Βαριές καταγγελίες στη Βουλή-Στοίβαγμα μεταναστών, αιμομιξίες και παρενοχλήσεις

Σοβαρότατες καταγγελίες κατά μεταναστών, αλλά και Κύπριων οι οποίοι εκμεταλλεύονται τα πρόσωπα που έρχονται στη χώρα, για να θησαυρίσουν, ακούστηκαν στην Ad Hoc Επιτροπή για το Δημογραφικό πρόβλημα, στη Βουλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα κίνητρα στο τραπέζι για μείωση της υπογεννητικότητας-Πονοκέφαλος οι αριθμοί

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, η οποία εξέταζε το θέμα του μεταναστευτικού, ακούστηκαν από τους βουλευτές, βαρύτατες κατηγορίες, όπως για παράδειγμα από τον βουλευτή του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπο Πάζαρο, ο οποίος αναφέρθηκε σε τρεις διαφορετικούς χώρους στην Πάφο, ιδιοκτησία του ιδίου προσώπου, στους οποίους στοιβάζονται μετανάστες, για να παίρνει τα χρήματα που δίνει η Κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, σε έναν από αυτούς τους χώρους η χωρητικότητα είναι 130 άτομα και φιλοξενούνται πέραν των 400. Για το εν λόγω συγκρότημα, που βρίσκεται στη Χλώρακα, έγινε καταγγελία στο Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ ενημέρωσε πέντε φορές και τον Αρχηγό Αστυνομίας.

«Ήρθε η Αστυνομία μια φορά και πήρε δέκα με δώδεκα άτομα. Το θέμα όμως δεν είναι να έρθει μια φορά, αλλά να γίνεται συστηματικός έλεγχος, για να καταλάβουν τόσο οι μετανάστες, όσο και ο ιδιοκτήτης ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».

Σημείωσε επίσης πως ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης χρωστά στο Κοινοτικό Συμβούλιο Χλώρακας πέραν των 150 χιλιάδων ευρώ, με αποτέλεσμα να του αποκόψουν την παροχή νερού. «Παρόλα αυτά, μεταφέρει νερό με υδροφόρες και γεμίζει τα ντεπόζιτά του, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των διαμενόντων».

Απαντώντας στις καταγγελίες του κ. Πάζαρου, ο υποδιοικητής της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, Ιωάννης Σωτηριάδης, ανέφερε ότι «είναι πολύ γνωστό το πρόβλημα. Έγιναν έλεγχοι της Αστυνομίας και βρίσκονται ενώπιον Δικαστηρίου υποθέσεις, ενώ παράλληλα καταγγέλθηκε και ο ιδιοκτήτης, ο οποίος βρίσκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δημογραφικό και μεταναστευτικό τα πρώτα θέματα της Ad hoc Επιτροπής για το Δημογραφικό

Καταγγελίες για αιμομιξίες

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Λίνος Παπαγιάννης, κατήγγειλε ότι όπως του αναφέρθηκε από κρατικό νοσοκομείο, γυναίκες, κυρίως από τη Συρία γεννούν παιδιά που είναι προϊόν αιμομιξίας.

Ζήτησε παράλληλα στοιχεία για το τι συμβαίνει με τα επεισόδια που έλαβαν χώρα την προηγούμενη εβδομάδα στη Λακατάμια, όταν περίπου πενήντα αλλοδαποί μπούκαραν στο Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ο κ. Σωτηριάδης, διευκρίνισε ότι η υπόθεση διερευνάται.

Μεταξύ άλλων καταγγέλθηκε επίσης ότι στον αστυνομικό σταθμό Αγίας Νάπας, μέσα σε μόλις ένα Σαββατοκύριακο, έγιναν δεκατρείς καταγγελίες κατά Αφρικανών, από τουρίστριες οι οποίες δέχθηκαν παρενόχληση.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, αναφέρθηκε σε γκέτο που υπάρχουν σε διάφορες περιοχές, όπως είναι οι Άγιοι Ανάργυροι στη Λάρνακα, όπου αλλοδαποί μπαίνουν και προκαλούν ζημιές στο Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, την ίδια ώρα που οι Κύπριοι δεν μπορούν να μπουν στο κτίριο, λόγω φόβου.

Ο κ. Κουλίας έθεσε παράλληλα σειρά ερωτήσεων στους καλεσμένους, ζητώντας στατιστικά στοιχεία για γεννήσεις, αλλά και πόσοι μετανάστες φθάνουν στην Κύπρο, όπως επίσης και πόσες αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται τα τελευταία χρόνια.

Απορρίφθηκαν επτά χιλιάδες αιτήσεις σε οκτώ μήνες

Ο κ. Μιχάλης Μπέης εκ μέρους του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού, ανέφερε ότι παραχωρήθηκαν 9500 άδειες διεθνούς προστασίας. Την ίδια ώρα, σε ότι αφορά στις εθελούσιες και αναγκαίες επιστροφές, είπε πως το 2019 έγιναν 417 επιστροφές, το 2020 έγιναν 1042, ενώ φέτος για το πρώτο οκτάμηνο, είναι 1040.

Από το Τμήμα Ασύλου, τόνισαν πως φέτος απορρίφθηκαν ήδη επτά χιλιάδες αιτήσεις για άσυλο, ωστόσο προκύπτει κώλυμα αφού αρκετοί κάνουν έφεση και εντοπίζεται καθυστέρηση στην εκδίκαση της υπόθεσης από το Δικαστήριο.

Σε ερώτηση για το πόσοι Αφρικανοί μετανάστες βρίσκονται στην Κύπρο και γιατί, αφού δεν υπάρχει πόλεμος στις χώρες τους, απάντησαν πως οι πλείστοι, 2458 είναι από το Καμερούν, ακολουθεί το Κόνγκο με 1453 και τρίτη είναι η Νιγηρία με 1402.

Δειτε Επισης

Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Ανατροπή στο Ανώτατο της Ν. Υόρκης-Ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»