«Ο μέσος όρος σε ΜΕΘ είναι τα 58, έχει βαριά περιστατικά… Το 90% ανεμβολίαστοι»

Κορυφώνεται η αγωνία για την κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που εδώ και μέρες, είναι σε οριακά σημεία λόγω της αύξησης των ασθενών με covid, οι οποίοι δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή. Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών στις ΜΕΘ, έχει πέσει σημαντικά, με το 90% από αυτούς να είναι, σύμφωνα με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, ανεμβολίαστοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δύσκολα 24ωρα, λεπτές ισορροπίες-Στα όρια τους και οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα

Χθες οι νοσηλείες στις ΜΕΘ του Νοσοκομείου Λευκωσίας, έσπασαν νέο αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, εντείνοντας την ανησυχία. Συνολικά νοσηλεύονται 50 ασθενείς με covid, οι 45 εκ των οποίων είναι διασωληνωμένοι. Επιπρόσθετα σε μία από τις τρεις ΜΕΘ του νοσοκομείου, που είναι σε πλήρη λειτουργία, νοσηλεύονται άλλοι πέντε ασθενείς.

«Νοσηλεύεται ένας μεγάλος αριθμός ασθενών στις ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Έχουμε σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Ήταν κάτι που αναμέναμε, επειδή οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, δέχονται τελευταίες ασθενείς και τελευταίες δίνουν εξιτήρια» ανέφερε στον REPORTER, o εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, προσθέτοντας πως, μέχρι στιγμής, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το πλάνο του ΟΚΥπΥ, μπορούν να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ ταυτόχρονα 65 ασθενείς, ενώ πλήρεις είναι και οι 35 κλίνες εντατικής στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. 

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, αναφέρει πως θα αναπτύσσει κλίνες στις ΜΕΘ, ανάλογα με τις ανάγκες. «Δεν θα αφεθεί κανένας συνάνθρωπός μας, χωρίς την πρέπουσα ιατρική φροντίδα, αλλά πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχουν απεριόριστοι πόροι. Ένα σύστημα υγείας έχει τα όριά του και για να μην το φέρουμε σε αυτά, θα πρέπει να κάνουμε όλοι εκείνο που οφείλουμε στον εαυτό μας, στην οικογένειά μας και στην κοινωνία, δηλαδή να προχωρήσουμε στον εμβολιασμό».

Όπως ανέφερε η κατάσταση της υγείας των περισσότερων ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, είναι κρίσιμη. «Τα περισσότερα περιστατικά είναι πολύ βαριά και χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, είναι πολύ βαριές πνευμονίες και αναπνευστικές ανεπάρκειες. Γίνεται τεράστια προσπάθεια από τους γιατρούς μας και τους νοσηλευτές μας, για να τους κρατήσουν στη ζωή».

Η διάμεση ηλικία των ασθενών στις ΜΕΘ, έχει πέσει αισθητά σε σχέση με τα προηγούμενα πανδημικά κύματα. Σύμφωνα με τον ΟΚΥπΥ, το τελευταίο διάστημα έπεσε κάτω από τα 58 έτη (σ.σ 57,6 έτη) με τους πλείστους ασθενείς, να είναι μεταξύ 40 και 60 ετών. «Τα περισσότερα από αυτά τα άτομα, είναι ανεμβολίαστα. Ελάχιστα άτομα στις ΜΕΘ είναι εμβολιασμένα. Αυτή τη στιγμή, ιστορικό εμβολιασμού, έχουν μόνο 5 άτομα. Το 90% δηλαδή στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, είναι άτομα ανεμβολίαστα».

Σημειώνεται ότι στα προηγούμενα τρία κύματα, ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών με covid στις ΜΕΘ ήταν γύρω στα 70 έτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Υπάρχουν άτομα 40 και 46 ετών, με ανήλικα παιδιά, που παλεύουν για τη ζωή»

Ο ΟΚΥπΥ, απηύθυνε έκκληση στον κόσμο να τηρεί τα μέτρα και να προχωρήσει στον εμβολιασμό, που είναι το μοναδικό όπλο που υπάρχει, αυτή τη στιγμή, για αντιμετώπιση της πανδημίας. «Οι μελέτες δείχνουν ότι ένα άτομο πλήρως εμβολιασμένο, έχει προστασία από βαριά νόσηση μέχρι 99% και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό, αφού και να νοσήσει κάποιος το πιθανότερο είναι να μην χρειαστεί νοσηλεία και ούτε να μπει σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αυξημένη κίνηση στις υπεραγορές το Πάσχα, αλλά όχι σε άλλα καταστήματα λιανικής
Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στη δημοσιογράφο Γεωργία Ψαριά
Νέες προκλήσεις από «υπεξ», τα ρίχνει στους Ε/κ για τη συμφόρηση στο οδόφραγμα Αγίου Δομέτιου
Σ. Κυριακίδου: Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να σπάσει η προκατάληψη για τα οροθετικά άτομα
Παρέμβαση υπ. Οικονομικών για καταβολή συντάξεων ζητούν έξι πρώην στελέχη του ΡΙΚ
Καταγράφονται ζημιές από την χαλαζόπτωση στην Πιτσιλιά-«Θα δοθεί αποζημίωση αν χρειάζεται»
ΠΑΣΥΞΕ: Χαμηλότερες του περσινού καλοκαιριού οι πληρότητες όμως αυτό μπορεί να ανατραπεί
Αυξημένη ροή ασθενών στα ΤΑΕΠ τις γιορτές του Πάσχα
Νέες κενές θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-H πρόγνωση της Μετεωρολογικής