Γύρισε τέρμα η στρόφιγγα του μεταναστευτικού-Πάνε για ρεκόρ οι αφίξεις το 2021

Γυρίζει τέρμα τη στρόφιγγα του μεταναστευτικού η Τουρκία, βάζοντας ασφυκτική πίεση στην Κύπρο, η οποία δεν μπορεί να αντέξει πλέον άλλες μεταναστευτικές ροές, στις ήδη βεβαρημένες πλάτες της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκπέμπει SOS για μεταναστευτικό η Κυβέρνηση-«Εξαντλήθηκαν οι δυνατότητες μας»

Παρότι λόγω της κατάστασης με την πανδημία, το 2020 παρατηρήθηκε μια μείωση στις αφίξεις μεταναστών, σε σύγκριση με το 2019, εντούτοις και παρά το γεγονός ότι τα μέτρα συνεχίζουν να υφίστανται, το 2021 διαπιστώνεται έκρηξη στις ροές, οι οποίες σχεδόν στην ολότητά τους, προέρχονται από τα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με τον Υπεύθυνο Επιχειρήσεων της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, Πέτρο Ζένιο, ο οποίος μίλησε στον REPORTER, υπήρξε κάποια μείωση της τάξης του 30%, στην άφιξη παράτυπων μεταναστών το 2020, σε σχέση με το 2019, τόσο από θαλάσσης, όσο και από τα κατεχόμενα. Από τη θάλασσα, παρατηρείται μια μικρή αύξηση σε σχέση με το 2019, αφού έφθασαν 483 άτομα, σε σχέση με τα 412, του 2019».

Την ίδια ώρα, από τα κατεχόμενα παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση, αφού από 7409 αφίξεις, μειώθηκαν στις 4857».

Η έκρηξη του 2021

Παρά τη μείωση που καταγράφηκε την περασμένη σεζόν, εντούτοις τον Ιανουάριο του 2021, παρατηρείται μια πρωτοφανής έκρηξη μεταναστευτικών ροών, αφού 580 άτομα έφθασαν στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η πλειονότητα των οποίων από τα κατεχόμενα. Πιο συγκεκριμένα, 540 άτομα έφθασαν από σημεία διαμέσου της γραμμής αντιπαράταξης, ενώ μόνο σαράντα πρόσωπα αφίχθηκαν δια θαλάσσης. Σε ποσοστό, αυτός o αριθμός, αντιστοιχεί σε 30% περισσότερους, για την αντίστοιχη περίοδο, του 2020.

«Αν το πάρουμε αναλογικά κάθε μήνα, με μια τέτοια αύξηση, θα φθάσουμε τις οκτώ χιλιάδες, εν αντιθέσει με το 2020, που είχαμε πέντε χιλιάδες αφίξεις, όλο το χρόνο. Το πιο σημαντικό είναι όταν μιλάμε για τις αφίξεις, πρέπει να υπολογίζουμε και τις απελάσεις. Πολλοί υποβάλουν αίτημα ασύλου και ζουν από τα ταμεία της ΚΔ. Δεν είναι ότι έρχονται πέντε χιλιάδες το 2020 και το 2021 οκτώ χιλιάδες. Από τους πέντε χιλιάδες του ’20, αν φύγουν οι χίλιοι και έρθουν άλλοι οκτώ χιλιάδες το 2021, σημαίνει φθάνουμε τους δώδεκα χιλιάδες, συν οι υπόλοιποι από άλλες χρονιές, φθάσαμε τις 18,500 αιτήσεις ασύλου που εκκρεμούν», σημείωσε ο κ. Ζένιος.

Εξάλλου, παρότι δεν υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, ο αριθμός των μεταναστών που έφθασαν στην Κύπρο, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 15 Μαρτίου, ανέρχεται στους 888, ενώ παράλληλα, για το ίδιο διάστημα απορρίφθηκαν 1200 αιτήσεις για παραχώρηση ασύλου, σε πρόσωπα, τα οποία διαπιστώθηκε ότι προέρχονταν από ασφαλείς προορισμούς.

Χωρίς αντίπαλο η Κύπρος

Στο μεταξύ, η Κύπρος είναι για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια, η πρώτη χώρα στις αιτήσεις ασύλου, με τον αριθμό των αιτητών και των κατόχων προστασίας, να φθάνει το τέσσερα τοις εκατό, την ίδια ώρα που οι υπόλοιπες χώρες δεν ξεπερνούν το ένα τοις εκατό.

Στοιχεία για τις αιτήσεις ασύλου, ανά χώρα, παρουσιάζει σε βίντεο που ετοίμασε, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (ΕΑΣΟ), το οποίο αφορά την τετραετία 2016 με 2019 και το οποίο καταδεικνύει την χαώδη διαφορά της Κύπρου, με τις υπόλοιπες χώρες.

Δείτε το βίντεο:

Με τα στοιχεία υπό μάλης στην Αθήνα ο Νουρής

Έχοντας μαζί του τα στοιχεία του ΕΑΣΟ, ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, μετέβη από την Παρασκευή στην Αθήνα, όπου συμμετάσχει στη Διάσκεψη των MED 5 για το μεταναστευτικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην Αθήνα μεταβαίνει ο ΥΠΕΣ για τη Διάσκεψη των MED5 για το μεταναστευτικό

Η Διάσκεψη, διοργανώνεται με πρωτοβουλία της ελληνικής Κυβέρνησης, με τη συμμετοχή πέραν της Κύπρου και της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Μάλτας.

Στόχος της Διάσκεψης, είναι ο συντονισμός των πέντε κρατών μελών πρώτης γραμμής και ο καθορισμός κοινής γραμμής, ενόψει της συζήτησης που βρίσκεται σε εξέλιξη για το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέρος της συζήτησης στη διάσκεψη, θα αποτελέσει η προστασία των εξωτερικών συνόρων, η ανάγκη δημιουργίας κοινού ευρωπαϊκού οργανισμού επιστροφών, αλλά και η ουσιαστικότερη αλληλεγγύη προς τα κράτη που δέχονται υπέρμετρο βάρος από τις μεταναστευτικές ροές. Περαιτέρω θα συζητηθεί και η αποτελεσματική και αποδοτική συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας στον τομέα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, στη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΥΠΕΣ θα θέσει τις θέσεις της Κύπρου με στόχο το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, να είναι επωφελές και για τα κράτη της πρώτης γραμμής, αλλά και για το σύνολο της Ευρώπης.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του, ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου Βίκτωρας Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στο θέμα, σημείωσε πως «εξαντλήθηκαν οι δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη φιλοξενία αυτών των ανθρώπων, γι’ αυτό είναι ψηλά στις προτεραιότητες της, η αντιμετώπιση του υπαρκτού αυτού προβλήματος. Για αυτό και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε όλες του τις επαφές, μέσω τηλεδιασκέψεων, συναντήσεων και συνομιλιών με θεσμούς της ΕΕ θέτει το θέμα της στήριξης της Κύπρου σε σχέση με την πίεση που δέχεται».

Δυστυχώς, συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος, «ούτε η Frontex μπορεί να βοηθήσει στην περίπτωση της Κύπρου διότι η Τουρκία δεν την δέχεται στις περιοχές που γειτνιάζουν με την Κύπρο, ενώ σε άλλες περιοχές, όπως το Αιγαίο η Frontex παίζει μεγάλο ρόλο».

Επισήμανε εξάλλου ότι, «η Κυβέρνηση έχει θέσει πρόγραμμα να περιορίσει τις ροές και τις πηγές από όπου έρχονται, δηλαδή της έλευσης δήθεν φοιτητών που στη συνέχεια μετατρέπονται σε αιτητές ασύλου ή άτυποι μετανάστες, τους εικονικούς γάμους και περιορισμό στην έλευση μέσω της γραμμής αντιπαράταξης όπου έρχονται στοχευμένα και δασκαλεμένοι μέσω Τουρκίας». 

Τετραπλάσιος ο αριθμός των μεταναστευτικών ροών στην Κύπρο από τις χώρες της Ευρώπης

Ζήτησε εξηγήσεις το ΣτΕ, τις έδωσε ο ΥΠΕΣ

Ο υπουργός Εσωτερικών, κλήθηκε εξάλλου να απαντήσει εντός της τρέχουσας εβδομάδας, σε επιστολή που του απέστειλε η Ευρωπαία Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, η οποία ζήτησε διερεύνηση σε ισχυρισμούς για επαναπροώθηση και κακομεταχείριση μεταναστών.

Στην επιστολή της, η κ. Μιγιάτοβιτς, ανέφερε ότι έλαβε αριθμό αναφορών, πως σε πλοία που μεταφέρουν μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων ατόμων που ενδεχομένως να χρήζουν διεθνούς προστασίας, έχει αποτραπεί η αποβίβαση στην Κύπρο και έχουν επιστραφεί με συνοπτικές διαδικασίες, κάποιες φορές βίαια, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα, οι επιβάτες τους να έχουν πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου.

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία της, για σε σχέση με τις συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα υποδοχής αιτητών ασύλου και κάλεσε τις αρχές να διασφαλίσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Απαντώντας, στην κ. Μιγιάτοβιτς, ο Νίκος Νουρής εξήγησε πως έγιναν σεβαστές από τις κυπριακές αρχές οι διατάξεις του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, κατά τον χειρισμό των αφίξεων πλοίων από τον Λίβανο, που σημειώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Οι κυπριακές αρχές γνωρίζουν και σέβονται τις διατάξεις του κοινοτικού κεκτημένου, οι οποίες ελήφθησαν υπόψη κατά τις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη σχετική συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου», ανέφερε ο υπουργός.

Σε ότι αφορά στις αναφορές για τα κέντρα υποδοχής μεταναστών, είπε πως οι διαδικασίες έχουν προσαρμοστεί ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες που προκύπτουν, από την άνευ προηγουμένου κατάσταση της πανδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Για το συρματόπλεγμα στη νεκρή ζώνη συζήτησαν Τ/κ με αξιωματούχους της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

 

Δειτε Επισης

Απίστευτο βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση σε οικία στη Λάρνακα-Καρέ καρέ η επίθεση με κροτίδες και πέτρες
ΒΙΝΤΕΟ: Εμπόλεμη ζώνη ο Ύψωνας-Η στιγμή που περιπολικό παραδίδεται στις φλόγες
ΒΙΝΤΕΟ: Στους 66 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βραζιλία-Εκατοντάδες αγνοούμενοι
Κλιμακώνουν οι Ισραηλινοί στη Γάζα-Προανήγγειλε χτύπημα στη Ράφα σύντομα ο υπουργός Άμυνας
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα με χαλαζόπτωση-Έκλεισε δρόμος στα ορεινά
Το Ισραήλ έκλεισε τη ζώνη διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μετά την επίθεση από ρουκέτες
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους Νετανιάχου και Χανίγια-Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για πιθανή εκεχειρία
BINTEO: Γυναίκα βρέθηκε απανθρακωμένη μετά από φωτιά σε διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή
Χωρίς εμφανή πρόοδο οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και ομήρους στο Κάιρο
Πάνω από 100 κλήσεις στην Πυροσβεστική για φωτιές σε υποστατικά και υποδομές λόγω των λαμπρατζιών