Αυξημένα τα κρούσματα στα σχολεία-Σκέψεις για κλείσιμο τριών εβδομάδων

Συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία στην Κυβέρνηση τα κρούσματα κορωνοϊού, που εντοπίζονται στα σχολεία, όπου υπάρχει μεγάλη διασπορά της COVID-19, με τους αρμόδιους να ψάχνουν τη φόρμουλα, ώστε να περιορίσουν την εξάπλωση της.

Το Υπουργείο Παιδείας βρίσκεται διαρκώς σε ανοιχτή γραμμή με την επιδημιολογική ομάδα, ώστε να εξευρεθούν οι λύσεις, οι οποίες σε συνδυασμό με τα μέτρα που ανακοίνωσε το Υπουργείο, για τα δημοτικά σχολεία, θα ενισχύσουν την προσπάθεια που γίνεται, στη μεγάλη μάχη που δίνεται με την πανδημία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, στο τραπέζι υπάρχει πρόταση για παράταση του ανοίγματος των σχολείων, για μία εβδομάδα, μετά τις γιορτές του Πάσχα. Κατά το συγκεκριμένο διάστημα, εάν τελικά υιοθετηθεί αυτή η πρόταση, οι μαθητές θα διδάσκονται εξ’ αποστάσεως, όπως συνέβαινε και κατά την περίοδο του δεύτερου lockdown, για να μην χαθεί άλλος πολύτιμος διδακτικός χρόνος.

Κληθείς να σχολιάσει την συγκεκριμένη πρόταση, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Θέμης Πολυβίου, μιλώντας στον REPORTER, ανέφερε ότι «η διαχρονική μας θέση είναι ”ανοιχτά σχολεία”, ωστόσο σε συνθήκες ασφάλειας. Γι’ αυτά τα πράγματα αποφασίζουν οι επιδημιολόγοι. Αν κρίνουν πως θα είναι προς το καλό της εκπαίδευσης και να μην δημιουργηθούν οποιαδήποτε προβλήματα, ιδιαίτερα στο θέμα των παγκύπριων εξετάσεων, εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε την κατ’ οίκον εκπαίδευση».

Επισήμανε εξάλλου πως, «βλέπουμε να υπάρχουν αυτά όλα τα κρούσματα και η τραγική κατάσταση, αλλά στα σχολεία, σε δέκα χιλιάδες rapid test, βρίσκεις είκοσι με τριάντα κρούσματα. Εκείνα μάλιστα δεν είναι από μετάδοση μέσα στα σχολεία, αλλά μας τα φέρνουν στα σχολεία. Τα σχολεία δεν είναι οι φορείς μετάδοσης».

Τόνισε ακόμα ότι «αν είναι να μείνουμε μια εβδομάδα περισσότερη, να μείνουμε, αλλά αν συνεχίσουν όλα τα υπόλοιπα στον ίδιο ρυθμό, δηλαδή φροντιστήρια, mall ανοιχτά και λοιπά, δεν πιστεύω ότι θα υπάρχει βελτίωση της κατάστασης. Άρα αν θα γίνει αυτό, τότε θα πρέπει να γίνει σε συνδυασμό με κάποια άλλα μέτρα, για να έχει ουσία και να φέρει αποτελέσματα».

Από την πλευρά τους, τόσο η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Μύρια Βασίλειου, όσο και ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας γονέων δημοτικής εκπαίδευσης Σωτήρης Χριστοφή, δεν θέλησαν να σχολιάσουν το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, καθώς όπως είπαν πρόκειται για σενάριο.

Αβέβαιο το τοπίο για το πρωτόκολλο

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Παιδείας, ανακοίνωσε επιπρόσθετα μέτρα για τα Δημοτικά σχολεία, σε μια προσπάθεια να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης.

Αναλυτικά τα μέτρα:

  • Τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους με φυσική παρουσία.
  • Την επόμενη εβδομάδα (19-23 Απριλίου) θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (ρινική δειγματοληψία για τους ανήλικους) σε παιδιά που φοιτούν στις Δ'-Στ' τάξεις Δημοτικών Σχολείων.
  • Συστήνεται στους γονείς/κηδεμόνες όπως τα παιδιά τους, άνω των 6 ετών, κάνουν χρήση της προστατευτικής μάσκας εντός του σχολικού χώρου (αυστηρή σύσταση).
  • Προτρέπονται οι  γονείς/κηδεμόνες παιδιών Δημοτικής Εκπαίδευσης  όπως προχωρήσουν σε διενέργεια  τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (ρινική δειγματοληψία για τους ανήλικους) στα παιδιά τους πριν την επαναλειτουργία των σχολείων, μετά τις διακοπές του Πάσχα.
  • Τις προσεχείς μέρες, ο Υπουργός Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας θα καλέσει σε συνάντηση τις συνομοσπονδίες γονέων Προδημοτικής, Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης για να τους ενημερώσει για την επιδημιολογική εικόνα των σχολείων και να συζητήσει τα μέτρα που προγραμματίζεται να εφαρμοστούν.
  • Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι μαθητές και μαθήτριες Μέσης Εκπαίδευσης θα πρέπει, με βάσει τα ισχύοντα διατάγματα, να προσκομίσουν αρνητικό τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κατά την επαναλειτουργία των σχολείων μετά τις διακοπές του Πάσχα.
  • Με την επαναλειτουργία των σχολείων, μετά τις διακοπές του Πάσχα, θα διενεργηθούν έλεγχοι με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (ρινική δειγματοληψία για τους ανήλικους) και στα παιδιά που φοιτούν στις Δ΄-Στ΄ τάξεις  Δημοτικών σχολείων με βάση πρόγραμμα, το οποίο θα γνωστοποιηθεί έγκαιρα στα σχολεία. Η διενέργεια του τεστ δεν θα είναι υποχρεωτική, αλλά παροτρύνονται οι γονείς/κηδεμόνες όπως δίνουν τη συγκατάθεσή τους.
  • Τη λειτουργία μιας Επιτροπής Παρακολούθησης στο Υπουργείο Υγείας, στην οποία να μετέχουν εξειδικευμένα στελέχη, συμπεριλαμβανόμενης της υπηρεσίας ιχνηλάτησης και εκπροσώπου της ΣΕΕ, όπως επίσης και παρατηρητή εκ μέρους του ΥΠΠΑΝ και η οποία επιτροπή, εξετάζοντας την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων και των δεικτών και με βάση κριτήρια (αριθμός κρουσμάτων κ.λπ.) που θα συναποφασισθούν, να αποφασίζει ποια σχολεία ή/και αριθμός τμημάτων, επιβάλλεται να αναστείλουν τη φοίτηση με φυσική παρουσία.
  • Η ειδική επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την επιδημιολογική εικόνα των σχολείων και θα συνεδριάσει εκ νέου την επόμενη εβδομάδα για να εξετάσει τις εισηγήσεις που υποβλήθηκαν για τη διαφοροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου και της ιχνηλάτησης κρουσμάτων σε σχολεία και τις ειδικές ρυθμίσεις για τη διενέργεια των Παγκύπριων Εξετάσεων.

Επί των συγκεκριμένων μέτρων, τόσο η ΠΟΕΔ, όσο και οι γονείς εξέφρασαν την πεποίθηση ότι υπάρχουν ασάφειες, οι οποίες πρέπει να διευκρινιστούν.

Για παράδειγμα, από πλευράς της ΠΟΕΔ, εκφράζουν την άποψη ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί με ποια κριτήρια θα κλείνουν κάποιες τάξεις ή κάποια σχολεία, λόγω κορωνοϊού.

Κληθείσα να τοποθετηθεί επί των μέτρων που ανακοίνωσε το Υπουργείο, η πρόεδρος της ΠΟΕΔ Μύρια Βασιλείου, ανέφερε στον REPORTER, πως «για τη διενέργεια των ρινικών τέστ στα παιδιά το είχαμε εισηγηθεί κι εμείς ως ΠΟΕΔ. Αναμένουμε όμως να ξεκαθαρίσει στη βάση ποιων κριτηρίων θα κλείνουν τμήματα ή σχολεία, γιατί η αναφορά δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα».

Εξήγησε πάντως, πως προς το παρόν δεν ζήτησαν διευκρινίσεις επί του συγκεκριμένου θέματος, ωστόσο θα το εξετάσουν στη συνάντηση της γραμματείας που είναι προγραμματισμένη για σήμερα,  αλλά και στο διοικητικό συμβούλιο της Πέμπτης και θα πάρουν τις ανάλογες αποφάσεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης, Σωτήρης Χριστοφή, είπε από την πλευρά του πως «σε ότι αφορά τα τεστ στους μαθητές του δημοτικού, είναι προαιρετικά. Τώρα, για τις μάσκες, αντιλαμβάνεστε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, είναι ξεκάθαρος για κάποια θέματα. Απ’ εκεί και πέρα, σωστό θα ήταν όσοι μπορούν να την βάλουν για να συνεχίσουμε τη δια ζώσης φοίτηση. Το να συστήνω στον άλλο να βάλει τις μάσκες είναι ένα πράγμα, το να διατάζω να τις βάζουν, είναι άλλο πράγμα. Εμείς δεν λέμε αν έπρεπε να γίνει το ένα ή το άλλο, όμως θεωρούμε ότι οι γονείς θα συμβάλουν για να καλυτερεύσουν τα πράγματα στην κοινωνία, ώστε να συνεχιστεί η δια ζώσης φοίτηση».

Μέχρι στιγμής πάντως, στα σχολεία συνεχίζει να είναι σε ισχύ το υφιστάμενο πρωτόκολλο και αναμένουν οδηγίες σε περίπτωση που προκύψει οποιαδήποτε αλλαγή.

Σημειώνεται ότι οι συνομοσπονδίες γονέων Προδημοτικής, Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, θα έχουν την ερχόμενη Τρίτη, τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Παιδείας, για να τους ενημερώσει για την επιδημιολογική εικόνα των σχολείων και να συζητήσει τα μέτρα που προγραμματίζεται να εφαρμοστούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Δειτε Επισης

Απεβίωσε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Κυριάκος Νικολέττης
Αναβιώνουν τα έθιμα την Κυριακή της ελιάς στα χωριά της Πάφου
Crash test για το ΥΠΑΝ οι τελικές εξετάσεις-Κρίνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών
Σταθεροποιήθηκαν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων-Χωρίς «παρενέργειες» οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή
Αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο