Τετάρτη 6 Ιουλ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Προωθούνται μέτρα για μείωση της υπογεννητικότητας-«Όχι» σε αύξηση επιδομάτων

  28/09/2021 14:23
Προωθούνται μέτρα για μείωση της υπογεννητικότητας-«Όχι» σε αύξηση επιδομάτων

Προωθούνται μέτρα για μείωση της υπογεννητικότητας-«Όχι» σε αύξηση επιδομάτων

  28/09/2021 14:23

Σειρά δράσεων για συμφιλίωση της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής προωθεί η κυβέρνηση, με στόχο την απάμβλυνση του προβλήματος της υπογεννητικότητας στην Κύπρο, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου,  τονίζοντας πως το σοβαρό αυτό πρόβλημα δεν λύνεται με επιδοματική πολιτική.

Η κ. Αιμιλιανίδου και η Υφυπουργός Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση παρευρέθηκαν στη συνεδρία της ad hoc επιτροπής για το Δημογραφικό της Βουλής, η οποία ζήτησε περισσότερες δράσεις για αντιμετώπιση της χαμηλής γεννητικότητας, που μαστίζει εδώ και χρόνια την Κύπρο, με τον δείκτη γονιμότητας να βρίσκεται στο 1,3, από τις χαμηλότερες θέσεις της ΕΕ.

«Μετά από μελέτες που έχουμε διεξάγει το βασικό πρόβλημα είναι η συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», ανέφερε η κ. Αιμιλιανίδου σε δηλώσεις της ύστερα από τη συνεδρία.

Οι δράσεις που προωθούνται για την επίτευξη της επαγγελματικής και οικογενειακής συμφιλίωσης, σημείωσε, αφορούν στη συμπερίληψη κονδυλίων στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για δημιουργία βρεφοκομικών σταθμών σε κοινότητες, το σχέδιο επιδότησης τροφείων σε βρεφοκομικούς σταθμούς για οικογένειες βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, η αύξηση της άδειας μητρότητας στους 5 μήνες αντί 4 μήνες για δεύτερο παιδί και στους έξι για τρίτο ή πρόσθετο παιδί, ενώ προς κατάθεση οδεύει το νομοσχέδιο για τη γονική άδεια, βάσει του οποίου και οι δύο γονείς δικαιούνται δύο μήνες πληρωμένης γονικής άδειας.

Σε ερώτηση αν μελετάται στόχευση ή αύξηση επιδομάτων για αντιμετώπιση του προβλήματος, ο Υπουργός Εργασίας είπε πως «τα επιδόματα, τα οποία υπάρχουν, πιστεύω ότι σε αυτό το στάδιο είναι ικανοποιητικά».

Σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας, αυτό που χρειάζεται είναι η ύπαρξη βρεφοκομικών σταθμών, ολοήμερα σχολεία, κάτι για το οποίο το Υπουργείο βρίσκεται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας, έτσι ώστε οι επαγγελματικές υποχρεώσεις να μην αποτελούν αντικίνητρο για την τεκνοποίηση.

«Εκείνο το οποίο προσπαθούμε είναι να μην εγκλωβίζουμε πρόσωπα σε επιδοματικές πολιτικές. Κάποια από τα επιδόματα, παραδείγματος χάριν, το ΕΕΕ είναι μία μεταβατική περίοδος μέχρι κάποιος που είναι ικανός και διαθέσιμος να βρει εργασία», είπε, σημειώνοντας ότι η πλειονότητα των δικαιούχων του ΕΕΕ αφορούν σε άτομα με αναπηρία ή πρόσωπα τρίτης ηλικίας.

Ενημερώνοντας την επιτροπή, η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως το θέμα του δημογραφικού εξετάζεται από τον Εθνικό Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής, υπό την προεδρία της και με τη συμμετοχή των Υπουργείων Παιδείας, Υπουργείου Οικονομικών και Υπουργείου Εργασίας, και οικογενειακές οργανώσεις και άτομα τρίτης ηλικίας. Είπε πως ο Φορέας θα συνεδριάσει εκ νέου για τον καταρτισμό του νέου σχεδίου 2022- 2023.

Υπενθύμισε επίσης ότι έχουν διορθωθεί κάποιες παραδοξότητες, όπως είπε, του παρελθόντος, όπως τα εισοδηματικά κριτήρια πολύτεκνων ασχέτως με τον αριθμό των παιδιών. Αυξάνεται €5.000 για το κάθε παιδί, επαναφέραμε το τιμητικό επίδομα μάνας, που καταργήθηκε το 2012 και προχωρήσαμε σε αρκετά μέτρα που ήταν εισηγήσεις των πολυτέκνων. Υπενθύμισε επίσης το σχέδιο για την «προίκα του μωρού» που αφορά σε άπορες οικογένειες.

Όπως είπε, με κονδύλια από το Σχέδιο Ανάκαμψης θα δημιουργηθούν 35 βρεφοκομικοί σταθμοί, ενώ προς το τέλος βρίσκεται και το νομοσχέδιο για επιδότηση τροφείων τόσο σε δημόσιους όσο και βρεφοκομικούς σταθμούς.

Έτσι, είπε, «θα μπορεί μια οικογένεια να έχει και το παιδί και το βρέφος της για να μπορεί να συνδυάζει την επαγγελματική με την οικογενειακή ζωή».

Προς διόρθωση το όριο του €1,2 εκατ. καταθέσεων για επίδομα τέκνου

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, η κ. Αιμιλινίδου είπε θα διορθωθεί το κριτήριο του €1,2 εκατ. καταθέσεων ακινήτων ή χρεογράφων, ενώ η αντίστοιχη πρόνοια για τους αιτητές του ΕΕΕ είναι στις €5.000, κάτι το οποίο η ίδια χαρακτήρισε ως «υπερβολικό»,

Εξάλλου, για το ΕΕΕ η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως σήμερα το 90% των δικαιούχων αφορούν σε άτομα με αναπηρίες και άτομα μεγάλης ηλικίας, ενώ το επίδομα αυτό αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό τέκνων.

«Δεν πιστεύω ότι η υπογεννητικότητα είναι θέμα επιδομάτων», είπε.

Ανθούση: €15 εκατ. για πολυδύναμα κέντρα

Η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασία Ανθούση είπε από την πλευρά της είπε το 2020 το 25% των κρατικών ενισχύσεων αφορά στη στήριξη οικογενειών και των παιδιών.

Όπως είπε, περιλήφθηκαν στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 15 εκατ. για δημιουργία πολυδύναμων κέντρων για παιδιά και κέντρα φροντίδας παιδιών, στη βάση χαρτογράφησης και πραγματικών αναγκών.

Είπε ακόμη πως επιχορηγούνται 60 προγράμματα σε βρεφοκομικούς σταθμούς με €1,6 εκατ. και απασχόληση παιδιών μετά το σχολείο με άλλο €1 εκατ.

Διαβεβαίωσε ότι οι πολιτικές οι οποίες διαμόρφωσε η κυβέρνηση και αντανακλώνται στις δράσεις θα ενισχυθούν με τη δημιουργία του Υφυπουργείου. «Έχουν γίνει πολλά και ο στόχος είναι να μπορέσουμε και εμείς στοχευμένα να βοηθήσουμε σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους στην διαμόρφωση πολιτών», είπε.

Θα ετοιμαστούν εισηγήσεις, δήλωσε ο πρόεδρος της ad hoc επιτροπής

Ο Πρόεδρος της ad hoc επιτροπής, βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, είπε πως η επιτροπή ήθελε να εξετάσει τις μέχρι τώρα δράσεις της Κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι θα ετοιμαστούν εισηγήσεις για συμπερίληψη στο πρόγραμμα δράσεις για τα επόμενα έτη.

«Θεωρώ ότι μέχρι σήμερα η Πολιτεία έχει αποτύχει να στηρίξει τις οικογένειες και τα νεαρά ζευγάρια και ο δείκτης γονιμότητας που βρίσκεται στο 1,3 το καταδεικνύει. Κανένα ευχολόγιο δεν πρόκειται να το βελτιώσει και αν δεν γίνουν πράξεις στο άμεσο μέλλον θα αντιμετωπίσουμε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα», είπε.

Λέγοντας πως προτιμούν να δούνε πράξεις και όχι μόνο εξαγγελίες, ο κ. Παπαγιάννης κατέληξε λέγοντας πως «η δική μας υποχρέωση είναι να διαφυλάξουμε ότι οι Έλληνες της Κύπρου δεν θα γίνουν μειονότητα σε αυτό τον τόπο».

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Οργάνωσης Πολυτέκνων Ντίνος Ολύμπιος ανέφερε ότι μετά την ενηλικίωση 2 παιδιών οι πολύτεκνοι χάνουν τη φοιτητική χορηγία, κάτι που σημαίνει απώλεια της πολυτεκνικής ιδιότητας και ζήτησε όπως αυτό διορθωθεί.

Εκ μέρους της ΣΕΚ ο Ανδρέας Καρύδης ζήτησε όπως διορθωθεί η «στρέβλωση» που αφορά στην εξέταση μόνο των περιουσιακών στοιχείων και όχι των δανείων ενός νοικοκυριού όταν ο κρατικές υπηρεσίες εξετάζουν την αίτηση για ένα επίδομα. Ζήτησε επίσης όπως ενόψει φορολογικής μεταρρύθμισης εξετάζεται το μέγεθος μιας οικογένειας.

Θέματα από βουλευτές

Βουλευτές έθεσαν το θέμα των γραφείων ευημερίας και του συνωστισμού που προκαλείται λόγω των πολλών μεταναστών, αλλά και την «ευκολία» με την οποία δίνονται επιδόματα στους αιτητές ασύλου.

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ, ο Πρόδρομος Αλαμπρίτης τόσο στις δηλώσεις όσο και μιλώντας ενώπιον της επιτροπής είπε πως έγιναν πολλά και χαιρέτισε την εξαγγελία για πληρωμένη άδεια και στους δύο γονείς, λέγοντας ότι ήταν μια κοινωνική απαίτηση εδώ και χρόνια.

«Πρέπει να βρούμε τους τρόπους ώστε να συμφιλιώσουμε την οικογενειακή και επαγγελματική ζωή», είπε.

Ο Χαράλαμπος Πάζαρος ζήτησε όπως εξεταστούν οι χορηγίες που δίνονται σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), ενώ μίλησε για την ανισότητα των Κυπρίων έναντι των μεταναστών.

Ο Παύλος Μυλωνάς εκ μέρους του ΔΗΚΟ, αναφέρθηκε σε ευκολία με την οποία δίνονται επιδόματα στους αιτητές ασύλου ενώ δεν γίνεται το ίδιο με μια οικογένεια που αιτείται φοιτητική χορηγία, ενώ ο Ζαχαρίας Κουλίας ζήτησε όπως αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τον συνωστισμό μεταναστών στα επαρχιακά γραφεία ευημερίας.

ΕΚ μέρους της ΔΗΠΑ, ο Άντης Τρυφωνίδης χαρακτήρισε ως ωρολογιακή βόμβα την υπογεννητικότητα και μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι σε σχέση με την φροντίδα των παιδιών τους, την οποία αναθέτουν στους υπερήλικες γονιούς τους.

Απαντώντας η Υπουργός Εργασίας είπε πως τα επιδόματα σε αιτητές ασύλου αποτελούν διεθνείς υποχρεώσεις, για να τονίσει ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί οι τομείς εργασίας για αιτητές ασύλου.

«Κάνουμε τεράστια προσπάθεια έτσι ώστε (οι αιτητές) να στέλνονται σε εργασία αντί σε επιδοματική πολιτική», είπε.

Σημείωσε πως για πάρει επίδομα ένας αιτητής εργασίας πρέπει να εγγραφεί ως άνεργος. «Όταν γραφτούν και υπάρχουν αιτήματα (για εργοδότηση), που έχουμε πολλά, στέλνουμε και αιτητές για εργασία. Οποιοσδήποτε αρνηθεί εργασία την οποία είναι ικανός να κάνει, κόβονται τα επδόματα, είτε αφορά το ΕΕΕ είτε το επίδομα αιτητή πολιτικού ασύλου», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας