνοκύπριους γονείς, ενώ περίπου δεκατρείς χιλιάδες είναι παιδιά που γεννήθηκαν από αλλοδαπούς. Επίσης, 4571 παιδιά, είναι γόνοι Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι επέλεξαν να δηλωθούν στις Αρχές της Δημοκρατίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών, διαμήνυσε εξάλλου πως δεν είναι αρμόδιος να αναλύσει κατά πόσον οι γεννήσεις για την τελευταία εξαετία είναι ή όχι ικανοποιητικές, ωστόσο όπως ανέφερε για την ίδια περίοδο, στο Μητρώο Αλλοδαπών του ΥΠΕΣ, δηλώθηκαν 209.684 πρόσωπα. Ο συγκεκριμένος αριθμός είναι τριπλάσιος από τις γεννήσεις που είχαμε από το 2015 μέχρι το 2021. Εξάλλου, από τους 200 και πλέον χιλιάδες αλλοδαπούς, οι 121,615 ήταν από τρίτες χώρες, ενώ οι υπόλοιποι ήταν Ευρωπαίοι πολίτες.

Ξεκαθάρισε επίσης πως το μόνο στοιχείο που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, είναι πόσοι από αυτούς αποχώρησαν από την Κύπρο, όμως αυτό είναι κάτι που πρέπει να διασταυρωθεί από την Αστυνομία.

«Κάναμε μια συντονισμένη προσπάθεια και εκμηδενίσαμε τους εικονικούς γάμους, περιορίσαμε τους εικονικούς φοιτητές, ενώ περιορίσαμε και τις θαλάσσιες ροές. Το μόνο που μένει τώρα είναι η πράσινη γραμμή. Όσοι πήγαν να ψέξουν τις ενέργειες μας στην πράσινη γραμμή, πρέπει να παραδεχθούν ότι υπάρχει πρόβλημα», διαμήνυσε ο κ. Νουρής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα μέτρα που προτείνει ο Νουρής για το μεταναστευτικό-Θα τα καταθέσει στο MED-5

Συνέλαβε περισσότερα ο πολίτης από την Ε.Ε.

Παράλληλα, ο υπουργός έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία, που αφορούν τα χρήματα που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Κύπρο, από το 2015 μέχρι σήμερα, λέγοντας πως αυτά ανέρχονται στα 105 εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια ώρα, όπως εξήγησε, από την τσέπη του φορολογούμενου πολίτη δόθηκαν 178 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2021 καταβλήθηκαν όπως είπε 135 εκατομμύρια, σε επιδόματα. «Το λέω αυτό για να δείξουμε το μέγεθος του προβλήματος. Δεν το λέω για πω ότι κακώς τα δώσαμε, αλλά για να δείξουμε το μέγεθος του προβλήματος».

Ο υπουργός υπενθύμισε εξάλλου ότι έγιναν εισηγήσεις στους MED-5, για τις θέσεις της Κύπρου επί του μεταναστευτικού, οι οποίες όπως είπε υιοθετήθηκαν, ενώ θα γίνουν διαβήματα να υιοθετηθούν και από το σύνολο χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εισηγήσεις αφορούν μεταξύ άλλων την επιτήρηση της πράσινης γραμμής, παρότι δεν αποτελεί σύνορο, την σύναψη συμφωνίας με χώρες για επιστροφή των υπηκόων τους και τρίτο τη συνδομή της Ε.Ε. για να επιστραφούν οι πολίτες που δεν δικαιούνται να παραμείνουν στην Κύπρο.

Κατήγγειλε ωστόσο, ότι υπάρχουν χώρες που έμμεσα δεν θέλουν τους υπηκόους τους να επιστρέψουν, φέρνοντας ως παράδειγμα συγκεκριμένη χώρα, την οποία δεν κατονόμασε και η οποία αρνήθηκε να δεχθεί πτήση επιστροφής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βαριές καταγγελίες στη Βουλή-Στοίβαγμα μεταναστών, αιμομιξίες και παρενοχλήσεις

Ανέβηκαν οι τόνοι για την «προίκα του μωρού»

Μετά τις αναφορές του Νίκου Νουρή δόθηκε ο λόγος στα υπουργεία που κλήθηκαν στην συνεδρία της Βουλής και τα οποία έθεσαν τις δικές τους θέσεις τόσο επί του δημογραφικού προβλήματος, όσο και επί του μεταναστευτικού.

Μεταξύ των αναφορών που ακούστηκαν ήταν ότι τα τελευταία χρόνια δόθηκε η «προίκα του μωρού», η οποία αποτελεί πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία με την Κύπρο, σε 2118 οικογένειες. Από αυτές τις οικογένειες, οι 837 ήταν Ελληνοκύπριοι και οι υπόλοιποι 1281 ήταν αλλοδαποί.

Η συγκεκριμένη αναφορά προκάλεσε τον εκνευρισμό βουλευτών της Επιτροπής, οι οποίοι ζήτησαν εξηγήσεις ως προς τον αριθμό των αλλοδαπών σε σχέση με τους Ελληνοκύπριους, με τον βουλευτή του ΔΗΚΟ Ζαχαρία Κουλία να λέει χαρακτηριστικά «σηκώνονται οι τρίχες της κεφαλής μου με αυτά που ακούω»…

Σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της συνεδρίας ο πρόεδρος της Επιτροπής Λίνος Παπαγίαννης, τόνισε ότι τα στοιχεία που παρατέθηκαν ενώπιον τους, αντικατοπτρίζουν το μέγεθος του προβλήματος.

Σημείωνεται ότι η συνεδρία ολοκληρώθηκε με απόφαση όπως συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα και πάλι στην παρουσία του Νίκου Νουρή, ώστε να τεθούν ερωτήματα από τους βουλευτές.

Δειτε Επισης

Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Πάνω από μέσο όρο ΕΕ η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Πάνω από μισό εκατομμύριο τα συμψηφισμένα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας