Διχάζουν οι εμβολιασμοί παιδιών, έκτακτη σύσκεψη ειδικών-Η απόφαση στο Υπουργικό

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες τόσο στο Υπουργείο Υγείας, όσο και στη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή (ΣΕΕ), προκειμένου να ετοιμαστούν οι προτάσεις που θα οδηγηθούν ενώπιον του Υπουργικού συμβουλίου, που συνεδριάζει αύριο Παρασκευή στις 9:30 το πρωί. Κι ενώ οι πλείστες έχουν σχεδόν «κλειδώσει», όπως αυτή της αυστηροποίησης του SafePass, που θα χρησιμοποιείται πλέον σχεδόν παντού, παραμένει ανοικτό το θέμα των εμβολιασμών παιδιών.

Η ΣΕΕ, ανάμεσα στην οποία υπάρχουν δύο σχολές σκέψης, συνεδριάζει απόψε εκτάκτως στην παρουσία και της Παιδιατρικής Εταιρείας, προκειμένου να ετοιμάσει εισήγηση για το θέμα. Το Υπουργείο Υγείας, επιθυμεί να αρχίσουν οι εμβολιασμοί παιδιών άνω των 12 ετών, προκειμένου να θωρακιστούν οι μαθητές πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ακολουθώντας την εισήγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Σημειώνεται ότι ο ΕΜΑ, έχει ανάψει ήδη το πράσινο φως για χορήγηση του εμβολίου της Pfizer και της Moderna σε παιδιά άνω των 12 ετών.

Ωστόσο, κάποιοι επιστήμονες έχουν επιφυλάξεις, όπως η Δρ. Μαρία Κολιού η οποία, εκφράζοντας δημόσια τη θέση της, έχει προτείνει σε αυτό το στάδιο να αρχίσουν οι εμβολιασμοί για τους εφήβους άνω των 15 ετών, μέχρι να συλλεχθούν κι άλλα δεδομένα από τους εμβολιασμούς παιδιών σε άλλες χώρες και από τις κλινικές μελέτες. Με αυτή την πρόταση συντάσσονται και άλλοι επιστήμονες, με κάποιους άλλους να προκρίνουν την θέση του Υπουργείου Υγείας.

Εκτός απροόπτου πάντως, αύριο ενώπιον του Υπουργικού θα παρουσιαστεί πρόταση για τους εμβολιασμούς παιδιών, με το θέμα της χορήγησης τρίτης δόσης σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού να παραπέμπεται σε μεταγενέστερο στάδιο, μέχρι να αποφανθεί ο ΠΟΥ και ο ΕΜΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έρχεται αυστηροποίηση του SafePass-Στο Υπουργικό και οι εμβολιασμοί παιδιών

Σφίγγει ο κλοιός στους ανεμβολίαστους

Στο Υπουργείο Υγείας εν τω μεταξύ, επεξεργάζονται σενάρια προκειμένου να αναχαιτιστεί το τέταρτο πανδημικό κύμα, που συνεχίζει να προκαλεί πιέσεις στο σύστημα υγείας, με πιο ανησυχητικές αυτές στις ΜΕΘ, όπου σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ νοσηλειών από την αρχή της πανδημίας.  

Το ενδεχόμενο αυστηροποίησης μέτρων, αν και εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να φύγει από το τραπέζι λόγω της κατάστασης στα νοσοκομεία, θεωρείται απομακρυσμένο, αφού η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί την επιβολή περιορισμών στην διακίνηση, μέσα στον Αύγουστο όπου οι περισσότεροι θα είναι διακοπές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, η πρόθεση του υπουργού Υγείας είναι να μεταφέρει ενώπιον του Υπουργικού πρόταση, η οποία θα καθιστά υποχρεωτική την προσκόμιση του SafePass σχεδόν παντού, αφού θα απαιτείται και σε χώρους όπου θα βρίσκονται ταυτόχρονα λιγότερα από 20 άτομα. Σύμφωνα με το ισχύον διάταγμα, όπου σε όποιο χώρο βρίσκονται 20 άτομα απαιτείται η προσκόμιση SafePass. Αυτός ο αριθμός αναμένεται να μειωθεί σε μονοψήφιο, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα, να συμπεριληφθούν και μικρότερες επιχειρήσεις στο διάταγμα.

Τα απανωτά κρούσματα σε οίκους ευγηρίας, εξάλλου, έκρουσαν καμπανάκι κινδύνου και η πρόθεση είναι η αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων. Παράλληλα αναμένεται να ζητηθεί από τους ανεμβολίαστους εργαζόμενοι στα γηροκομεία να προσκομίζουν πλέον αρνητικό τεστ κάθε 48 ώρες και μάλιστα με τη μέθοδο του PCR.

Στο τραπέζι υπάρχουν και άλλες προτάσεις που αφορούν στην αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων στα νοσοκομεία και στην εντατικοποίηση των ελέγχων για το SafePass σε χώρους υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι επιχειρήσεις διασκέδασης και κοινωνικές εκδηλώσει (σ.σ γάμοι και βαπτίσεις).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

BINTEΟ: Κάνουν τη νύχτα μέρα οι οπαδοί της Ομόνοιας 29ης
Καρογιάν: Κορυφαίος σταθμός η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Εκνευρισμός Χριστοδουλίδη για διαρροές από Εθνικό-«Κάποιοι δεν τηρούν αυτά που συμφωνούμε»
Επανέλαβε τη θέση του για αίτημα παύσης Ελεγκτή ο ΠτΔ-«Δεν διασυνδέομαι με καμία πλευρά, έτοιμος να καταθέσω αν κληθώ»
Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Η Ελλάδα αποχαιρέτησε με συγκίνηση και υπερηφάνεια την Ολυμπιακή Φλόγα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ