Ηλικιωμένη ζει σε συνθήκες μεσαίωνα-Διάβρωση, πεσμένοι σοβάδες και σταλακτίτες

Φθάνοντας στην οδό Δημήτρη Λιπέρτη, στην περιοχή Άγιος Ελευθέριος, στα Λατσιά, αντικρίζεις μια πολυκατοικία ξεχασμένη στο χρόνο, αφημένη σε μια άλλη εποχή, λίγο μετά τον πόλεμο του 1974. Πλησιάζοντας την πολυκατοικία, αντικρίζεις εικόνες που σε κάνουν να διερωτάσαι αν είναι όντως κατοικήσιμη ή κατά πόσον έχει εκκενωθεί. Τα ανοιχτά παντζούρια όμως και οι γλάστρες στα μπαλκόνια, επιβεβαιώνουν αμέσως το γεγονός, ότι εντός της, ζουν άνθρωποι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σφραγίζονται οι πολυκατοικίες της ντροπής-Στην κόκκινη λίστα της ΥΚΑΝ η περιοχή

Διστακτικά, κυρίως από φόβο, ανεβήκαμε τα σκαλιά, με το βλέμμα συνεχώς σε εγρήγορση, μήπως κάποιος σοβάς πέσει ξαφνικά στο κεφάλι μας. Μήπως κάποιο κομμάτι από τη σκάλα ξεκολλήσει, την ώρα που την ανεβαίναμε.

Σε ένα από εκείνα τα περίπου δεκαπέντε διαμερίσματα, διαμένει μια 85χρονη, καλοσυνάτη γιαγιά. Για σκοπούς ρεπορτάζ, αφού θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της, θα την ονομάσουμε Ελένη.

Μας υποδέχθηκε με ευγνωμοσύνη και χαμόγελο. Μας υποδέχθηκε όμως και με ανησυχία και φόβο για τις συνθήκες που αφέθηκε από κάποιους να ζει.

«Ήρτα μια εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα του 1978, σε τούτη την πολυκατοικία. Είμαι από τη Λάπηθο και μετά τον πόλεμο πήγαμε στην Κακοπετριά και ακολούθως στον Άγιο Δομέτιο, όταν ενοικιάσαμε ένα στενόμακρο μαγαζί, χωρίς μπάνιο για να μένουμε. Τελικά ήρθαμε εδώ στα Λατσιά. Ήμασταν οι πρώτοι ένοικοι στην πολυκατοικία. Εδώ μεγάλωσα τα τρία μωρά μου μόνη μου και στη συνέχεια όταν μεγάλωσαν τα παιδιά μου, εγώ έμεινα εδώ.

Στις αρχές ήταν καλό το διαμέρισμα, αλλά με τα χρόνια άρχισαν τα προβλήματα. Άρχισαν οι υγρασίες από την κουζίνα. Κάθε χρόνο έρχονταν και την μπογιατίζαν από την Πολεοδομία ή την μπογιατίζαμε εμείς, αλλά κάθε χρόνο μούχλιαζε, ενώ έκαναν κι άλλες εργασίες στο διαμέρισμα. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, έρχονταν από την Πολεοδομία και επιθεωρούσαν το χώρο, αλλά από κάποια στιγμή και μετά δεν ήρθαν ξανά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Ζούμε στο φόβο και τον τρόμο… Σβήνω τα φώτα για μεν καταλάβουν ότι είμαι μέσα»

Οι συνθήκες μεσαίωνα και οι σταλακτίτες στην οροφή!

Μετά την πρώτη μας γνωριμία, μπήκαμε στο σπίτι. Απέναντι ήταν το σαλόνι. Μέχρι εκεί, όλα καλά. Στρέφοντας όμως το βλέμμα δεξιά, αντίκριζες στο πάτωμα εφημερίδες κι ένα κουβά γεμάτο νερό. Όλο το χειμώνα, η γιαγιά Ελένη το έβλεπε να στάζει, χωρίς να μπορεί να κάνει κάτι. Το ίδιο συμβαίνει τους τελευταίους τέσσερις χειμώνες. Αλλά… φωνή βοώντος εν τη ερήμω…

Αυτό όμως ήταν το λιγότερο… Μας προέτρεψε να κοιτάξουμε και στην οροφή. Το θέαμα ήταν τουλάχιστον τραγικό. Στην οροφή, σχηματίζονταν σταλακτίτες! Χωρίς υπερβολή. Σταλακτίτες, από το κρύο και την παγωνιά. Παρότι ο καιρός βελτιώθηκε, οι σταλακτίτες είναι ακόμα εκεί.

«Έχει τέσσερα χρόνια, που η οροφή στάζει και στο σαλόνι και στο υπνοδωμάτιο. Τους παίρνουμε κάθε χρόνο τηλέφωνο και μας λένε ότι είμαστε γραμμένοι και θα έρθουν να δουν το πρόβλημα, αλλά κανένας δεν εμφανίστηκε. Την τελευταία φορά που τηλεφώνησα, δηλαδή πέρσι, μου είπαν "μην με ξαναπάρετε, σας έχουμε σημειωμένους". Είπαν μου μάλιστα, “καλά εν να έρτουμε τωρά που εν καλοκαίρι”; Ε πότε εν να έρτουν όταν βρέχει; Εν να ρτει η σειρά σας, εν να ρτει, εν να ρτει. Μα πότε εν να ρτει;

Οι τοίχοι διαβρώθηκαν, πέφτουν σουβάδες, ράγισαν τα σκαλοπάτια. Φάνηκαν τα σίδερα. Παθαίνει διάβρωση η πολυκατοικία, κάτι πρέπει να γίνει.

Πέρσι ήρθαν, επιθεωρήσαν, έγραψαν τα προβλήματα και μας είπαν θα έρθουν σε ένα μήνα. Ακόμα δεν πέρασε εκείνος ο μήνας…; Μάλιστα όταν ήρθαν, τους έδειξα ότι σχηματίστηκαν σταλακτίτες στην οροφή και τους είπα θα το διαφημίσω και θα κόβω εισιτήρια να έρχεται ο κόσμος να τα βλέπει. Από τότε δεν ήρθαν ξανά».

 

Άγχος, φόβος και ανησυχία

Η καθημερινότητα της γιαγιάς Ελένης, είναι πλέον γεμάτη άγχος, φόβο και μεγάλες ανησυχίες για το αύριο. Πως να μην είναι άραγε, όταν τρέμει μήπως κάποιος σοβάς βρεθεί στο κεφάλι της ή πάθει ηλεκτροπληξία, αφού σε κάποια σημεία η διάβρωση έφθασε μέχρι τις λάμπες των δωματίων.

Φοβάται ακόμη και να ανάψει το φως, μήπως πάθει κάτι. Φοβάται ακόμα και να βγει στο μπαλκόνι της, μήπως καταλήξει στο κενό.

«Ξυπνώ κάθε μέρα με το άγχος και το φόβο, μήπως πάθω κάτι. Πριν δύο χρόνια γλίστρησα από τα νερά που είχε κάτω και έσπασα τη μύτη μου. Χτύπησα και στο πρόσωπό μου.

Πέφτουν σουβάδες από την οροφή και φοβάμαι ότι θα πέσουν πάνω στο κεφάλι μου. Βγαίνω στο μπαλκόνι με επιφύλαξη, διότι το μισό κάγκελο είναι στερεωμένο και το υπόλοιπο έχει πέσει, άρα δεν υπάρχει η κατάλληλη προφύλαξη.

Εγώ, έχω και αρθριτικά. Τα βράδια δεν μπορώ να κοιμάμαι από το κρύο. Ανάβω το aircondition, αλλά πάλι δεν είναι λύση. Η διάβρωση πλησιάζει τις λάμπες, φοβόμαστε ότι θα πάω να ανάψω καμιά λάμπα και θα πάθω ηλεκτροπληξία».

«Αυτά τα άτομα πρέπει να τα ξεχάσουμε; Πρέπει να τα πετάξουμε;»

Μαζί με τη γιαγιά Ελένη, στο διαμέρισμα βρισκόταν και η κόρη της, η οποία ήταν θυμωμένη και απογοητευμένη με την κατάσταση, αλλά και την αντιμετώπιση που έχει η μητέρα της από τους αρμόδιους. 

«Τούτοι οι άνθρωποι, που σήμερα εν 85 χρονών, εδουλέψαν, επαλέψαν, εζήσαν προσφυγιά και έφεραν την κοινωνία ως εδώ. Αυτά τα άτομα πρέπει να τα ξεχάσουμε; Πρέπει να τα πετάξουμε;

Εμείς δεν ζητούμε κάτι περισσότερο από τους υπόλοιπους πολίτες. Ζητούμε απλά ίση μεταχείριση με τους υπόλοιπους. Γιατί να είμαστε δεύτερης διαλογής; Θέλω να καταλάβουν τούντη μάνα. Έχει τόσα προβλήματα, προσπαθούμε να την βοηθήσουμε όσο μπορούμε, με όσα έχουμε. Τι άλλο να κάνουμε; Προχθές, ήταν στην περιοχή μας ένας υποψήφιος βουλευτής, τον οποίο είδαμε και τον καλέσαμε να έρθει στο σπίτι μας, για να δει την κατάσταση. Αμέσως ο άνθρωπος ευαισθητοποιήθηκε, ενημερώνοντας τους αρμόδιους.

Δεν ζητήσαμε ποτέ τίποτα. Ήμασταν μωρά και μεγαλώσαμε. Ότι κάναμε, το κάναμε με τα δύο μας χέρια. Έχουμε αρχές και αξίες, δεν βάλουμε μέσο για να γίνει η δουλειά μας, απλά θέλουμε να ακουστεί το πρόβλημα μας, ώστε να επέμβουν οι κατάλληλοι φορείς.

Εμείς τα δύο παιδιά της, είμαστε άνεργοι και δεν μπορούμε να βοηθήσουμε οικονομικά, ώστε να επιλυθεί το θέμα. Περιμένουν να πεθάνουν οι ηλικιωμένοι, για να τα επιδιορθώσουν οι νέοι ιδιοκτήτες;»

Η θέση της Πολεοδομίας

Ο REPORTER, επικοινώνησε με το Τμήμα Πολεοδομίας, για να δώσουν τη δική τους εκδοχή επί του θέματος, με υπεύθυνη του κλάδου συντήρησης της Πολεοδομίας Κατερίνα Αντωνίου, να απαντά πως «τα διαμερίσματα αυτά είναι τιτλοποιημένα, παρόλα αυτά αφού είναι σοβαρό το θέμα, θα σταλεί αμέσως συνεργείο για να το επιλύσει. Θέματα ασφάλειας και υγείας είναι προτεραιότητα του τμήματος. Έχουμε συνεργείο εξιδεικευμένο, ειδικά γι’ αυτές τις εργασίες. Απλώς φαίνεται ότι δεν έγινε σωστά το αίτημα, γιατί δεν βλέπω να υπάρχει αίτημα για επιδιόρθωση».

Συμπλήρωσε επίσης πως, «παλαιότερα, εκείνα τα σπίτια ανήκαν στην Πολεοδομία. Πλέον έχουν τίτλο και η Πολεοδομία επεμβαίνει με αίτημα του ιδιοκτήτη για θέματα ασφάλειας και υγείας, όπως είναι το συγκεκριμένο θέμα. Τη Δευτέρα θα πάει το συνεργείο να το δει, για να υπάρχει επιθεώρηση».

Από την πλευρά της, η προϊστάμενη κλάδου σχεδιασμού και κατασκευών κυβερνητικών οικισμών, εξήγησε πως, «η πολυκατοικία εντάσσεται στην έρευνα που έχει διεξάγει η τεχνική επιτροπή του τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, για την αποτίμηση της στατικής επάρκειας των υφιστάμενων πολυκατοικιών, στους κυβερνητικούς οικισμούς, παγκύπρια. Στο παρόν στάδιο, το Υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ολική αντιμετώπιση του θέματος, που αφορά τις πολυκατοικίες των κυβερνητικών οικισμών, οι οποίες παρουσιάζουν προβλήματα, και ενδεχομένως να περιλαμβάνει πέραν από την αναδόμηση των πολυκατοικιών κι άλλες ρυθμίσεις και πολιτικές, ώστε να παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους ενοίκους, που είναι ως επί το πλείστο ηλικιωμένα άτομα».

Υπέδειξε ακόμα ότι, «το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως διερευνά ήδη τις προσεγγίσεις σχετικά με το θέμα, που δεν περιλαμβάνουν αποκλειστικά και μόνο την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου οικιστικού αποθέματος των κυβερνητικών οικισμών με νέες πολυκατοικίες, αλλά τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου διαχείρισης του ζητήματος παροχής στέγης στους δικαιούχους, που διαμένουν σε οικιστικές μονάδες στους οικισμούς, οι οποίες παρουσιάζουν προβλήματα».

Τέλος, είπε πως, «μέσα στα πλαίσια του προγράμματος αποτίμησης στατικής επάρκειας των υφιστάμενων πολυκατοικιών στους κυβερνητικούς οικισμούς παγκύπρια, που έχει προαναφερθεί, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, έχει προχωρήσει στην αναδόμηση τριών πολυκατοικιών στον οικισμό Άγιος Ελευθέριος στα Λατσιά».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον