Στα όρια ανθρωπιστικής κρίσης-Εκτιμήσεις για 10 χιλιάδες αφίξεις μεταναστών

Στα όρια ανθρωπιστικής κρίσης η Κύπρος, λόγω των μεταναστευτικών ροών που φθάνουν ασταμάτητα τις τελευταίες ημέρες στο νησί είτε με πλοιάρια, είτε από τα κατεχόμενα διαμέσου της γραμμής αντιπαράταξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω μεταναστευτικού-Διάβημα Νουρή στην Κομισιόν

Η στρόφιγγα του μεταναστευτικού, έθεσε την Κύπρο σε κόκκινο συναγερμό, αφού πλέον η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη με την Κυβέρνηση να αναζητεί λύσεις στο πρόβλημα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο υπουργός Εσωτερικών, έκανε διάβημα στην Κομισιόν αναφέροντας πως η Κύπρος εισέρχεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λόγω του μεταναστευτικού. 

Εκτιμήσεις για 10 χιλιάδες αφίξεις

Σύμφωνα με τον Υπεύθυνο Επιχειρήσεων της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, Πέτρο Ζένιο, από την αρχή του 2021, μέχρι σήμερα, έφθασαν με σκάφη από Συρία και Λίβανο 506 παράνομοι μετανάστες. Από αυτούς, οι 263 μετανάστες, έφθασαν στη χώρα μας τον τελευταίο μήνα, με τους πλείστους να είναι από τη Συρία.

Σ' ότι αφορά στις αφίξεις από τη γραμμή αντιπαράταξης, ο αριθμός των μεταναστών που έφθασαν στις ελεύθερες περιοχές για την ίδια περίοδο, είναι πενταπλάσιος και πιο συγκεκριμένα, ανέρχονται στους 2,465.

«Από αυτούς, οι 631 είναι Σύριοι. Αντιλαμβάνεστε ότι με βάση τις ροές που έχουμε μέχρι στιγμής, πλησιάζουμε τις τρεις χιλιάδες και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται βάσει των υπολογισμών μας, να αγγίξουμε τις εννέα με δέκα χιλιάδες, αριθμός που είναι διπλάσιος από το 2020».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκρηξη αιτήσεων για πολιτικό άσυλο, με ρυθμούς... χελώνας η εξέταση τους

Οι μήνες αιχμής και τα κέντρα που ασφυκτιούν

Κι όλοι αυτοί οι αριθμοί, πριν ακόμη εισέλθουμε στους μήνες όπου παραδοσιακά φτάνουν περισσότεροι μετανάστες. 

«Τους καλοκαιρινούς μήνες, παρατηρείται αύξηση στις αφίξεις, κυρίως από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Γενικά ομιλούντες, το καλοκαίρι υπάρχει μια αύξηση στις ροές, ωστόσο υπάρχουν διάφοροι παράμετροι που καθορίζουν την αύξηση των μεταναστευτικών ροών», ανέφερε ο κ. Ζένιος.  

Οι μαζικές ροές μεταναστών, ειδικά των τελευταίων ημερών, «έπνιξαν» τα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, σε Κοκκινοτριμιθιά και Κοφίνου, τα οποία είναι πλέον ασφυκτικά γεμάτα και δεν μπορούν να φιλοξενήσουν άλλα πρόσωπα. Συγκεκριμένα, στην Κοκκινοτριμιθιά φιλοξενούνται περίπου 1800 μετανάστες και στην Κοφίνου άλλα 400 άτομα.

Λόγω των αυξημένων αναγκών που υπήρχαν τις προηγούμενες ημέρες, στήθηκε μάλιστα πρόχειρος καταυλισμός στο αλιευτικό καταφύγιο Αγίου Νικολάου, στην περιοχή Περνέρα, στο Παραλίμνι, το οποίο φιλοξένησε για ένα βράδυ 13 γυναίκες και 31 παιδιά. Το πρωί της επόμενης μέρας και αφότου κάποιες από τις γυναίκες και τα παιδιά, μεταφέρθηκαν για εξετάσεις στο νοσοκομείο, μετακινήθηκαν και αυτοί στο χώρο φιλοξενίας στην Κοκκινοτριμιθιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γύρισε τέρμα η στρόφιγγα του μεταναστευτικού-Πάνε για ρεκόρ οι αφίξεις το 2021

Εξέπεμψε SOS στην ΕΕ ο Νουρής

Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, εξέπεμψε από την Πέμπτη SOS στην Κομισιόν και με γραπτό του διάβημα, ενημέρωσε ότι η Κύπρος δεν αντέχει άλλες μεταναστευτικές ροές και ως εκ τούτου η χώρα μπαίνει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Στο διάβημά του, ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε από την Κομισιόν να εμπλακεί άμεσα και ενεργά, για να υπάρξει αποτροπή των παράνομων αναχωρήσεων από τα παράλια της Συρίας και ιδιαίτερα από το λιμάνι της Ταρτούς, ώστε να ελαχιστοποιηθεί το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει η Κύπρος.

Ξεκαθάρισε δε, ότι «από την 1η του Γεννάρη έχουμε επιδώσει στους προερχόμενους από τις λεγόμενες ασφαλείς χώρες, σχεδόν τέσσερις χιλιάδες απορρίψεις αιτήσεων ασύλου» και εξήγησε πως, «το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι οι απορριπτικές αιτήσεις ασύλου, πρέπει να συνοδεύονται με ταχύρρυθμες διαδικασίες επιστροφών. Επιστροφές οι οποίες είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν από μια μικρή χώρα, όπως είναι η Κύπρος επειδή δεν υπάρχουν διακρατικές και διμερείς συμφωνίες με σειρά τρίτων χωρών».

Διμερής συμφωνία με το Λίβανο

Πέραν απο αυτούς που προωθούνται από την Τουρκία μέσω κατεχομένων στις ελεύθερες περιοχές, οι πλείστοι μετανάστες που φτάνουν διά θαλάσσης προέρχονται από τα παράλια της Συρίας και το Λίβανο. Η Κύπρος έχει διμερή συμφωνία με το Λίβανο, για επιστροφή όσων πλοιαρίων φτάνουν στη χώρα μας. 

«Δεν είναι οι προθέσεις της Κυβέρνησης, να κάνει την Κύπρο ένα απέραντο στρατόπεδο μεταναστών. Έχουμε συγκεκριμένες δυνατότητες, έχουμε όλη την καλή διάθεση να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη, αλλά θέλουμε την ίδια ώρα να στείλουμε ξεκάθαρα το μήνυμα ότι οι δυνατότητες μας δεν είναι ανεξάντλητες και έχουμε ήδη περάσει προ πολλού αυτές τις δυνατότητες υποδοχής», απάντησε ο Νίκος Νουρής όταν ερωτήθηκε σχετικά.

Από την πλευρά του, ο Υπεύθυνος Επιχειρήσεων της ΥΑΜ, εξήγησε ότι η διμερής συμφωνία με τον Λίβανο, φαίνεται ότι αποδίδει, αφού πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν, ανακόπηκε ο απόπλους σκαφών, τα οποία θα μετέφεραν μετανάστες στην Κύπρο.

«Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα ανακοπής πλοιαρίου, στις 20 Μαΐου, το οποίο θα μετέφερε 126 άτομα. Αυτό δεικνύει ότι απέδωσε καρπούς η συνεργασία με τον Λίβανο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας