«Λέει ‘γιατρέ επάτησα την, εμετάνιωσα το'… Μετά οι οικείοι τους ψάχνουν εμβόλιο»

Οι αποκαρδιωτικές εικόνες στα νοσοκομεία της Κύπρου, όπου νοσηλεύονται σχεδόν 300 ασθενείς με κορωνοϊό, προκαλούν ανησυχία. Γιατροί και νοσηλευτές δίνουν εδώ και μέρες μεγάλη μάχη, ειδικά στις ΜΕΘ όπου οι νοσηλείες έσπασαν κάθε ρεκόρ. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σχεδόν το 90% των ασθενών που δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή, είναι ανεβολίαστοι. Οι 15 ασθενείς είναι κάτω των 50 ετών.

Οι μαρτυρίες γιατρών, για τις αντιδράσεις σοβαρά νοσούντων ασθενών, όταν συνειδητοποιήσουν ότι εάν εμβολιάζονταν, η πορεία της υγείας τους ενδεχομένως να ήταν πολύ διαφορετική, πληθαίνουν τις τελευταίες ώρες.

«Την ώρα που μπαίνει κάποιος σε μια μονάδα νοσοκομείου, δυσκολεύεται να αναπνεύσει και μπαίνει στον αναπνευστήρα για να του δοθεί οξυγόνο με πίεση, συνειδητοποιώντας ότι αυτό το πράγμα θα μπορούσε να μην το περάσει εμβολιάζοντας τον εαυτό του, μετανιώνει. Είναι συγκλονιστικό να ρισκάρονται ζωές με αυτόν τον τρόπο», ανέφερε ο ιδιώτης πνευμονολόγος Χάρης Αρμεύτης, ο οποίος προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Νοσοκομείο Λεμεσού.

«Συνειδητοποιεί κάποιος ότι αλλάζουν τα δεδομένα και λέει “επάτησά την, εμετάνιωσα το και μακάρι να έβαζα το εμβόλιο. Διερωτώμαι. Αξίζει τον κόπο να περάσει κάποιος έναν τέτοιο γολγοθά, όταν θα μπορούσε να εμβολιαστεί και εάν θα το περνούσε να το περνούσε σπίτι του με τα παιδιά του;».

Όπως είπε, όλοι μετανιώνουν που δεν εμβολιάστηκαν όταν εισαχθούν στο νοσοκομεία. «Είτε το παραδεχθούν, είτε όχι, μετανιώνουν επειδή ταράζεσαι ως άνθρωπος, όταν βλέπεις άτομα να μπαίνουν στη ΜΑΦ και δεν μπορούν να αναπνεύσουν και κάποιοι  διασωληνώνονται για να μεταφερθούν στην εντατική».

Σημείωσε δε, ότι μετά την μεταφορά κάποιου ασθενή, τα μέλη της οικογένειάς του συνήθως σπεύδουν να εμβολιαστούν. «Μετά που γίνεται αυτό, οι οικείοι τους ψάχνουν να βρουν εμβόλια, αλλά είναι αργά γι’ αυτόν που θα νοσήσει. Συνέχεια ακούμε αυτό το πράγμα, αλλά εννοείται πως εμείς οι γιατροί, δεν θα πούμε εμείς στον ασθενή γιατί δεν εμβολιάστηκε, την ώρα που έχει ανάγκη τη βοήθειά μας. Όμως το βλέπουμε. Κάποιοι έχουν την τόλμη να παραδεχθούν  ότι μετάνιωσαν και κάποιοι θα μείνουν στη σιωπή τους. Όταν σου λέει ένας άνθρωπος 40 χρονών ‘γιατρέ επάτησα την’,  έππεσα έξω, έπρεπε να εμβολιαστώ…».  

Ο κ. Αρμεύτης ανέφερε πως η κατάσταση στα νοσηλευτήρια είναι πολύ δύσκολη. «Πολλές φορές βρίσκεις κρεβάτι, επειδή κάποιος πεθαίνει. Δεν είναι απεριόριστος ο αριθμός κρεβατιών και προσωπικού. Βλέπουμε μία κατάσταση να εξελίσσεται και στην ουσία δεν υπάρχει κάποια παρέμβαση. Ο Θεός να μας βοηθήσει, να μειωθούν από μόνα τους τα περιστατικά».

«Κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν οπαδούς»

Είπε ακόμη ότι κάποιοι ασθενείς πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης και ξέσπασε κατά γιατρών, λέγοντας πως «το να είσαι γιατρός, να μην ακολουθείς την επιστήμη και να συμβουλεύεις ασθενείς να μην εμβολιαστούν και αυτοί να οδηγούνται στη ΜΑΦ και μετά στη ΜΕΘ και κάποιοι να χάνουν τη ζωή τους, τότε είσαι ηθικός αυτουργός αυτών των θανάτων. Είτε αντέχουμε να το ακούμε, είτε δεν το αντέχουμε έτσι είναι....».

Όπως πρόσθεσε έχει μεγάλη ευθύνη για το τι συμβαίνει η επιστημονική κοινότητα της Κύπρου και ειδικά ο ΠΙΣ, που ανέχθηκε αυτούς που λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. «Είναι μία η σύσταση και έτσι λειτουργεί η επιστήμη. Εάν ο καθένας εξέφραζε την προσωπική του άποψη και να μην είναι υπόλογος για τις επιπτώσεις, τότε λυπούμαι… Γίνεται να μου λέει εμένα ο ασθενής “μου είπε ο γιατρός να μην εμβολιαστώ” και μετά να χαροπαλεύει… Εάν θέλουμε να καταργήσουμε την επιστήμη για να δημιουργήσουν κάποιοι οπαδούς, συγνώμη αλλά αυτό δεν είναι ιατρική».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Υφ: Τουρισμού: Μνημείο πολιτιστικής κληρονομίας το έργο του Μιχάλη Κακογιάννη
Πρόγραμμα εντοπισμού ελλείψεων στην ψυχική υγεία στην ΕΕ ανακοίνωσε η Κυριακίδου
Βανδάλισαν την προτομή του Γρίβα Διγενή στη Λευκωσία (pic)
Αυτές είναι οι 25 καλύτερες παραλίες στην Ευρώπη-Ανάμεσα τους τρεις Κυπριακές
Εικόνα ντροπής από στάση λεωφορείου στην Πάφο-Γιαγιά ξαπλωμένη στο έδαφος
Σε διαθεσιμότητα καθηγητής μετά από καταγγελία ότι φίλησε μαθήτρια στο στόμα
Μέχρι 14 Ιουνίου οι αιτήσεις παροχής νομικών υπηρεσιών για εκπροσώπηση παιδιών
Στις 34 οι περιπτώσεις γονικής αποξένωσης στην Κύπρο-Ενίσχυση υπηρεσιών με άλλους τέσσερις λειτουργούς
Στο 33,7% η πληρότητα των ξενοδοχείων στα κατεχόμενα το πρώτο τρίμηνο φέτος
Εκστρατεία «Safe2Eat» 2024 για την ασφάλεια των τροφίμων