Δύσκολα 24ωρα, λεπτές ισορροπίες-Στα όρια τους και οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα

Με τη Κυβέρνηση να έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στην ανοσία του πληθυσμού από τους εμβολιασμούς, που εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί περί τα τέλη Σεπτεμβρίου και το χρόνο να μετρά αντίστροφα στις ΜΕΘ, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, συνεχίζεται η μάχη με το τέταρτο πανδημικό κύμα, που απειλεί να αλλάξει τον σχεδιασμό που έχει γίνει εντός Αυγούστου.

Κι αυτό επειδή δοκιμάζονται επικίνδυνα τα όρια στον λεγόμενο σκληρό σκληρό δείκτη της πανδημίας, που κτυπά καμπανάκι όταν προσεγγιστούν τα επικίνδυνα όρια. Οι νοσηλείες στις ΜΕΘ για covid, συνεχίζουν να είναι 49, με 41 συνανθρώπους μας να είναι διασωληνωμένοι και να δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή. Επιπρόσθετα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και πέντε ασθενείς, που δεν πάσχουν από κορωνοϊό. 

Στον ΟΚΥπΥ, που έχει υπό τον έλεγχό του τα δημόσια νοσηλευτήρια, έχουν αναφέρει πολλές φορές, ότι μπορούν να νοσηλεύσουν μέχρι και 65 άτομα στις ΜΕΘ, με το Υπουργείο Υγείας να προσπαθεί να βρει τροπο ώστε να αναπτυχθούν και άλλες κλίνες. Ήδη είναι σε προχωρημένο στάδιο η πρόσληψη 20 νοσηλευτών εντατικής, με στόχο να γίνει κατορθωτό, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, το άνοιγμα και άλλων κλινών σε ΜΕΘ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:  Εντείνεται η αγωνία για τις νοσηλείες στις ΜΕΘ-«Σπάσαμε κάθε προηγούμενο ρεκόρ»

Στα όριά τους οι κλίνες ΜΕΘ στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια

Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στα νοσηλευτήρια του ιδιωτικού τομέα από την άλλη είναι 35, όπως ανέφερε στον REPORTER ο Δρ. Μάριος Καραϊσκάκης, Πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ, σημειώνοντας πως είναι πλήρεις, λόγω και της μεταφοράς, από τα δημόσια, ασθενών που χρήζουν εντατικής θεραπείας και δεν πάσχουν από κορωνοϊό.

«Ο ιδιωτικός τομέας, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα όριά του σ’ ότι αφορά στις κλίνες εντατικής και γίνεται μεγάλος αγώνας για να κρατηθεί η επάρκεια σε σημείο που να μπορεί να βοηθήσει. Η κάθε κλίνη που απελευθερώνεται, δίνεται αμέσως, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια πλέον, ούτε στον ιδιωτικό τομέα. Σχεδόν είναι 100% η πληρότητα στις ΜΕΘ», υπέδειξε ο Δρ. Καραϊσκάκης.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ, σημειώνοντας ότι η συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΥπΥ είναι πολύ καλή, θα είναι δύσκολο να συμβάλουν με μεγαλύτερους αριθμούς σε κλίνες ΜΕΘ τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

«Πλέον μπορούμε να βοηθήσουμε μόνο σε κοινά κρεβάτια», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει επιπρόσθετα πρόβλημα στελέχωσης στα ιδιωτικά, αφού δεν υπάρχει επάρκεια νοσηλευτικού προσωπικού.

Σημειώνεται πως ένα από τα πιο «άκαμπτα» όρια στις ΜΕΘ, είναι ο αριθμός του εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που έχει ειδική εκπαίδευση για τις εντατικές. «Δεν μπορεί να μπει ο οποιοσδήποτε στις εντατικές και να αρχίσει να ασχολείται με τους αρρώστους. Είναι ειδική κατηγορία ασθενών και θέλουν ειδική μεταχείριση από το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό», υπέδειξε ο κ. Καραϊσκάκης σημειώνοντας ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι πολύ δύσκολες για το σύστημα υγείας.

«Αξιολογείται η κατάσταση»

Οι πολύ λεπτές, πλέον, ισορροπίες στο σύστημα υγείας και το ενδεχόμενο να βρεθούμε μπροστά στο χείριστο σενάριο, είναι κάτι που αξιολογείται στο Υπουργείο Υγείας.

«Η κατάσταση αξιολογείται καθημερινά και παίρνουμε όποια μέτρα χρειαστεί να πάρουμε. Ανάλογα με τα προβλήματα, βρίσκουμε λύσεις», δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας, ερωτηθείς εάν η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει έκτακτα μέτρα εάν οι νοσηλείες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, φτάσουν στον μέγιστο διαθέσιμο αριθμό.

Ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων σε οίκους ευγηρίας

Μια άλλη πηγή ανησυχίας, είναι η αύξηση της ηλικίας των νοσηλευόμενων ασθενών, που είναι και η πιο ευάλωτη, στον ιό, ομάδα. Το τελευταίο διάστημα, άρχισαν να καταγράφονται πάλι συρροές κρουσμάτων σε οίκους ευγηρίας και μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη, μία 86χρονη απεβίωσε πριν προλάβει να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο.  

Αυτό φέρνει στο προσκήνιο ξανά τη συζήτηση για την χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, που για διάφορους λόγους, έχουν μειωμένα αντισώματα. Ήδη η Σουηδία και η Γερμανία ανακοίνωσαν πως θα χορηγήσουν ενισχυτική δόση, με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να ετοιμάζεται να προβεί σε συστάσεις επί του θέματος.

Εν αναμονή της απόφασης του ΕΜΑ, άρχισαν να γίνονται προετοιμασίες και στην Κύπρο, προκειμένου να καθοριστεί η διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Χθες ο υπουργός Υγείας, είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Καινοτομίας και μεταξύ άλλων, συζήτησαν τις δυνατότητες της Πύλης Εμβολιασμού σε περίπτωση που ανάψει το πράσινο φως για χορήγηση τρίτης δόσης από τον ΕΜΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεπεράσαμε το ένα εκατομμύριο εμβόλια-Ο στόχος για την ανοσία του πληθυσμού

Αισιόδοξα στοιχεία για τους εμβολιασμούς  

Μέσα στην αβεβαιότητα και την ανησυχία, που έχει προκαλέσει η πολύ μεταδοτική μετάλλαξη Δελτα, υπάρχουν και καλά νέα, τα οποία προέρχονται από το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Xθες ξεπεράσαν τους 1 εκατομμύριο οι εμβολιασμοί στην Κύπρο (σ.σ και με τις δύο δόσεις) και ανακοινώθηκε το ποσοστό που εκτιμάται πως θα πετύχει ανοσία του πληθυσμού. Αυτό οριοθετήθηκε από τους ειδικούς στο 82%, με τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα να αναφέρει πως θα επιτευχθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου με την πρώτη δόση και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και με τις δύο.

Με βάση τα στοιχεία, το ποσοστό εμβολιασμού με την 1η δόση μέχρι χθες ήταν στο 74,5% και οι πλήρως εμβολιασμένοι έφτασαν σε ποσοστό 66,6%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία