Μάχη με το χρόνο για την ανοσία-Οι νέοι ρυθμοί των εμβολιασμών και ο στόχος

Την ώρα που η χώρα μας τελεί για τρίτο εικοσιτετράωρο σε καθεστώς lockdown, με τα νοσοκομεία να συνεχίζουν να δέχονται πιέσεις, το Υπουργείο Υγείας θέλοντας να αξιοποιήσει πλήρως αυτή την περίοδο, έχει ρίξει μεγάλες δυνάμεις στην επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος, που ανεβάζει αισθητά ρυθμούς από σήμερα. Τα ωράρια των Κέντρων θα επεκταθούν, με δυνατότητα διενέργειας 14 χιλιάδων εμβολιασμών ημερησίως.

Σήμερα εν τω μεταξύ λήγει η προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος από τους Προσωπικούς Ιατρούς, οι οποίοι θα λάβουν άμεσα δόσεις AstraZeneca με στόχο να τις χορηγήσουν σε δικαιούχους άνω των 30 ετών. Αποφασίστηκε η χορήγηση μόνο αυτού του εμβολίου για επειδή  υπάρχουν σε ιατρεία υποδομές φύλαξής τους. Οι γιατροί που θα συμμετέχουν θα αποζημιώνονται με το ποσό των 10 ευρώ ανά δικαιούχο που θα εμβολιαστεί στα ιατρεία τους.

Μέχρι χθες σαρανταένας Προσωπικοί Ιατροί, είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και ήδη έχουν παραγγελθεί 4 χιλιάδες. Επιπρόσθετα, έθεσαν στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας τις υποδομές και το προσωπικό τους το Mediterranean, η Πολυκλινική Λευκωσίας και το Ιατρικό Κέντρο Απόστολος Λουκάς.

«Πιστεύουμε ότι η συμμετοχή των Προσωπικών Ιατρών θα δώσει ώθηση στο Εμβολιαστικό Πρόγραμμα. Υπάρχει ενδιαφέρον και θα παραδοθούν οι ποσότητες για να ξεκινήσουν το συντομότερο», ανέφερε στον REPORTER η Λειτουργός Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Μαργαρίτα Κυριάκου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φουλάρουν ρυθμούς οι εμβολιασμοί-Επεκτείνουν ωράρια, 14 χιλιάδες ημερησίως

Έρχονται μεγάλες ποσότητες εμβολίων

Η δυνατότητα των Εμβολιαστικών Κέντρων αυξήθηκε, αφού πλέον υπάρχει επαρκής διαθεσιμότητα σε εμβόλια. Ο στόχος είναι να γίνονται εβδομαδιαία 75-85,000 εμβολιασμοί και να επιτευχθεί το συντομότερο ανοσία, όπως έγινε σε Ισραήλ και Ηνωμένο Βασίλειο και να γίνει με ασφάλεια η επιστροφή στην κανονικότητα. Μέχρι τον Ιούνιο εκτιμάται ότι θα έχει εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού.

«Το επόμενο διάστημα θα έχουμε στη διάθεσή μας μεγάλο αριθμό εμβολίων. Παραλήφθηκαν ήδη 51 χιλιάδες δόσεις του εμβολίου της Pfizer. Την εβδομάδα μετά το Πάσχα θα φτάσουν πάνω 57 χιλιάδες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, ενώ θα αυξηθεί και η ποσότητα του Johnson&Johnson. Από 2,400 δόσεις, θα παραλάβουμε μέχρι την Πέμπτη 3,500», ανέφερε η κ. Κυριάκου.

Ταυτόχρονα γίνονται εμβολιασμοί στις ουσιώδεις υπηρεσίες. Όπως εξήγησε η κ. Κυριάκου, «αυτή την περίοδο εμβολιάζονται τα άτομα που θα εργαστούν στις εκλογές, ενώ εμβολιάστηκαν και άλλοι εργαζόμενοι που εμπίπτουν στις ουσιώδες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα μέλη κάποιων τμημάτων της Αστυνομίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το ποσοστό προστασίας για κάθε εμβόλιο-Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες

Σημειώνεται ότι αποφασίστηκε χθες, αποφασίστηκε όπως μειωθεί η περίοδος μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του του εμβολίου της AstraZeneca από 12 σε 8 εβδομάδες. Όσοι έχουν εμβολιαστεί ήδη με AstraZeneca πριν από τις 25 Απριλίου, εάν βρίσκονται από 0 μέχρι 9 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό με την πρώτη δόση, θα υπάρξει επικοινωνία από το Υπουργείο Υγείας για επαναπρογραμματισμό την 8η εβδομάδα. Όσοι βρίσκονται από 10 μέχρι 12 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό με την πρώτη δόση, η χορήγηση της δεύτερης δόσης θα διενεργηθεί κανονικά στις 12 εβδομάδες.

«Στόχος του Εθνικού Εμβολιαστικού Πλάνου είναι να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς ο εμβολιασμός μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού με τα διαθέσιμα αδειοδοτημένα εμβόλια, έτσι ώστε να επιτευχθεί σημαντικό ποσοστό ανοσίας και να προστατευθούν οι πολίτες από τη σοβαρή νόσηση και τη νοσηλεία», τόνισε η κ. Κυριάκου.

Μέχρι και τις 25 Απριλίου, έγιναν στο σύνολο 241,700 εμβολιασμοί (27,5 δόσεις ανά 100 κατοίκους). Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ECDC, έχει χορηγηθεί η πρώτη δόση στο 23,2% (181,230), ενώ δύο δόσεις χορηγήθηκαν στο 8,3% (60,470).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δύο θάνατοι και 760 κρούσματα-Όλες οι πληροφορίες

Αγωνία για τις νοσηλείες

Η πιο μεγάλη ανησυχία αυτή τη στιγμή είναι για τα νοσοκομεία, όπου συνεχίζεται να νοσηλεύεται ένας πολύ μεγάλος αριθμός ασθενών, που χθες έπεσαν, ευτυχώς, κάτω από τους 300. 

Συνολικά νοσηλεύονται 292 ασθενείς, με την κατάσταση της υγείας των 73 να χαρακτηρίζεται ως κρίσιμη. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, νοσηλεύονται 38 ασθενείς, με τους 31 να είναι διασωληνωμένοι.

Καμπανάκι κτύπησε πάντως και από το ποσοστό θετικότητας που έφτασε χθες στο 1,77%, ενώ εντοπίστηκαν και 760 κρούσματα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα