Στο πλάι των παιδιών που χρειάζονται βοήθεια οι εθελοντές-Μαζεύουν σχολικά είδη

Μία δύσκολη σχολική χρονιά φτάνει στο τέλος της, δίνοντας σκυτάλη στην επόμενη. Για κάποιους θα είναι εύκολη, για άλλους θα είναι κανονική. Κάποιοι έχουν ήδη αρχίσει να ετοιμάζονται, αγοράζοντας τα σχολικά τους ήδη, τις τσάντες και τις κασετίνες τους, τις στολές και τα παπούτσια τους. Όμως, δεν έχουν όλοι τις ίδιες δυνατότητες να το κάνουν. Υπάρχουν παιδιά που περιμένουν υπομονετικά, να λάβουν ένα τηλεφώνημα από τους ανθρώπους που στέκονται στο πλευρό τους, για να τους ενημερώσουν ότι είναι έτοιμα τα πράγματά τους.

Το Σώμα Εθελοντών, για ακόμη μία χρονιά αποφασίζει να σταθεί δίπλα σε όλα τα παιδιά, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στα θρανία τους, έχοντας στην σχολική τους τσάντα όλα τα απαραίτητα, μέσα από την εκστρατεία «Όλα τα παιδιά με σχολικά». Λόγω της πανδημίας αναμένεται ο αριθμός των παιδιών που θα ζητήσουν βοήθεια να είναι αυξημένος. Ωστόσο, κανένα παιδί δεν πρέπει να νιώθει ντροπή, αφού αυτά είναι τα μόνα που δεν φταίνε για την κατάσταση.

«Πέρσι είχαμε βοηθήσει περίπου 2,500 παιδιά, φέτος θεωρώ ότι θα είναι περισσότερα, αν κρίνουμε από την εκστρατεία που κάναμε “Υιοθετήστε μία οικογένεια το Πάσχα”, που από 1,000 οικογένειες πήγαμε 1,500. Άρα, θεωρώ ότι θα έχουμε μία μεγάλη αύξηση και πιστεύουμε ότι θα θέλουν να βοηθηθούν γύρω στις 4,000 παιδιά. Ο λόγος είναι απλός. Συνεχίζεται η πανδημία, η ανεργία βρίσκεται 1,5% από το περασμένο μήνα, τα πράγματα είναι δύσκολα, ο κόσμος έχει ανάγκη. Το κόστος για να προετοιμαστεί ένα παιδί για την σχολική χρονιά ανέρχεται περίπου στα 180-200 ευρώ τα στοιχειώδη και πιο απλά. Όταν μία οικογένεια έχει τρία παιδιά, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα», εξήγησε στον REPORTER ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού, Ηλίας Δημητρίου.

Ο κ. Δημητρίου βρισκόταν στο καθήκον, για όλες τις εκστρατείες που διοργάνωσε το Σώμα Εθελοντών. Έχει αποθηκεύσει στο μυαλό του βιώματα χρόνων, με την εικόνα των παιδιών που χαμογελούσαν μέχρι τα αυτιά για τα μολύβια ή τα τετράδια που θα λάβουν, να μένει χαραγμένη στο μυαλό του.

«Βλέπεις μωρά, τα οποία έρχονται στα σώματα εθελοντών να παραλάβουν πράγματα, την χαρά που κάνουν. Μία οικογένεια με τέσσερα μωρά, τα έβλεπες πόσο ενθουσιάζονταν, ήθελαν διάφορα πράγματα και μας έλεγαν “γίνεται να πιάσω και από εκείνο και από αυτό και κασετίνα και τσάντα;”. Αυτές οι στιγμές είναι μοναδικές. Υπήρχαν παιδιά που μας έλεγαν “μπορώ να πάρω και για την φίλη μου που δεν ήρθε εδώ;”. Δεν σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους, βλέπεις την ψυχή των παιδιών που σκέφτονται τους φίλους τους, που ίσως να μην έχουν, αλλά δεν τηλεφώνησε κανείς να μας πει ότι δεν έχουν. Αυτά τα πράγματα δηλώνουν ότι η εθελοντική δράση δημιουργεί αξίες, από πολύ νεαρή ηλικία. Είναι πολύ σημαντικό αυτό».

Ωστόσο, την ώρα που κάποιες οικογένειες πηγαίνουν στα Σώματα των εθελοντών για να λάβουν βοήθεια, άλλες παραμένουν πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς να μπορούν να λάβουν τα απαραίτητα. Κι αυτό, επειδή ντρέπονται τι θα πει ο κόσμος.

«Πιθανόν να υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που ήθελαν βοήθεια αλλά δεν ήρθαν επειδή ντρέπονταν, αλλά εμείς τονίζουμε σε κάθε περίπτωση, ότι δεν είναι ντροπή. Δεν φταίει ο κόσμος που έφτασε σε τέτοιο σημείο, οι καταστάσεις το έκαναν. Δεν μιλούμε για επαιτεία, ούτε για να καταρρακωθεί η αξιοπρέπεια κανενός, επειδή υπάρχει πλήρης αξιοπρέπεια, πλήρης διαφύλαξη των προσωπικών δικαιωμάτων και δεν ξέρει κανένας ποιος και τι παίρνει. Αυτός είναι ο ρόλος μας και καλούμε αυτούς που δεν νιώθουν άνετα, να μας καλέσουν επειδή δεν είναι θέμα ούτε επαιτείας, ούτε ότι θα εκτεθούν. Και πιο παλιά, βλέπαμε κόσμο, ο οποίος άφηνε το αυτοκίνητό του, μέτρα μακριά από τα κτίρια μας και έρχονταν περπατητοί, για να τους δώσουμε βοήθεια, επειδή ένιωθαν άβολα, μην τους δει κάποιος. Τους καταλαβαίνουμε αυτούς τους ανθρώπους αλλά δεν φταίει κανείς που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση. Φταίνε οι καταστάσεις και οι συνθήκες».

Τι μπορεί να φέρει ο κόσμος

Ο καθένας μπορεί να βοηθήσει αυτά τα παιδιά, ώστε να πάνε στο σχολείο χαρούμενα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Μπορούν να προσφέρουν:

  • Σχολικές τσάντες
  • Μολύβια
  • Στυλό
  • Τετράδια
  • Κασετίνες

Την ίδια ώρα, μπορούν να προσφέρουν εξοπλισμό γραφείου, καθώς επίσης και κουπόνια από διάφορα βιβλιοπωλεία ή καταστήματα που πωλούν σχολικό εξοπλισμό, με τους εθελοντές να τονίζουν πως τα κουπόνια είναι η καλύτερη επιλογή, αφού τα παιδιά μπορούν να πάρουν μόνα τους ό,τι χρειάζονται από τα καταστήματα.  

«Κάτι άλλο, που λέω έντονα, είναι να μην φέρνει ο κόσμος παλιοπράγματα. Αυτά που δεν κάνουν για τα παιδιά μας και δεν νιώθουμε καλά να τα έχουν τα παιδιά μας, να μην τα φέρνουμε για τα άλλα τα παιδιά. Εμείς τα ανακυκλώνουμε και τα πετάμε. Αν θα φέρουν κάτι, να είναι σε καλή κατάσταση. Δεν βοηθούν με αυτό τον τρόπο, απεναντίας μας δυσκολεύουν εμάς να κάνουμε τη διαλογή και τη διανομή και μετά πρέπει να τρέχουμε για να κάνουμε ανακύκλωση. Υπήρχαν άτομα που έφερναν παπούτσια τρυπημένα ή σχολικές τσάντες που δεν ήταν σε καθόλου καλή κατάσταση. Όσοι νιώθουν ότι δεν μπορούν, να μην το κάνουν, παρά να κάνουν κάτι που θα μας δυσκολέψει και στον χρόνο μας και στην διαδικασία. Νιώθουμε μετά απογοήτευση».

Ο κόσμος μπορεί να καλέσει στο 22514786, στα κεντρικά γραφεία του ΠΣΣΕ στη Λευκωσία και από εκεί θα λάβει οδηγίες. Σε περίπτωση που βρίσκονται σε επαρχία θα τους καθοδηγήσουν, ώστε να ξέρουν που μπορούν να μεταβούν για να παραδώσουν τον εξοπλισμό ή να λάβουν βοήθεια. Όλα αυτά, ωστόσο, γίνονται με ραντεβού, όπως προνοεί το υγειονομικό πρωτόκολλο.

Η εκστρατεία βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου. Ο κόσμος έχει ήδη αρχίσει να ανταποκρίνεται, με τον κ. Δημητρίου να απευθύνει ένα θερμό ευχαριστώ σε όσους τους στηρίζουν.

«Ο κόσμος, όπως κάθε φορά, είναι πολύ ευαισθητοποιημένος και θα ήθελα να τον ευχαριστήσω ξανά, ως Πρόεδρος του Εθελοντικού Κινήματος, πραγματικά το ενδιαφέρον είναι τεράστιο, τόσο των μεμονωμένων πολιτών, όσο και των εταιρειών, που έχουν γίνει οι βασικοί αιμοδότες μας, επειδή αν δεν έχουμε βοήθεια από εταιρείες και συνανθρώπους μας, δεν θα μπορούμε ούτε εμείς να βοηθούμε τις ευπαθείς ομάδες. Νιώθουμε πολύ δυνατοί επειδή έχουμε δυναμώσει με τη συνεχή στήριξη που έχουμε από τους συμπολίτες μας και από εταιρείες, που σκέφτονται μέσα από το πνεύμα της συλλογικής εταιρικής ευθύνης και βοηθούν».

Όσον αφορά στο σκάνδαλο που ξέσπασε με τον πρώην Επίτροπο Εθελοντισμού, κ. Γιάννη Γιαννάκη, ο κ. Δημητρίου θέλησε να στείλει ένα μήνυμα στο κοινό.

«Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι ο καθένας είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Ο εθελοντισμός δεν είναι πρόσωπα, είναι αξίες, είναι βιώματα ζωής, είναι γενιά με γενιά που περνά το εθελοντικό κίνημα και λέμε ο κόσμος να αναγνωρίζει τους πραγματικούς εθελοντές. Το ΠΣΣΕ είναι κόσμος που εκλέγονται, είναι άνθρωποι που δουλεύουν αμισθεί και είναι άνθρωποι που έχουν αποδείξει πως μέσα από τις ΜΚΟ που εκπροσωπούμε το έργο που κάνουμε κάθε μέρα. Καλούμε τον κόσμο να σταθεί δίπλα στις σωστές εθελοντικές οργανώσεις και τους γνωστούς εθελοντές».

Δειτε Επισης

Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία