Οι τρεις εστίες που… αναζωπυρώνουν την πανδημία-Πορεία σε θολά νερά

Όσο περνούν οι μέρες, τόσο εντείνεται η ανησυχία για την πορεία της πανδημίας. Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών, παρά την πτώση του αριθμού των κρουσμάτων που εντοπίζονται, δεν δίνουν ξεκάθαρη εικόνα αφού υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στο ποσοστό θετικότητας. Αυτό έχει σχέση και με την αυξομείωση των τεστ που διενεργούνται καθημερινά, λόγω της κατάργησης του δωρεάν προγράμματος των rapid test, για τα άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα.

Οι εστίες ανησυχίας αυξάνονται, με τις ελπίδες να εναποτίθενται στους εμβολιασμούς, που έχουν πάντως αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες και αφορούν σε όλα τα ηλικιακά στρώματα του πληθυσμού. Ο στόχος είναι μέχρι φθινόπωρο, να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 82% του πληθυσμού, που είναι το όριο που έχει τεθεί για την ανοσία του πληθυσμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τέσσερις θάνατοι και 525 νέα κρούσματα-Νέο ρεκόρ διασωληνωμένων ασθενών

Οι τρεις μεγάλες εστίες ανησυχίας

Η πιο μεγάλη ανησυχία αυτή τη στιγμή, προέρχεται από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που συνεχίζουν να δέχονται τεράστιες πιέσεις, σπάζοντας το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.

Η κατάσταση στις ΜΕΘ είναι άκρως οριακή και ανησυχητική, με δεδομένο μάλιστα πως είναι πλήρεις και οι κλίνες εντατικής των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Χθες οι νοσηλείες στις κλίνες εντατικής έσπασαν κάθε ρεκόρ, αφού έφτασαν στους 51 οι ασθενείς με covid, εκ των οποίων οι 48 είναι διασωληνωμένοι. Επιπρόσθετα νοσηλεύονται σε μία από τις τρεις ΜΕΘ και ασθενείς που πάσχουν από άλλες ασθένειες.

Όπως γίνεται αντιληπτό έχουν στενέψει επικίνδυνα τα περιθώρια, με τον σκληρό δείκτη της πανδημίας, να κτυπά εδώ και μέρες, από το πιο ευαίσθητο τμήμα των νοσοκομείων μας.

«Υπάρχει σχέδιο δράσης που είναι σε πλήρη εξέλιξη και προνοεί ανάπτυξη πέραν των 300 κλινών και 65 κλίνες ΜΕΘ. Όσα προνοούνται, υλοποιούνται», ανέφερε στον REPORTER ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ.

Η κατάσταση προκαλεί πονοκέφαλο στο Υπουργείο Υγείας, με τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα να συγκαλεί χθες σύσκεψη με αξιωματούχους του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο περεταίρω αύξησης κλινών στις ΜΕΘ.

Πηγές από το Υπουργείο, ανέφεραν πως ο στόχος είναι να ανοίξει άμεσα και η ΜΕΘ4 του νοσοκομείου, που είχε δημιουργηθεί για να μεταφέρονται όσοι ασθενείς αποσωληνώνονται.

Δεκάδες κρούσματα σε οίκους ευγηρίας

Η δεύτερη πηγή ανησυχίας για τις αρμόδιες υπηρεσίες, είναι η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων σε γηροκομεία και άλλες κλειστές δομές, όπου υπάρχουν άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Τις τελευταίες δεκαέξι ημέρες εντοπίστηκαν πάνω από 85 θετικά περιστατικά σε οίκους ευγηρίας, τα πλείστα ανάμεσα σε ηλικιωμένους ένοικους (σ.σ τα περισσότερα σε Λάρνακα και Λευκωσία). Επιπρόσθετα εντοπίστηκαν και 33 κρούσματα, που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, σε κλειστές δομές.   

Αν και είναι υψηλό το ποσοστό εμβολιασμών σε κλειστές δομές, υπάρχει μεγάλη αγωνία για τα κρούσματα, αφού πρόκειται για άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ενώ υπάρχει και αριθμός από αυτούς που είναι ανεμβολίαστοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:«Λέει ‘γιατρέ επάτησα την, εμετάνιωσα το'… Μετά οι οικείοι τους ψάχνουν εμβόλιο»

Ανησυχία για νέα έξαρση

Η τρίτη εστία ανησυχίας, που είναι αυτή που πυροδοτεί τις δύο προηγούμενες, είναι τα ανεμβολίαστα άτομα, ανάμεσα στα οποία υπάρχουν και αρνητές της νοσηρότητας του ιού, που δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο προστασίας. Λόγω της πολύ μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα, μάλιστα, η διασπορά μπορεί να λάβει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μεγάλες διαστάσεις, αφού κάθε άτομο που μολύνεται μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε πολύ περισσότερα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας βαδίζει σε θολά νερά, με αβέβαιη τη συνέχεια. Το ενδεχόμενο της επιβολής έκτακτων περιοριστικών μέτρων δε, εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να αποκλειστεί και να φύγει από το τραπέζι, λόγω του κινδύνου που διατρέχει το σύστημα υγείας. Επιπρόσθετα, μπορεί να έπεσαν κάτω από τα 1000 τα κρούσματα, ωστόσο η χώρα μας συνεχίζει να είναι στο βαθύ κόκκινο, του χάρτη επικινδυνότητας του ECDC και να καταγράφει τα χειρότερα επιδημιολογικά δεδομένα της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Απεβίωσε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Κυριάκος Νικολέττης
Αναβιώνουν τα έθιμα την Κυριακή της ελιάς στα χωριά της Πάφου
Crash test για το ΥΠΑΝ οι τελικές εξετάσεις-Κρίνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών
Σταθεροποιήθηκαν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων-Χωρίς «παρενέργειες» οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή
Αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο