Απαντά στις επικρίσεις για τον εμβολιασμό από τους προσωπικούς ιατρούς το Υπ. Υγείας

Απαντά στις επικρίσεις που δέχθηκε, όσον αφορά στην εισήγηση για συμβολή των προσωπικών ιατρών, στην προσπάθεια για εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, το Υπουργείο Υγείας.

Σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο Υγείας απαντά στην Κυπριακή Εταιρεία Παθολογίας, στην οποία γίνεται λόγος στην πρόσφατη εισήγηση του Υπουργείου Υγείας για συμβολή των Προσωπικών Ιατρών στην προσπάθεια για εμβολιαστική κάλυψη μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού.

Το Υπουργείο Υγείας επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

  1. Σύμφωνα με τη σύμβαση που διατηρούν με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και της αμοιβής που λαμβάνουν, οι Προσωπικοί Ιατροί (Παιδιών ή Ενηλίκων) χορηγούν στους δικαιούχους τους τα εμβόλια που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Εμβολιαστικό Σχήμα, όπως είναι τα εμβόλια της Γρίπης Α ή των παιδικών εμβολίων, κοκ. Ως εκ τούτου, έχοντας την απαραίτητη τεχνογνωσία, οφείλουν να διατηρούν και τις υποδομές για εμβολιασμό στα ιατρεία τους.
  2. Στην προκειμένη περίπτωση και επειδή τα εμβόλια κατά της COVID-19 δεν περιλαμβάνονται στο Εθνικό Εμβολιαστικό Σχήμα, το Υπουργείο Υγείας θα αποζημιώσει τους γιατρούς που θα συμμετέχουν με το ποσό των 10 ευρώ ανά δικαιούχο που θα εμβολιαστεί στα ιατρεία τους.
  3. Σε καμία περίπτωση η εισήγηση αυτή δεν αποσκοπεί στο να μετατρέψει τα ιατρεία σε Εμβολιαστικά Κέντρα, πόσω δε μάλλον να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών. Εν μέσω πανδημίας και εφόσον είναι αμοιβαία η παραδοχή ότι οι εμβολιασμοί πρέπει να προχωρήσουν τάχιστα, ο στόχος είναι να δοθούν στους πολίτες διαφορετικές επιλογές και να εξυπηρετηθούν το συντομότερο.
  4. Ουδέποτε το Υπουργείο Υγείας ισχυρίστηκε ότι η συμμετοχή των Προσωπικών Ιατρών στη διαδικασία είναι υποχρεωτική και ούτε έχει ως στόχο την κατάργηση της λειτουργίας των ιατρείων. Η συμμετοχή είναι εθελοντική και αποσκοπεί στην καλύτερη και γρηγορότερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων τους.

«Στο κρίσιμο σημείο που βρισκόμαστε ως προς τη διαχείριση της πανδημίας, θα πρέπει άπαντες, από οποιοδήποτε πόστο, να συμβάλουν στην έξοδο της χώρας από τις δύσκολες συνθήκες και τη σταδιακή επανεκκίνηση της κοινωνίας και της οικονομίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Καταλήγοντας, το Υπουργείο Υγείας σημειώνει πως αναμένεται από τους Προσωπικούς Ιατρούς, στο πνεύμα συνεργασίας που έδειξαν μέχρι στιγμής, να πράξουν το καθήκον τους, βοηθώντας την Πολιτεία σε αυτή την προσπάθεια, προς το συμφέρον όλων των πολιτών.

Η ανακοίνωση της Κυπριακής Εταιρείας Παθολογίας

Προηγουμένως, η Κυπριακή Εταιρεία Παθολογίας σε ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι θεωρεί πως δεν είναι εφικτό ένα ιατρείο, υπό τις παρούσες συνθήκες, να λειτουργεί ως εμβολιαστικό κέντρο και να προσφέρει ταυτόχρονα υψηλής ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες σε όλους τους ασθενείς, που πρέπει να εξυπηρετήσει και καλεί τα μέλη της να πράξουν κατά βούληση, με μοναδικό κριτήριο το καλώς νοούμενο συμφέρον των ασθενών.

Με αφορμή την πρόταση για εμβολιασμούς από προσωπικούς ιατρούς στα ιατρεία τους, η Κυπριακή Εταιρεία Παθολογίας αναφέρει πως η εν λόγω πρόταση καταργεί τη λειτουργία των ιατρείων ως χώρο εξέτασης ασθενών και τα καθιστά «πρόχειρα, ανεπαρκή, χωρίς υποδομή και επικίνδυνα για την ασφάλεια των ασθενών  εμβολιαστικά κέντρα».

Σε σχέση με τις φήμες που διαρρέουν περί αμοιβής των ιατρών ανά εμβόλιο, η Κυπριακή Εταιρεία Παθολογίας  απαντά ότι «ουδέν αναληθέστερο».

«Καμία αμοιβή δεν είναι διαπραγματεύσιμη για την εταιρεία μας, όταν θα λαμβάνεται εις βάρος της ασφάλειας των ασθενών μας, εν μέσω πανδημίας», σημειώνει.

Προσθέτει ότι «λύσεις υπάρχουν και είναι επιτέλους καιρός να ζητηθεί και η γνώμη των μάχιμων ιατρών, ώστε να εξευρεθούν», συμπληρώνοντας πως «αποφάσεις που λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες γραφείων, χωρίς επαφή με τον πραγματικό κόσμο, μόνο καλό δεν κάνουν σε τέτοιες κρίσιμες ώρες».

«Σε τόσο σοβαρές αποφάσεις θεωρούμε ότι πριν παρθούν είναι σκόπιμο να γίνεται συζήτηση και διαβούλευση με τις αντίστοιχες επιστημονικές εταιρείες των οποίων μέλη απαρτίζουν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην Κύπρο», καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»-Μπήκαν πουλιά στον κινητήρα
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Δεν θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές οι Σπαρτιάτες-Μπλόκο από τον Άρειο Πάγο
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος για την επίθεση στον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την εξιχνίαση της δολοφονίας του Λυγγερίδη-Από ποιον δόθηκε η εντολή
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ