Το νομοσχέδιο για τις Παγκύπριες που ταράζει τα νερά και οι φωνές μαθητών

Φουρτουνιασμένο φαίνεται να είναι και πάλι το σκηνικό στον τομέα της παιδείας, λίγες ημέρες πριν τη λήξη των Παγκύπριων Εξετάσεων. Αυτό που ταράζει αυτή τη φορά τα νερά, είναι το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας και αφορά την επέκταση των εξετάσεων τετραμήνων και στην Γ’ Λυκείου, με τους άμεσα ενδιαφερόμενους να παρουσιάζονται προβληματισμένοι.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο που φαίνεται ότι θέλει να προωθήσει ο υπουργός Παιδείας και αφορά στην ενοποίηση των Παγκύπριων Εξετάσεων με τις εξετάσεις τετραμήνων, έχει προκαλέσει τον προβληματισμό των καθηγητών, αφού φαίνεται ότι θα αλλάξει εντελώς ο θεσμός. Ουσιαστικά, η πρόταση προνοεί την κατάργηση των Παγκύπριων Εξετάσεων, όπως πραγματοποιούνται στο τέλος της κάθε σχολικής χρονιάς και τη διεξαγωγή των Παγκύπριων Εξετάσεων τετραμήνων. Έτσι, θα γίνονται Παγκύπριες Εξετάσεις τετραμήνου τον Ιανουάριο, αλλά και τον Μάιο-Ιούνιο, με την ύλη του εκάστοτε τετραμήνου, όπως εξήγησε στον REPORTER ο αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας.

«Είναι αδιάβλητες οι Παγκύπριες Εξετάσεις, είναι από τους λίγους θεσμούς, οι οποίοι λειτουργούν με το πιο αξιόπιστο και αξιοκρατικό τρόπο και υπάρχει προβληματισμός για την πρόταση αυτή του υπουργού Παιδείας, για να διαχωριστούν σε δύο Παγκύπριες Εξετάσεις. Από την άλλη, πρέπει να πούμε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν τρεις εξετάσεις για την Γ’ Λυκείου, σε μία σχολική χρονιά. Χάνεται πολύτιμος διδακτικός χρόνος και ουσιαστικά εκείνο που συμβαίνει είναι ότι μετατρέπουμε την Γ’ Λυκείου σε μία τάξη με εξετασιοκεντρικό χαρακτήρα μόνο».

Αυτό που προκαλεί τον έντονο προβληματισμό των καθηγητών είναι κατά πόσο, μετά την εφαρμογή του εν λόγω νομοσχεδίου που προωθείται, θα διασφαλίζεται η αξιοκρατία και αξιοπιστία του θεσμού των Παγκύπριων Εξετάσεων, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. «Το θέμα είναι ότι υπάρχει προβληματισμός και προτού προχωρήσει μία τέτοια διαδικασία, θα πρέπει να προβληματιστούν όλοι, Υπουργείο, εκπαιδευτικές οργανώσεις, συνομοσπονδία γονέων και μαθητές, ώστε να προκύψει ένα αποτέλεσμα, το οποίο θα είναι προς όφελος των μαθητών».

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει τους καθηγητές, αλλά και όλους τους εμπλεκομένους φορείς στην παιδεία, καθώς θα πρέπει να δοθεί λύση πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αφού οι μαθητές θα πρέπει να γνωρίζουν το σύστημα, με το οποίο θα πρέπει να αξιολογηθούν και για απόλυση και για πρόσβαση στα Πανεπιστήμια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δυσφορία ΠΣΕΜ για το νομοσχέδιο για τις Παγκύπριες-Καλούν Προδρόμου να ανακαλέσει

Φωνάζουν για παραγκωνισμό οι μαθητές

Εν τω μεταξύ, την ώρα που γίνεται αυτός ο διάλογος με το νομοσχέδιο, οι μαθητές δηλώνουν κατηγορηματικά ότι βρίσκονται σε άγνοια, αφού δεν έχουν ακόμη προσκληθεί σε καμία συνάντηση, ώστε να συζητήσουν τις εν λόγω μεταρρυθμίσεις που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας.

«Εμείς το τι ξέρουμε για το νομοσχέδιο είναι από τις δηλώσεις του υπουργού και από τα όσα είπαν οι καθηγητές και οι γονείς. Δεν ξέρουμε τι προνοεί το νομοσχέδιο. Είμαστε σε πλήρη άγνοια. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα βγει ένα νομοσχέδιο και εμείς δεν έχουμε ιδέα για αυτό το νομοσχέδιο. Δεν ήρθε να συζητήσει μαζί μας για το νομοσχέδιο, να κάνουμε δημόσιο διάλογο με όλους τους φορείς της παιδείας. Ήρθε να επιβάλει κάτι, όπως ήταν οι εξετάσεις τετραμήνου και άλλα πράγματα που κάνει ο συγκεκριμένος υπουργός. Αυτό μας ενόχλησε περισσότερο», επεσήμανε στον REPORTER το μέλος της ΠΣΕΜ, Γρηγόρης Γρηγορίου.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν ενώπιον τους καμία πρόταση, ώστε να την μελετήσουν και να τοποθετηθούν επί του νομοσχεδίου, ωστόσο το σημαντικότερο πρόβλημα που εντοπίζουν και οι μαθητές, είναι κατά πόσον θα διασφαλίζεται η αξιοπιστία του θεσμού.

«Οι Παγκύπριες είναι ένας θεσμός, που το κύρος του δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας. Γιατί έρχεται τώρα ο υπουργός να τον αλλάξει αυτόν τον θεσμό; Περιμένουμε μία πρόσκληση από το υπουργό, για να κάνουμε μία συζήτηση. Μας επέβαλε τις εξετάσεις τετραμήνου, ένα θεσμό που εμείς ήμασταν εναντίον και τώρα έρχεται να μας επιβάλει κάτι άλλο, χωρίς να γίνει συζήτηση. Αυτό μας έχει ενοχλήσει περισσότερο».

Οι γονείς αναμένεται να ενημερωθούν για το εν λόγω νομοσχέδιο την Παρασκευή, κατά την προγραμματισμένη συνάντησή τους με τον υπουργό Παιδείας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Πάνω από μέσο όρο ΕΕ η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση