Φρένο στη συζήτηση για χαλαρώσεις για το Πάσχα-Το απόγευμα απόφαση για σχολεία

Στο απόγειό της είναι η αγωνία για την κατάσταση στο σύστημα υγείας της χώρας μας, που δέχεται πλέον μεγάλες πιέσεις λόγω της επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων. Ο ΟΚΥπΥ μαζί με τον ΠΑΣΙΝ, συζητούν για να βρουν τρόπους άμεσης μεταφοράς ασθενών στα ιδιωτικά νοσοκομεία, με τον υπουργό Υγείας να βάζει φρένο στη συζήτηση για χαλαρώσεις το Πάσχα.

«Εάν συνεχιστεί αυτή η τάση με μαθηματική ακρίβεια το σύστημα υγείας θα φτάσει στα όριά του, αφού ότι ενέργειες και να κάνουμε είναι συγκεκριμένος ο αριθμός των γιατρών και των νοσηλευτών», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου μιλώντας στον Αντ1.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ασφυκτιούν οι ΜΕΘ, σύσκεψη για μεταφορά ασθενών-Αποφάσεις για κλείσιμο σχολείων

Ο υπουργός Υγείας είπε πως περιμένει τις προτάσεις των ειδικών, που τις έχει ζητήσει από την περασμένη Δευτέρα, για το τι μπορεί να γίνει επιπλέον για να ελεχθεί η κατάσταση. Κληθείς να απαντήσει εάν θα δοθούν χαλαρώσεις το Πάσχα απάντησε, «δεν νομίζω, είμαστε διστακτικοί».

«Δυστυχώς», πρόσθεσε «τις τελευταίες δύο εβδομάδες αντί η προσπάθεια να ήταν «να κάνουμε νουθεσίες στον κόσμο για να τηρεί τα μέτρα τα δημοσιεύματα ανέφεραν τι χαλαρώσεις θα δοθούν το Πάσχα. Εμάς η έγνοια μας είναι να φτάσουμε να κάνουμε σωστά το Πάσχα και όχι τι χαλαρώσεις θα δοθούν».

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι είναι αντιληπτή η κόπωση του κόσμου και γι’ αυτό δόθηκαν χαλαρώσεις. «Είμαστε η χώρα που έχουμε τις περισσότερες χαλαρώσεις εδώ και πολύ καιρό», σημείωσε αναφέροντας πως η Ελλάδα μόλις την περασμένη εβδομάδα άνοιξε το λιανεμπόριο και άφησε κλειστή την εστίαση.

Σήμερα οι αποφάσεις για τα σχολεία

Το απόγευμα οι υπουργοί Υγείας και Παιδείας θα συναντηθούν, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για το εάν θα κλείσουν ενωρίτερα ή όχι κάποιες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ο Κώσνταντίνος Ιωάννου, έχει λάβει εισηγήσεις από κάποιους επιστήμονες και τη διυπουργική Τεχνική επιτροπή για την εκπαίδευση που συνήλθε χθες βράδυ. Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν, όπως είπε ο υπουργός σήμερα.

Επί τάπητος θα τεθεί πρόταση για κλείσιμο των δημοτικών σχολείων στις 19/4, μία δηλαδή εβδομάδα ενωρίτερα καθώς και άλλες εισηγήσεις που υπάρχουν ενώπιον του υπουργού Υγείας.

Ερωτηθείς πάντως μετά τον εμβολιασμό του εάν τα δημοτικά σχολεία θα κλείσουν πρόωρα για το Πάσχα, ο Πρόδρομος Προδρόμου είπε «γιατί ξεχωρίζετε τα δημοτικά; Γίνεται μια συζήτηση, υπάρχει μια τριμερής Επιτροπή από το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Παιδείας και από τη συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή, εξετάζονται εισηγήσεις, ιδέες για να δούμε πώς αναπροσαρμοστούμε. Άμα υπάρξουν αποφάσεις θα ανακοινωθούν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αλλάζει ο τρόπος δειγματοληψίας για rapid test-Ρινικά για όλο τον πληθυσμό

Αυξήθηκαν εστίες και απειθαρχία

Αυτό που έχει προκαλέσει τεράστιο πονοκέφαλο στην Ομάδα Ιχνηλάτησης είναι οι πολλαπλές εστίες μετάδοσης και η αύξηση των «ορφανών» κρουσμάτων. «Οι εστίες μετάδοσης είναι παντού πλέον, ωστόσο κάποιοι τομείς δραστηριότητας, έχουν περισσότερες μολύνσεις από άλλους», ανέφερε ο κ. Ιωάννου.

Όπως υπέδειξε ο υπουργός υπάρχουν πολλά φαινόμενα απειθαρχίας, αφού κάποια άτομα που είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν δηλώνουν επαφές, κάποιοι που είναι επαφές δεν τηρούν τον αυτοπεριορισμό, ενώ κάποιοι εργοδότες δεν δηλώνουν εργαζόμενους ως επαφές κρουσμάτων. «Είναι συμπεριφορές που δεν μας τιμούν και μας δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

«Η Άσσια βίωσε το μίσος των κατακτητών»-Σύντομα παραδίδεται το μνημείο Πεσόντων
Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι